Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

ADOPTION OF THE PARIS AGREEMENT | Εγκρίθηκε συμφωνία στο Παρίσι για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής | Πρώτες αξιολογήσεις...


Δείτε την παρουσίαση της συμφωνίας από τον ΟΗΕ ΕΔΩ | 
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends δεν υιοθετεί την άποψη ότι γράφτηκε κάποια ιστορία στο Παρίσι με την COP21. Ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι η έγκριση της συμφωνίας από 195 χώρες κινείται σε θετική κατεύθυνση οι υπογραφές δεν είναι το τέλος της ιστορίας αλλά η αρχή της διαδικασίας για να "γραφτεί" η ιστορία.
Θα επανέλθουμε με την αξιολόγηση της συμφωνίας. Για την ώρα παρουσιάζουμε το επίσημο κείμενο που εγκρίθηκε και παρακάτω δύο σχόλια των ΦτΦ.



Κλικάρετε ΕΔΩ για να δείτε  ολόκληρο το κείμενο της συμφωνίας το οποίο αποτελείται από τριάντα μία σελίδες. 

Δύο πρώτα σχόλια των ΦτΦ:
  • Η συμφωνία δεν δεσμεύει τη Ναυτιλία και την Αεροπορία - τις αφήνεις μόνες τους να πάρουν μέτρα και να "αυτοελεγχθούν, αυτό  δηλαδή που επεδίωκαν εξ αρχής  μέσω του IMO και του ICAO αντίστοιχα. Υπογραμμίζουμε ότι και η Ελλάδα, μέσω της ομιλίας του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα την πρώτη ημέρα της συνόδου είχε υιοθετήσει την πρόταση του IMO και γι'  αυτό το λόγο οι ΦτΦ είχαν ασκήσει κριτική
  • Η εμπορία ρύπων περιλαμβάνεται στη συμφωνία. Η δική μας άποψη ήταν από την αρχή "Αντί να μένουμε προσκολλημένοι στο αμφισβητούμενο καθεστώς του παζαρέματος και ανταλλαγής [και εμπορίας] των ποσοστών εκπομπών, πρέπει να εφαρμοστεί μια στρατηγική πλανητικής μείωσής τους, αλληλένδετης με πλανητική αλληλέγγυα χρηματοδότηση. Ιδιαίτερα οι φτωχές περιοχές του Νότου του πλανήτη, που έχουν υποστεί επί δεκαετίες τις συνέπειας της υπερθέρμανσης χωρίς να έχουν συμβάλει σε αυτήν με άξιες λόγου εκπομπές, χρειάζονται βοήθεια. Να γιατί χρειαζόμαστε ένα Διεθνές Κλιματικό Ταμείο στο οποίο οι χώρες πρέπει να συμμετέχουν ανάλογα προς τις εκπομπές τους." 

Προτεινόμενες αξιολογήσεις της συμφωνίας:
World Climate Summit in Paris - Statement by NFI President Manfred Pils Avaaz greenwashes Paris climate agreement
Paris Agreement Will Not Stop Climate Change, But People Power Can
After Paris: Now what for world climate?

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου