Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Χίος: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία του νησιού

Ντελεκρουά: Η σφαγή της Χίου

Τρίτη ημέρα καταστροφής στη Χίο, με την πυρκαγιά να συνεχίζεται και να έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα, με μαστιχόδεντρα, ελιές και πεύκα. Οι ισχυροί άνεμοι έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις προσπάθειες πυρόσβεσης. Στις περιοχές που βρίσκονται μαστιχόδεντρα, έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, για να σωθεί ό,τι είναι δυνατόν. Ζημιές όμως σημειώθηκαν σε μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.
Στη μάχη με τις φλόγες, τραυματίστηκε πυροσβέστης στη Σιδηρούντα και μεταφέρθηκε για νοσηλεία με ιδιωτικό όχημα, αφού όπως καταγγέλλει η εφημερίδα της Χίου, «Αλήθεια», «κανείς από τους έχοντες την ευθύνη συντονισμού δεν είχε φροντίσει να βρίσκεται στο συγκεκριμένο μέτωπο ασθενοφόρο». Στην κινητοποίηση όλων ενάντια στην καταστρεπτική πυρκαγιά, ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρία, διέθεσε το ειδικό ταξί που διαθέτει, με οδηγό και συνοδηγό και για κάλυψη αναγκών ασθενοφόρου, αφού δεν βρίσκεται ασθενοφόρο σε ετοιμότητα σε σημείο εκτός του Νοσοκομείου Χίου.
 Εκκλήσεις γίνονται για συγκέντρωση και μεταφορά νερών, χυμών και ξηράς τροφής για να διατεθούν στις δυνάμεις πυρόσβεσης, αλλά και από το Δήμο Χίου ανακοινώθηκε όσοι έχουν βενζινοπρίονα να πάνε στο Μετόχι όπου χρειάζεται να βοηθήσουν στη διάνοιξη αντιπυρικής ζώνης προκειμένου να ανακοπεί η φωτιά που κατευθύνεται από Ελίντα προς Σιδηρούντα.
Ο Δήμαρχος Χίου Πολύδωρος Λαμπρινούδης μιλώντας στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ κατήγγειλε πλημμελή συντονισμό των δυνάμεων πυρόσβεσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «αν άφηναν τους πυροσβέστες της Χίου, που γνωρίζουν πολύ καλά τις περιοχές να συντονίσουν το έργο της κατάσβεσης μπορεί να είχαμε λιγότερες απώλειες».
Το νέφος του καπνού από την πυρκαγιά της Χίου, έφτασε μέχρι τα Χανιά, με αποτέλεσμα πολίτες να παραπλανηθούν και να τηλεφωνούν στην πυροσβεστική υπηρεσία νομίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στην περιοχή τους.

ΕΛΓΑ

Στο νησί της Χίου, κλιμάκιο του ΕΛΓΑ που αποτελούν γεωπόνοι και κτηνίατρος, καταγράφει τις ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή. Οι αποζημιώσεις για το ζωικό κεφάλαιο (στη συγκεκριμένη περίπτωση κυρίως μελίσσια) προωθούνται πιο γρήγορα, δε διάστημα 20 ημερών, σε σχέση με τις αποζημιώσεις για το φυτικό κεφάλαιο, που προωθούνται από το ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης).


Άλλα πύρινα μέτωπα
Πυρκαγιές σήμερα Δευτέρα ξέσπασαν στα Μαρεθιανά Κισάμου, σε δασική έκταση στην περιοχή Πύρριχος Αραιόπολης, σε δασική έκταση στην περιοχή Αφράτο Αγρινίου. Σε όλα τα μέτωπα επιχειρούν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Δαρίζα Τροιζηνίας.
Στην Άνδρο συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, 32 ετών και 29 ετών Εμπρησμού για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 19 Αυγούστου, κατά τις απογευματινές ώρες, στην περιοχή Κοχύλου Άνδρου και θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα Σύρου.
Συνεχίζονται από την Κυριακή οι πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Λακωνία.
Νέα φωτιά σε δασική έκταση, στην περιοχή Μαχούνια, στη Βαρυμπόμπη Αττικής. Σύμφωνα με την πυροσβεστική η φωτιά είναι μακριά από κατοικίες. Επί τόπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα.
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, οι πυρκαγιές σε Μονόπετρο Μαγνησίας και Πηγάδια Μεσσηνίας.
Στη Ρόδο προφυλακίστηκε με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, 37χρονος που κατηγορείται για πρόκληση πυρκαγιών. Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για εμπρησμό από πρόθεση.
Πρόβλεψη για την Τρίτη
Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο Τρίτη 21 Αυγούστου 2012, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται για: Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Κυκλάδες, νησιά Βορείου Αιγαίου και όλη την Πελοπόννησο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου