Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ξεπουλιέται και ο αιγιαλός σε περιοχές Natura 2000 της Θάσου; Ερώτηση του Ευρωβουλευτή των ΟΠ Νίκου Χρυσόγελου/ Παρέμβαση της Πόπης Γαλανοπούλου από την Περιβαλλοντικής Δράσης Ηλείας

Ρεπορτάζ της εφημερίδας ΕΓΝΑΝΤΙΑ ΕΔΩ

Κυρία Αυγερινοπούλου, (στοιχεία ΕΔΩ)

Γνωρίζοντας την αρμοδιότητά σας στα θέματα Περιβάλλοντος της Επιτροπής της  Βουλής και εκτιμώντας την εμπιστοσύνη που μας δείξατε μετά τη συνάντησή μας στο Γραφείο σας,  σας προωθώ το συνημμένο για ενημέρωση και άμεση παρέμβαση που αφορά στις περιοχές Νatura της χώρας μας. Η Θάσος επίσημα γίνεται κομμάτι εκμετάλλευσης  σε όφελος των κρατούντων. Η χώρα μας εξαφανίζεται αργά-αργά μέσα από την αδιαφορία και την δική μας αδράνεια.

Ως Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας δεν πρέπει να μείνουμε άπραγοι. Περιοχές ΝΑΤURA μας περιβάλλουν και ίσως ο άμεσα επόμενος στόχος να είναι ο Νομός μας.
Παρακαλούμε για την άμεση πρότασή σας και συνεργασία με το Εθνικό  μας  Δίκτυο  Friends of Nature  ( πρόεδρος Κ. Φωτεινάκης ) και το Διεθνές Δίκτυο, το οποίο φέτος συμμετέχει στην  επιτροπή των G10 στην Προεδρία της Ε.Ε.

Με εκτίμηση

Γαλανοπούλου Πηνελόπη 
Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας 

τηλ. επικοινωνίας  26210 -20650/  697  4799676

2.7.2013
Ξεπουλιέται και ο αιγιαλός σε περιοχές Natura 2000;
Ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου, για τη μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ της Χρυσής Αμμουδιάς στη Θάσο.
Το ζήτημα της αξιοποίησης δημόσιας παράκτιας έκτασης 183 στρεμμάτων της περιοχής «Χρυσή Αμμουδιά», στο νησί της Θάσου, η οποία περνά στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ, θέτει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Ν. Χρυσόγελος. Η περιοχή της Χρυσής Αμμουδιάς ενδέχεται να εμπίπτει εντός των ορίων της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 “Θάσος, Όρος Υψάριο και παράκτια ζώνη, νήσοι Κοίνυρα και Ξηρονήσι” (GR1150012) ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ενώ και η εκεί υποθαλάσσια περιοχή είναι ενταγμένη στον εθνικό κατάλογο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (GR1150008, “Όρμος Ποταμιάς – Ακρωτήριο Πύργος έως Νησίδα Γραμβούσα») ως Α’ προτεραιότητας υποθαλάσσιος οικότοπος, λόγω της παρουσίας λιβαδιών Ποσειδωνίας. Πρόκειται λοιπόν για μια ευαίσθητη περιοχή, για τη διαχείριση της οποίας πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλοί παράμετροι, κυρίως περιβαλλοντικοί. Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάτμηση της περιοχής του αιγιαλού σε κομμάτια των 10-20 στρεμμάτων και την εκποίησή τους με διαδικασίες Fast Track, κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πρόβλεψης

Ο Ν. Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Παρατηρώ με ανησυχία την ολοένα αυξανόμενη μεταβίβαση εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου εντός ή περιμετρικά πολύ σημαντικών οικολογικά περιοχών του Δικτύου Natura 2000 στο ΤΑΙΠΕΔ. Καθώς, σκοπός του συγκεκριμένου ταμείου είναι η εκχώρησή τους ώστε το ελληνικό δημόσιο να προσκομίσει έσοδα που θα του επιτρέψουν να αποπληρώσει τα δάνεια που έχει συνάψει, συμμερίζομαι τις ανησυχίες των κατοίκων της Θάσου για το ενδεχόμενο αυτή η πολύ ευαίσθητη και σημαντική περιοχή να μετατραπεί σε εγκαταστάσεις εντατικού τουρισμού, παρόμοιες με αυτές των ακτών της Ισπανίας. Ωστόσο, μια τέτοιου τύπου ανάπτυξη, όπως έχει αποδειχθεί και στη φίλη μεσογειακή χώρα, επιτείνει την οικονομική κατάρρευση αντί να την αντιμετωπίζει. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι είναι εντελώς ασύμβατη με τα καθεστώτα προστασίας των γειτονικών προστετευόμενων περιοχών και καλώ την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική εκποίησης τέτοιων περιοχών και να εξετάσει ηπιότερους τρόπους διαχείρισης. Αναμένω δε και από την Κομισιόν να αποδείξει ότι δεν έχει εγκαταλείψει το περιβάλλον βορά στις διαθέσεις των πιστωτών υπερχρεωμένων χωρών».

Ακολουθεί η ερώτηση του Ν. Χρυσόγελου

Θέμα:             Σχέδια εκποίησης και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 «Χρυσή Αμμουδιά Θάσου»
Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. 1020/24-5-13, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου ΤΑΙΠΕΔ) μπορεί να διαχειριστεί έκταση 183 στρεμμάτων της περιοχής «Χρυσή Αμμουδιά», στο νησί της Θάσου. Η περιοχή της Χρυσής Αμμουδιάς ενδέχεται να εμπίπτει εντός των ορίων της περιοχής του Δικτύου Natura 2000 “Θάσος, Όρος Υψάριο και παράκτια ζώνη, νήσοι Κοίνυρα και Ξηρονήσι” (GR1150012) ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας, ενώ και η εκεί υποθαλάσσια περιοχή είναι ενταγμένη στον εθνικό κατάλογο των Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (GR1150008, “Όρμος Ποταμιάς – Ακρωτήριο Πύργος έως Νησίδα Γραμβούσα») ως Α’ προτεραιότητας υποθαλάσσιος οικότοπος, λόγω της παρουσίας λιβαδιών Ποσειδωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες των κατοίκων, ο κυβερνητικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την κατάτμηση της περιοχής του αιγιαλού σε κομμάτια των 10-20 στρεμμάτων και την εκποίησή τους με διαδικασίες Fast Track, κατά παράβαση κάθε πολεοδομικής και περιβαλλοντικής πρόβλεψης [1].
Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχει σχετική πληροφόρηση από τις αρμόδιες αρχές;
2. Εμπίπτει μέρος ή το σύνολο της έκτασης των 183 στρεμμάτων σε περιοχή του Δικτύου Natura 2000;
3. Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει;
4. Δεδομένου του γεγονότος της άμεσης γειτνίασης με τον ΤΚΣ GR1150008, θεωρεί συμβατό το συγκεκριμένο είδος τουριστικής ανάπτυξης με την προστασία αυτού του οικοτόπου προτεραιότητας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου