Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτοχρονιάτικη Επιστολή του Κώστα Φωτεινάκη, προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ, προς τα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες.



Επιστολή Κώστα Φωτεινάκη, προέδρου των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ, προς τα μέλη, τους φίλους και συνεργάτες.


ü  Το 2015 θα είναι η χρονιά μας….
ü  Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece «ΝΕΟ ξεκίνημα σε γνωστά μονοπάτια»

Αγαπητά μέλη, φίλοι και συνεργάτες,
Κατ΄ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την οποιαδήποτε συμμετοχή σας και προσφορά στην οργάνωση, στην προβολή και στη διάδοση των θέσεων των ΦτΦ/NFGR. Όπως γνωρίζετε η οργάνωσή μας δεν έχει χορηγούς. Το έργο της  και η προβολή της βασίζεται στην εθελοντική εργασία και προσφορά των μελών  και των φίλων της. Γράφω στην αρχή ότι «Το 2015 θα είναι η χρονιά μας» και πως θα κάνουμε ένα «ΝΕΟ ξεκίνημα σε γνωστά μονοπάτια».

Ποια είναι τα γνωστά μονοπάτια;
Είναι οι βασικές αρχές της Διεθνούς Περιβαλλοντικής και Κοινωνικής οργάνωσης «Naturefriends»,  της οποίας είμαστε μέλη, «που συμπυκνώνονται στις ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού: Ελευθερία, Δικαιοσύνη, Αλληλεγγύη». Είναι οι γνωστές θέσεις των ΦτΦ/NFGR  «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά», «Ο άνθρωπος και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη», «Γνωρίζουμε τη Φύση και την προστατεύουμε», «Περιβάλλον δεν είναι μόνο ο αέρας που αναπνέουμε», «Γη και Ελευθερία», «Κανείς μόνος του στην πολύμορφη κρίση». Η «χειραψία», που είναι το έμβλημα των Naturefriends από το 1895, δηλώνει τη συνεργασία και την αλληλεγγύη στην κοινωνία αλλά και στη φύση.

Οι ΦτΦ/NFGR το 2014 συμμετείχαν σε όλους τους αγώνες που αναπτύχθηκαν σε εθνικό επίπεδο και προώθησαν στην Ελληνική Κοινωνία προοδευτικές, οικολογικές και κοινωνικές θέσεις και προτάσεις απ΄ όλο τον κόσμο. Σε Ευρωπαϊκό και Διεθνές επίπεδο (ενδεικτικά):
1.       Διατηρήσαμε στην επικαιρότητα τις θέσεις του Οικολογικού και Κοινωνικού κινήματος  για την κλιματική αλλαγή που συμπυκνώνονται στις φράσεις «Να αλλάξουμε το σύστημα όχι το κλίμα», «Κλιματική δικαιοσύνη», «Απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα».
2.       Αναλάβαμε την οργάνωση, ενημέρωση, μετάφραση κειμένων, τη δημιουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την οργάνωση δράσεων ενάντια στη Διατλαντική Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ (TTIP) και ΕΕ και Καναδά (CETA).
3.       Συμμετείχαμε στους αγώνες για την Ελευθερία Διακίνησης των Σπόρων, ενάντια στα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα και τη Monsanto.
4.       Μεταφράσαμε δεκάδες κείμενα των GREEN10 κ.ά. οργανισμών.

Παρεμβάσεις σε εθνικό επίπεδο (ενδεικτικά):
 Για το Περιβαλλοντικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», τα Χημικά όπλα της Συρίας, τον Αχελώο, τους Υγροτόπους, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Ευρώπη και τις Ευρωεκλογές, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, τον Αιγιαλό, τα Μεταλλαγμένα, το βομβαρδισμό στη Γάζα, τη Μικρή ΔΕΗ -  Ενέργεια,  την εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική, τον Όλυμπο, τη Δασική νομοθεσία, τη Χλωρίδα, την Οδική Ασφάλεια, τον κόλπο της Κυπαρισσίας, τα Πυρηνικά Όπλα, το Γεωπάρκο Ζαζορίου κ.λπ.
Αξιοποιήσαμε όλες τις Παγκόσμιες Ημέρες (τουρισμού, περιβάλλοντος, εδάφους, βουνού, υγροτόπων κ.ά.) για να προβάλλουμε τις θέσεις μας, να γνωρίσουμε τη φύση, τα βουνά κ.λπ.
Συμμετείχαμε σε συνέδρια (π.χ. Γεωλογίας στη Μήλο), ημερίδες (π.χ. για τη φοροαποφυγή της Eldorado Gold, Δένδρο στη πόλη κ.λπ).

Στον οργανωτικό, επικοινωνιακό και συμμετοχικό τομέα δρομολογήσαμε διαδικασίες για την άμεση δημοκρατία, την οριζόντια συνεργασία, την όσμωση ιδεών, την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Ειδικότερα:
Αλλάξαμε το νομικό καθεστώς της οργάνωσης. Από αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία την «προάγαμε» δημοκρατικά σε σύλλογο/σωματείο. Τώρα μέλη είναι τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν την άμεση και προσωπική επαφή με το Δ.Σ. και τα όργανα του συλλόγου και όχι μέσω «εκπροσώπων» φορέων.
Εκδώσαμε το Ενημερωτικό Δελτίο  [φ] προάγγελο του e-magazine.
Δημιουργήσαμε την ομάδα GOOGLE, άμεσης και οριζόντιας επικοινωνίας ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ NATURE FRIENDS, στην οποία συμμετέχουν 160 άτομα. Η ομάδα αυτή φιλοδοξούμε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση, στη διακίνηση και στην όσμωση ιδεών, στο συντονισμό δράσεων.

Το 2015 όμως θα είναι η χρονιά μας….
Ωριμότεροι και με εμπειρία, με επεξεργασμένες θέσεις για τα περισσότερα περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, με νέες δομές - δυνάμεις και πρόσωπα, με αυξημένη αναγνωρισημότητα και κύρος, σε σχέση με το παρελθόν, καλωσορίζουμε το 2015. Για το 2015 προγραμματίζουμε:

1)      Τη συμμετοχή μας στο Διεθνές Συνέδριο  των Naturefriends τον Ιούνιο του 2015 και τη συμβολή μας στην προώθηση θέσεων για την προστασία του Φυσικού και του Ανθρωπογενούς Περιβάλλοντος, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη των λαών, την προβολή της βιοποικιλότητας της χώρας μας, του τοπίου και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
2)      Το συντονισμό φορέων, επιστημονικών και πολιτικών ιδρυμάτων, επιτροπών πολιτών και πολιτών στον αγώνα ενάντια στην υπογραφή των εμπορικών αντιπεριβαλλοντικών, αντιδημοκρατικών, αντικοινωνικών συμφωνιών TTIP CETA.
3)      Τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το «2015 -Παγκόσμιο Έτος Εδάφους».
4)      Την αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και την Προβολή της Ελληνικής Βιοποικιλότητας στο πλαίσιο της δεκαετούς εκστρατείας «2010 – 2020 για τη Βιοποικιλότητα».
5)      Την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την ένταξη στον κατάλογο «Σπίτια των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Houses» τριών καταλυμάτων που ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές μας και που οι διαχειριστές τους διαπνέονται από τις αρχές και τη φιλοσοφία των ΦτΦ.
6)      Τη γνωριμία με τη Φύση. Εκστρατεία με θέμα «Γνώρισε τη φύση και προστάτευσέ  την».

Αγαπητοί φίλοι,
Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο φαίνεται η αναγκαιότητα της δράσης μιας αξιόπιστης και αδέσμευτης περιβαλλοντικής οργάνωσης με κοινωνικό πρόσωπο στη χώρα μας. Αυτή την οργάνωση, ακόμα και αν δεν υπήρχε, οφείλαμε να τη δημιουργήσουμε. Τώρα που υπάρχουν οι φτφ/NFGR στο χέρι μας είναι να συμμετέχουμε με όποιον τρόπο ταιριάζει στον καθένα μας, να την ενισχύσουμε και να προβάλουμε τις θέσεις της για μια αλληλέγγυα κοινωνία που να σέβεται τη φύση και τον άνθρωπο.

Καλή χρονιά

Κώστας Φωτεινάκης -  Πρόεδρος των ΦτΦ/NFGR


ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, Χαϊδάρι 12461 |Mail: naturefriendsgreece@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου