[Ο ΟΦΒΘ Μήλου είναι συνεργάτης του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της
ΦΥΣΗΣ/Naturefrinds Greece και ο Πρόεδρος του Ομίλου είναι μέλος του ΔΣ
των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ.]
ΟΜΙΛΟΣ
ΦΙΛΩΝ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ
ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΗΛΟΥ
Πλάκες Μήλου, 84800 Κυκλάδες,
Τηλ.: 22870.23898, Fax: 22870.23898
e-mail : omfimi@gmail.com
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μήλος
29/11/2015
Την Παρασκευή 25/11/2016 ομάδα μελών και φίλων του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Mήλου πραγματοποίησε αναρρίχηση στο Βάνι.( ουσιαστικά ελεύθερη αναρρίχηση με τη συμπληρωματική βοήθεια σκοινιού σε ορισμένες περιπτώσεις) Συγκεκριμένα η ομάδα από τους (αλφαβητικά ): Μάλλη Γ., Ξυδού Μ. (Σώρη ) και Χατζηγιάννη Ν. αναρριχήθηκε από την νοτιοανατολική κόψη στην κορυφή του πύργου Αφροδίτη που βρίσκεται στο ακραίο σημείο του Βανιού προς την θάλασσα. Συμπληρωματικά ο Ν. Χατζηγιάννης που ήταν και ο αρχηγός της σχοινοσυντροφιάς (Leader) έκανε και μερική καταρρίχηση με τη βοήθεια σχοινιού σε τμήμα της δυτικής κόψης.
Στην κορυφή η ομάδα κατέγραψε την ανάβαση στο βιβλίο κορυφής, τοποθετημένο γι’ αυτό το λόγο σε ειδικό σιδερένιο κουτί που παρέχει προστασία. Το βιβλίο αυτό τοποθέτησαν εκεί το 1993 οι αναρριχητές του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών Θεοδωρόπουλος και Κορρές στην αναρρίχηση που πραγματοποίησαν από την δυτική κάθετη κόψη αλλά και άλλες αναρριχητικές διαδρομές. Αυτοί ήταν και οι ονοματοθέτες των δύο πύργων στο Βάνι, του πύργου Αφροδίτη που προαναφέραμε και του πύργου Ποσειδών, που βρίσκεται νοτιότερα και συνδέεται με τη στεριά. Βοήθεια τότε στην οργάνωση της μετάβασης στο Βάνι και γενικότερα για την παραμονή στη Μήλο, είχαν ο Α. Λούλης και ο Γ.Μάλλης. Εκτός από τους Θεοδωρόπουλο και Κορρέ, από το 1992 (πρώτη αναρρίχηση) μέχρι και το 1994 ανέβηκαν και άλλοι αναρριχητές από διάφορες διαδρομές. Το γεγονός αυτό φιλοξενήθηκε σε τεύχος του περιοδικού του Ορειβατικού Συλλόγου Αχαρνών «Κορφές» όπου η εντυπωσιακή δυτική όψη του Βανιού κόσμησε το εξώφυλλο του.
Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη γνωστή ανάβαση στον πύργο Αφροδίτη στο Βάνι έγινε, σύμφωνα και με την καταγραφή στο βιβλίο κορυφής, το 1910 ( όχι επιβεβαιωμένη, ακριβής χρονολογία) από έναν εργάτη του παρακείμενου ορυχείου μαγγανίου, που λειτουργούσε τότε, τον επονομαζόμενο Γεροδαίμονα. ( άγνωστο σε μας την ώρα της συγγραφής της ανακοίνωσης το ονοματεπώνυμο του, υπάρχουν όμως ιστορικές αναφορές γι’ αυτόν). Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτός έζησε με τη γυναίκα του, ως τελευταίοι κάτοικοι του Κάστρου, μέχρι περίπου τη δεύτερη δεκαετία του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα. Υπόλειμμα αυτής της ανάβασης πρέπει να είναι ο μεγάλος «κούκος» , παραδοσιακός δηλαδή τρόπος σήμανσης με πέτρες, που υπάρχει στην κορυφή.
Στις αναρριχήσεις που πραγματοποίησαν από το 1992 μέχρι το ΄94 οι Κορρές, Θεοδωρόπουλος και οι άλλοι αναρριχητές άνοιξαν διαδρομές στο βράχο και τοποθέτησαν υλικά για την ασφάλιση όσων θα ανέβαιναν αργότερα. Δυστυχώς τα χρόνια που έχουν περάσει από τότε καθιστούν τα υλικά αυτά επικίνδυνα για την ασφάλεια όσων από λάθος τα χρησιμοποιήσουν. Η αφαίρεση τους και η τοποθέτηση νέων και ασφαλών υλικών από εξειδικευμένο συνεργείο αναρριχητών, με όχι μεγάλο οικονομικό κόστος, αποτελεί απαραίτητο όρο για την αξιοποίηση των αναρριχητικών διαδρομών στο Βάνι με την προσέλκυση αναρριχητικού τουρισμού.
Το Βάνι αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, μεγαλειώδες πράγματι μνημείο φυσικής ομορφιάς, ισοδύναμο και ανώτερο ακόμα από τα τόσα άλλα στη Μήλο. Συνδυάζεται με το ορυχείο μαγγανίου στην περιοχή που εκτός από την μεγάλη του ιστορική σημασία ως μνημείο της βιομηχανικής ιστορίας στη χώρα μας έχει μια εντυπωσιακή, σκληρή ομορφιά. Όλη η περιοχή άλλωστε γύρω αλλά και πριν το ορυχείο έχει μια σπάνια φυσική ομορφιά και λόγω της βλάστησης με τα δάση από κέδρους και φίδες αλλά και λόγω της μοναδικής γεωλογικής της ταυτότητας. Είναι πράγματι αυτό που την ξεχωρίζει.
Η αξιοποίηση των αναρριχητικών πεδίων στο Βάνι σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της περιοχής μπορεί να την καταστήσει πόλο έλξης διάφορων μορφών εναλλακτικού τουρισμού. Αξίζει να προσπαθήσουμε το καλύτερο γι’ αυτή την περιοχή επειδή πραγματικά το αξίζει. Είναι ένας θησαυρός που πρέπει να σεβαστούμε και να αξιοποιήσουμε.
Εμείς στον Όμιλο Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου καταθέτουμε όλη μας τη δύναμη σε κάθε τέτοια προσπάθεια. Θα προχωρήσουμε μάλιστα και σε συγκεκριμένες προτάσεις. Σας καλούμε όλους με τη συμμετοχή στο σύλλογο και ως μέλη να βοηθήσουμε .
Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου
Ο Πρόεδρος - Γ. Μάλλης | Ο Γραμματέας - Α. Τρίμης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου