Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Καταστρέφουν τις παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα - Καρέττα στην Κυπαρισσία

[Ξύλινος Διάδρομος, Ομπρέλες κ.λπ.]

Ανεξέλεγκτες επεμβάσεις και δόμηση στην Κυπαρισσία

Τον Αύγουστο του 2010, το MEDASSET κατέθεσε καταγγελία στη Σύμβαση της Βέρνης, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σχετικά με την άναρχη δόμηση στο Νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο, τη δεύτερη- μετά τη Ζάκυνθο- σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Καρέττα καρέττα στη Μεσόγειο, που ανήκει στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 της Ευωπαϊκής Επιτροπής.


Παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ), προγραμματίζεται η κατασκευή 50 πολυτελών κατοικιών σε λωρίδα γης παρακείμενη του αιγιαλού, μεταξύ των περιοχών Αγιαννάκη και Ελαίας, ενώ εδώ και λίγες μέρες στον ίδιο χώρο, ο Δήμος Τριφυλίας διανοίγει, χωρίς έγκριση περιβαλλοντικών όρων, πέντε δρόμους κάθετης πρόσβασης στην παραλία ωοτοκίας, καταστρέφοντας με αυτόν τον τρόπο, ένα από τα λίγα εναπομείναντα και άρτια διατηρημένα συστήματα αμμοθινών της χώρας μας.

Η καθυστέρηση από την πλευρά της Πολιτείας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και η ολιγωγία των τοπικών Αρχών έχουν θέσει το νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο σε κίνδυνο.

Εξοχικές κατοικίες και παράνομοι δρόμοι κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας άμμο από την ακτή. Κατά μήκος της εγκαθίσταται δημοτικός φωτισμός που θα επιδράσει αρνητικά στην ωοτοκία και την εκκόλαψη των μικρών χελωνών τους θερινούς μήνες. Σε σημεία της ακτής, όπως στο χωριό Καλό Νερό, οι υπεράριθμες ομπρέλες και ξαπλώστρες έχουν ήδη μειώσει σημαντικά το διαθέσιμο χώρο ωοτοκίας των χελωνών, ενώ τα φώτα από τις καντίνες της ευρύτερης περιοχής τη νύχτα τις διώχνουν
και αποπροσανατολίζουν τα νεογέννητα χελωνάκια. Τα πρώτα δείγματα καταστροφικής ανάπτυξης και ανεξέλεγκτης δόμησης στο νότιο Κόλπο της Κυπαρισσίας είναι πλέον ορατά


Περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου