Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ψήφισμα του συνεδρίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Φίλων της Φύσης (International Naturefriends) για την Ευρώπη (Γκρατς της Αυστρίας 29/9-1/10/2011)

1. Η Διεθνής Οργάνωση των Φίλων της Φύσης (ΝFI) επιβεβαιώνει τη θέλησή της για μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία θα είναι οργανωμένη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (EU) και στην οποία οφείλει να βρει την ταυτότητά της. Αυτό σήμερα είναι ακόμη πιο σημαντικό,  γιατί η Ευρώπη δεν είναι εκτεθειμένη σε μια παγκόσμια κρίση μόνο, αλλά γιατί ζούμε επιπλέον σε μια εποχή μια νέας δομής του κόσμου.

2. Η NFI καλεί τους υπεύθυνους στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους οργανισμούς της στις Βρυξέλλες, να ξεπεράσουμε με αλληλεγγύη την παρούσα κρίση, βασισμένοι στην αρχή της αμοιβαιότητας.
Η NFI τοποθετείται με αποφασιστικότητα εναντίον κάθε περιορισμού της Ευρώπης από χρηματοπιστωτικούς οίκους, εναντίον κάθε εθνικιστικής πολιτικής και εναντίον ρατσιστικών - λαϊκιστικών ρευμάτων και κομμάτων.

3. Αναμένει από τα κράτη - μέλη ένα σχέδιο μελλοντικής προοπτικής για την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης.

4. Η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση έχει επιτύχει, μετά από ένα "αιώνα των ακραίων καταστάσεων" με την παγκόσμια κρίση και δύο παγκόσμιων πολέμων την ειρηνική εποχή στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ηπείρου. Μόνο μία ισχυρή και κοινωνική Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα προβλήματα του πολέμου, των διώξεων και της πείνας, επιπροσθέτως με την ιδέα της κοινωνικής δημοκρατίας.

5. Ωστόσο σήμερα η Ευρώπη κινδυνεύει από τον χρηματιστηριακό καπιταλισμό,  βρίσκεται αντιμέτωπη με οικολογικές - οικονομικές προκλήσεις και τη νέα δομή του της υφηλίου, αλλά και από μοντέρνο πνεύμα εθνικισμού και ανικανότητας απαραίτητων αλλαγών. Το πιο σημαντικό καθήκον συνίσταται στην απαίτηση για περιορισμό και ρύθμιση του καπιταλισμού της οικονομίας της αγοράς. Όμως η πολιτική ασχολείται κατά κύριο λόγο με τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης και όχι με τις αιτίες.

6. Απαιτούμε όπως τα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα γίνουν πάλι υπηρέτες της οικονομίας και όχι να κυριαρχούν πάνω στην οικονομία και την κοινωνία. Η Δημοκρατία δεν πρέπει να γίνει όμηρος των χρηματιστικών αγορών.  Για το λόγο αυτό πρέπει να σταματήσει ο καπιταλισμός των χρηματιστικών αγορών και να ενισχυθεί η ιδέα της κοινωνικής δημοκρατίας. Και επειδή το εθνικό κράτος μόνο του δεν είναι σε θέση να αντισταθεί στις δυνάμεις του χρηματιστικού κεφαλαίου, χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

7. Ο δικός μας στόχος είναι μία βιώσιμη Ευρώπη σε ένα βιώσιμο κόσμο. Το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο πρέπει να συνδυάσει την οικονομικο -τεχνική πρόοδο με κοινωνικές ασφαλιστικές δικλείδες και με την προσωπική ελευθερία. Και πρέπει αυτός ο στόχος να συνδυαστεί με την προστασία των φυσικών πόρων ζωής και τα δικαιώματα των μειοψηφιών.
Η Ευρώπη πρέπει να αναδειχτεί και εξελιχτεί σε αποφασιστικό παράγοντα ειρήνης και κοινωνικής δύναμης.

Δείτε το ψήφισμα και ΕΔΩ

Για την οργάνωση μάθετε περισσότερα ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου