Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου: "Υποκριτική η στάση της Διεθνούς Κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν"


Ρόδος 10 Νοεμβρίου 2011   
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με αφορμή Έκθεση της ΔΕΑΕ
Υποκριτική η στάση της Διεθνούς Κοινότητας
για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Η Έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής  Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) που δημοσιεύτηκε χθες και αφορά σε πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, οι οποίες είναι δυνατόν να οδηγήσουν στην κατασκευή πυρηνικού όπλου, προκαλεί εύλογα ανησυχία στην Παγκόσμια Κοινή Γνώμη, πολύ περισσότερο στους πολίτες που βρίσκονται κοντά στην εύφλεκτη και γεωπολιτικά ρευστή περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Η Έκθεση, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αντιδράσεις  σε όλο τον Κόσμο, οι οποίες ποικίλουν από την έκφραση ανησυχίας έως την ανάγκη εφαρμογής μέτρων χρηματοοικονομικού χαρακτήρα κατά του Ιράν, προκειμένου να αυξήσουν την πίεση.
Το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου από το 2006 έχει προσυπογράψει  και έχει αποστείλει προς κάθε αρμόδιο ηγέτη, από κοινού με εκατοντάδες Οργανώσεις και παράγοντες από όλο τον Κόσμο, έκκληση για τη ματαίωση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν. Έκκληση που περιλαμβάνει και την ανάγκη κατάργησης του πυρηνικού οπλοστασίου του Ισραήλ. Είναι το λιγότερο υποκριτικό να επιμένει η ΔΕΑΕ και η λεγόμενη Διεθνής Κοινότητα στη μονομερή πίεση προς το Ιράν -μία χώρα που έχει προσυπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ)- και να μην κάνει τίποτα για το Ισραήλ -μία χώρα που δεν έχει υπογράψει την ΝΡΤ και δεν επιτρέπει οποιαδήποτε επίσκεψη από διεθνείς επιθεωρητές και οργανισμούς στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις. Είναι το λιγότερο υποκριτικό να προσπαθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις να πείσουν ότι το μόνο επικίνδυνο πυρηνικό πρόγραμμα είναι αυτό του Ιράν, όταν η Τουρκική Κυβέρνηση ετοιμάζεται να κατασκευάσει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό στις ακτές της Μεσογείου, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στο τραινάκι του πυρηνικού τρόμου με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Η Έκθεση της ΔΕΑΕ δείχνει και με τον τρόπο της, αυτό που διακηρύσσουμε ευθύς εξ αρχής: Η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας είναι ένας μύθος,  αν λάβει κανείς υπ όψη του τόσο τη γεωπολιτική κατάσταση, όσο και -κυρίως- την πιθανότητα σε βάθος χρόνου της διασποράς ραδιενεργού υλικού από τα απόβλητα της «ειρηνικής» πυρηνικής δραστηριότητας.
Τώρα είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να αναληφθούν  διεθνείς πρωτοβουλίες για την απαλλαγή όλης της  περιοχής  από την πυρηνική απειλή και τη μετατροπή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε Ζώνη Ειρήνης, Ελεύθερη από Πυρηνικά και Όπλα Μαζικής Καταστροφής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου