Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Ιανουάριος 2013: Για την κλιματική αλλαγή, την ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λπ. [πως την αντιμετωπίζουν οι Βορειοευρωπαίοι]


ΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-Ιανουάριος 2013                                    

Αγαπητοί  φίλοι της φύσης,

Οι Βρυξέλλες δεν είναι τόπος  στον οποίο η δουλειά πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι  εύκολη  υπόθεση.

Το καλοκαίρι σπάνια λάμπει ο ήλιος, οι μέρες είναι βροχερές. Μετά τις  αποτυχημένες προσπάθειές μας  να  στήσουμε   μπάρμπεκιου  υπαίθρια, καθένας   μοιάζει μάλλον  να  σκέφτεται ένα   μπάρμπεκιου με σαλιγκάρια, που είναι  καλοθρεμμένα  από τα οπωρολαχανικά, που με τόλμη αποπειραθήκαμε  να καλλιεργήσουμε. Με αυτόν τον    φημισμένο ανά τον κόσμο κακό καιρό  των Βρυξελλών είναι  φυσικό  να επιθυμεί κάνεις  την αλλαγή του κλίματος. Αν και ομολογουμένως τον χειμώνα το πρόβλημα δεν είναι τόσο αισθητό, ιδίως όταν  στους χιονισμένους δρόμους  τσουλούν   ελκυθράκια  με ξέγνοιαστα, χαρούμενα παιδιά.

Ωστόσο, σήμερα, το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι τόσο  υπαρκτή πραγματικότητα, όσο ποτέ  άλλοτε. Αυτό καταγράφεται στα  ακραία καιρικά φαινόμενα  του τελευταίου  χρόνου, όπως ξηρασία, πυρκαγιές,  φονικές καταιγίδες, θερμοκρασίες  ρεκόρ καθώς και ολέθριες βροχοπτώσεις.  Μια καλή είδηση είναι ότι ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, στην  νέα προεδρική  θητεία του, έδωσε υψηλή προτεραιότητα στο θέμα της  κλιματικής αλλαγής.  Μετά τις σχεδόν απαρατήρητες, στην Ντόχα του Κατάρ, διεθνείς  διαπραγματεύσεις για το κλίμα  τέλη  του 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την δυνατότητα στις προσεχείς  διαπραγματεύσεις  για το κλίμα (COP19), που θα γίνουν  11-22 Νοεμβρίου, στην Βαρσοβία της Πολωνίας  να κάνει τα λόγια της έργο.  

Το έτος 2013 είναι επίσημα αφιερωμένο στην ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ο Επίτροπος για το Περιβάλλον, Janez Potocnik , χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα  εναντίον  ευρωπαϊκών  χωρών, που μένουν αδρανείς και δεν εφαρμόζουν την νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι  αίτια  420.000 περίπου περιπτώσεων πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σαν μητέρα δυο παιδιών, που δεν τους είναι άγνωστη η  βρογχίτιδα και το άσθμα , ανησυχώ για την ατμοσφαιρική ρύπανση των Βρυξελλών –μιας πόλης, που πάρα τις προσπάθειες, παραμένει από τις κυκλοφοριακά  περισσότερο επιβαρυμένες  πόλεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι ξένη ακόμα και στους κατοίκους αλπικών  περιοχών, οι όποιοι  προ πολλού  αγωνίζονται κατά των  transit [διερχόμενων] οδικών διαδρομών.

Το 2013 θα είναι πάλι ένας χρόνος έμπλεος  σοβαρών διασκέψεων, στρατηγικών  και οδικών  προγραμμάτων. Πρωταγωνιστικό ρολό  έχει: Ο αέρας, που  έχουμε ανάγκη να εισπνέουμε. Ελπίζω, ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις διαβουλεύσεις θα έχουν αρκετό φρέσκο αέρα για να εισπνεύσουν, ώστε  να μπορέσουν  να χειριστούν το   σημαντικό  ζήτημα  της ποιότητας της ατμόσφαιρας με καθαρό κεφάλι. Για τον καινούργιο χρόνο εύχομαι σε όλους μας πολλές εκδρομές σε ωραία μέρη  στη φύση, όπου θα μπορούμε να αναπνεύσουμε  καθαρό  αέρα για  να αναζωογονήσουμε το  σώμα  και το πνεύμα μας.

Με   χαιρετισμούς από τους Φίλους της Φύσης
Seda Orhan-Defranceschi

[Μετάφραση: Αναστασία Σπηλιώτου]
 ------------
Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση Naturefriends International (NFI) διαθέτει γραφείο στην Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Η υπεύθυνη κάθε φορά του γραφείου κάθε μήνα "γράφει" ένα γράμμα από τις Βρυξέλλες το οποίο και θα το μεταφράζουμε. Οι Φίλοι της Φύσης/ Friends of Nature Greece είναι μέλος των NFI.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου