Σάββατο 26 Απριλίου 2014

28 χρόνια συμπληρώθηκαν από το καταστροφικό πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΗΣ ΑΠΕΙΛΗΣ [εδὠ]

28 χρόνια συμπληρώθηκαν από το καταστροφικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ και η Ουκρανία στην οποία υπάρχουν  15 παρόμοια πυρηνικά εργοστάσια βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου με ανυπολόγιστες συνέπειες.
Το Τσερνομπίλ δεν τελείωσε. Οι επιπτώσεις από το Τσερνομπίλ εξακολουθούν να προκαλούν θύματα και θα συνεχίσουν για τουλάχιστον 60 χρόνια, όσο θα εξακολουθεί να ακτινοβολεί το Καίσιο, που αυτή τη στιγμή περιέχεται σε αυξημένες ποσότητες στα τρόφιμα όλης της Ευρώπης και θα αυξηθεί από το συνεχιζόμενο falloutτης Φουκουσίμα.
  Μέχρι το 2050 χιλιάδες νέες αιτίες ασθενειών θα διαγνωσθούν που θα έχουν σαν αίτιο στην καταστροφή του Τσερνομπίλ. Οι γενετικές διαταραχές που έχουν σαν αιτία το Τσερνομπίλ θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν τον κόσμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περισσότερες εμφανίζονται μετά τη Δεύτερη και Τρίτη γενιά.

Το Τσέρνομπιλ και η Φουκουσίμα είναι χαίνουσα πληγή που μολύνει όλο τον πλανήτη.
            
Αν και η πυρηνική ενέργεια διαφημιζόταν σαν φθηνή, ασφαλής και πράσινη σήμερα αποδείχθηκε ότι δεν είναι τίποτε από όλα αυτά. O λόγος για να διακινδυνεύσουν οι κυβερνήσεις τόσο μεγάλο κόστος με τόσο μεγάλο ρίσκο δεν είναι η ενεργειακή τους αυτάρκεια, αλλά η ανάγκη τους να κατασκευάσουν πυρηνικά όπλα ή τουλάχιστον να είναι έτοιμες για την κατασκευή τους.
Ας σημειωθεί  ότι κάθε πυρηνικός αντιδραστήρας περιέχει τη ραδιενέργεια 1.000 ατομικών βομβών τύπου Χιροσίμα και ότι ενώ η ραδιενέργεια από το Τσερνομπίλ εκλυόταν επί 10 ημέρες, η έκλυση από τους τουλάχιστον 4 τραυματισμένους αντιδραστήρες της Φουκούσιμα συνεχίζει να εκλύεται, αν και κανείς πια δεν ασχολείται.
Ειδικά σήμερα που ένας εμφύλιος στην Ουκρανία απειλεί την ίδια περιοχή ο κίνδυνος για μια νέα καταστροφή λόγω λάθους ή δολιοφθοράς είναι μεγαλύτερη από ποτέ.
Είναι καιρός πια να απαιτήσουμε την πλήρη απαλλαγή της ανθρωπότητας από αυτή τη δαμόκλειο σπάθη.

Η πρόεδρος              
                                               Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου                                                                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου