Πέμπτη 3 Απριλίου 2014

Παρουσίαση του βιβλίου «Είσαι Φίλος της Φύσης, είσαι άνθρωπος» και του αγώνα των Naturefriends ενάντια στο Γ’ Ράιχ (1933-1945)

Διήμερο επίσκεψης του Bruno Klaus Lampasiak στην Αθήνα (31 Μαρτίου,1 Απριλίου 2014)

Παρουσίαση του βιβλίου «Είσαι Φίλος της Φύσης, είσαι άνθρωπος» και  του αγώνα των Naturefriends ενάντια στο Γ’ Ράιχ (1933-1945)


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ προσκάλεσε στην Αθήνα το συγγραφέα και μέλος από τα «γεννοφάσκια του» των Naturefriends Γερμανίας Bruno Klaus Lampasiak, για να συμμετέχει α) στην Ευρωπαϊκή συνάντηση με θέμα «Η ιστορία της ενεργούς μνήμης της Ευρώπης,  Εκείνοι που αντιστάθηκαν στο Χίτλερ, Προς τιμήν και σε μνήμη των θυμάτων του Ναζισμού» και β) για να παρουσιάσει το βιβλίο του «Είσαι Φίλος της Φύσης, είσαι άνθρωπος».

Η 4η Ευρωπαϊκή συνάντηση που εντάσσεται στο πρόγραμμα HOPE ΙΙ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οργανώθηκε από το μαρτυρικό Δήμο Χαϊδαρίου και πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Αγγλία, τη Μάλτα κ.ά. Στο Χαϊδάρι, κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, λειτουργούσε Στρατόπεδο  κρατουμένων Ελλήνων πατριωτών και Εβραίων, που σύμφωνα με έγκυρους ιστορικούς είχε κοινά χαρακτηριστικά με το γνωστό Άουσβιτς.
[Στρογγυλό τραπέζι στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χαϊδαρίου: ο πρώτος αριστερά ο συγγραφέας και μέλος των Naturefriends Bruno Klaus Lampasiak]

Στην Ευρωπαϊκή συνάντηση ο Πρόεδρος των ΦτΦ, δημοτικός σύμβουλος της πόλης και ερευνητής της τοπικής ιστορίας Κώστας Φωτεινάκης, παρουσίασε περιληπτικά την ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας. Ο συγγραφέας και μέλος των NFDE Bruno Klaus Lampasiak μίλησε για την αντίσταση των NF ενάντια στο Γ’ Ράιχ την περίοδο 1933  - 1945 και τραγούδησε ένα αντιφασιστικό τραγούδι. Το μέλος του Δ.Σ. των ΦτΦ, συγγραφέας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, Δαμιανός Βασιλειάδης, παρουσίασε τους τέσσερις λόγους για τους οποίους η Γερμανία οφείλει να καταβάλει τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

[Ο Bruno Klaus Lampasiak και ο Δαμιανός Βασιλειάδης στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής. Στην μαύρη πλάκα αναφέρονται τα ονόματα των 200 πατριωτών, κομμουνιστών που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944]

Το πρωί της  1ης Απριλίου τα μέλη των ΦτΦ Bruno Klaus Lampasiak, Κώστας Φωτεινάκης και Δαμιανός Βασιλειάδης επισκέφτηκαν το τόπο εκτέλεσης των Ελλήνων πατριωτών, το Σκοπευτήριο Καισαριανής. Στο σκοπευτήριο  υπάρχουν αναμνηστικές πλάκες, στις οποίες καταγράφονται οι ημερομηνίες και οι εκτελέσεις 1.300 Ελλήνων πατριωτών που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και στη Γερμανική Κατοχή. Ο Κώστας Φωτεινάκης παρουσίασε την εκτέλεση του 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944 και ο Bruno Klaus Lampasiak περιέγραψε τη συγκίνησή του όταν επισκέπτεται τέτοιους χώρους.

[Παρουσίαση του βιβλίου στην αίθουσα του περιοδικού ΑΡΔΗΝ. Από αριστερά προς τα δεξιά: Bruno Klaus Lampasiak, Χριστιάνα Βλαχάκη, Κώστας Φωτεινάκης, Δαμιανός Βασιλειάδης]

Το βράδυ της 1ης Απριλίου, ημέρα διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας και μη λειτουργίας κεντρικών σταθμών του ΜΕΤΡΟ, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου «Είσαι Φίλος της Φύσης, είσαι άνθρωπος».
Η παρουσίαση έγινε ως εξής:
Ο Πρόεδρος των ΦτΦ Κώστας Φωτεινάκης πρόβαλε  με Power Point τον κοινωνικό χαρακτήρα των NF με φωτογραφίες και αποσπάσματα βασικών κειμένων των NFI (καταστατικό, ψηφίσματα, αποφάσεις, εκδόσεις κ.λπ) καθώς και τις δράσεις των ΦτΦ (NFGR). Ο Bruno Klaus Lampasiak παρουσίασε το ιστορικό της έκδοσης του βιβλίου και τόνισε ότι ο τίτλος του βιβλίου θα μπορούσε να είναι «Είσαι Φίλος της Φύσης, είσαι ενεργός πολίτης» και υπογράμμισε με συγκίνηση ότι «είναι μέλος των NF από την ώρα που γεννήθηκε, μιας και οι γονείς του ήταν μέλη των NF και ο ίδιος ακολούθησε το δικό τους δρόμο». Το μέλος του Δ.Σ. των ΦτΦ Δαμιανός Βασιλειάδης, που ήταν ταυτόχρονα και μεταφραστής, έκανε μια εκτενή βιβλιοπαρουσίαση και τόνισε ότι η «πρόσκληση των ΦτΦ προς τον Bruno Klaus Lampasiak  για να έρθει στην Ελλάδα είχε ως σκοπό να προβάλλει την αναγκαιότητα της αντιφασιστικής πάλης των λαών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η ακροδεξιά και οι νεοφασιστικές παραλλαγές της εμφανίζονται απειλητικά για τη δημοκρατία στην Ευρώπη, την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των ΦτΦ Ελλάδος και NF».
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησαν ομιλίες και ερωτήσεις των παρευρισκομένων για θέματα οικολογίας, αλληλεγγύης κ.λπ.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Χριστιάνα Βλαχάκη, μέλος της Γραμματείας –Επικοινωνίας των ΦτΦ και τη γενικότερη οργάνωση της επίσκεψης του Bruno Klaus Lampasiak ο Δαμιανός Βασιλειάδης.
[Άποψη της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου