Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Το Συμβούλιο της Επικρατείας επέστρεψε το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο ως μη νόμιμο | άρθρο της Ελένης Πορτάλιου | Οι θέσεις των ΦτΦ


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece έχουν τοποθετηθεί για το θέμα της προστασίας του Κυπαρισσιακού κόλπου τουλάχιστον τρεις φορές:

α) σε συνεργασία με την Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας (7/7/2013
β) με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο του Π.Δ. (8/9/2014) με παρέμβαση που κάναμε υπογραμμίζοντας ότι  "Εκφράζουμε τη μεγάλη μας ανησυχία για τη διαπίστωση που κάνει η κα Ελένη Πορτάλιου Καθηγήτρια  Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ  & ερευνήτρια της περιοχής: «Η ΕΠΜ 2014 αναφέρεται στην ΠΕ Ηλείας και Μεσσηνίας (Νεοχώρι - Κυπαρισσία) και στην ΠΕ Μεσσηνίας (εκβολές Νέδα έως Κυπαρισσία). Όπως δηλώνεται στο κείμενο του μελετητή η ΕΠΜ 2014 επικαιροποιεί την ΕΠΜ 2002 με το ίδιο προστατευόμενο αντικείμενο και συμπληρώνει την ΕΠΜ 2011. Στην πραγματικότητα, όπως ήδη αναφέρθηκε, την αναθεωρεί προς το χειρότερο, περιορίζοντας τον βαθμό προστασίας».
γ) Με το ΥΠΟΜΝΗΜΑ που καταθέσαμε (17/3/2015) στο ΥΠΕΠΑΝ [ΕΔΩ Δ.6] 

Αρκετοί φορείς είχαν κάνει παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης στο σχέδιο ΠΔ για τον Κυπαρισσιακό, μεταξύ αυτών: 
  1. Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD)
  2. Περιβαλλοντική Δράση Ηλείας
  3. Ελένη Πορτάλιου: Κριτική στα προς διαβούλευση κείμενα ΕΠΜ και σχέδιο ΠΔ Κόλπου Κυπαρισσίας
  4. ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF, MEDASSET
Πρόσφατα "Το Συμβούλιο της Επικρατείας (πρακτικό Επεξεργασίας 32/2015, πρόεδρος Αγγ. Θεοφιλοπούλου, εισηγήτρια Ολ. Παπαδοπούλου) προέβη σε έλεγχο του σχεδίου Π.Δ. 2014 που αφορά τη διευρυμένη περιοχή Natura 2000 Κυπαρισσιακού Κόλπου και υποβλήθηκε στο ΣτΕ από τους αρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης. Εξέδωσε αναλυτική απόφαση με την οποία εξετάζει βασικές διατάξεις του, ενώ δεν προβαίνει «στο παρόν στάδιο σε πλήρη επεξεργασία από άποψη νομιμότητας και νομοτεχνικής όλων των προτεινόμενων ρυθμίσεων, καθώς το σχέδιο κρίνεται προεχόντως μη νόμιμο για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας».
 Διαβάστε ΕΔΩ το άρθρο της κας Ελένης Πορτάλιου στο οποίο παρουσιάζεται το ιστορικό του Κυπαρισσιακού Κόλπου καθώς και βασικά στοιχεία της απόφασης του ΣτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου