Σάββατο 11 Απριλίου 2015

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece "Είμαστε αντίθετοι με την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της ΔΕΗ | Η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της"


Ανθέων 72, 124 61, Χαϊδάρι | http://naturefriends-gr.blogspot.gr
Mail: naturefriendsgreece@gmail.com/ Τηλ. FAX: 215 5257408

10/4/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Είμαστε αντίθετοι με την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της

Με δυσφορία διαβάσαμε τις δηλώσεις του νέου Διευθύνοντα Συμβούλου της ΔΕΗ κ.Μανώλη Παναγιωτάκη κατά τη διάρκεια συνεδρίασης  της Επιτροπής ΔΕΚΟ της Βουλής. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου ο κ.Παναγιωτάκης  μεταξύ των άλλων δήλωσε ότι «πρέπει να επέμβουμε στο κόστος καυσίμου με την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι το εθνικό μας καύσιμο, μ' αυτό μας έχει προικίσει η φύση σαν χώρα, γλιτώνουμε με τη χρήση του εισαγόμενα καύσιμα- αλλά η συμμετοχή του έχει μειωθεί από το 78% όπου βρισκότανε πριν 10 χρόνια, στο 45%». [6/4/2015]

«Οι  θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ / Naturefriends Greece για την Ενέργεια με αναφορά στην κοινωνία και τη φύση» που παρουσιάσαμε στις 21/10/2013 είναι σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από την αλλαγή του ενεργειακού μείγματος, με ενίσχυση του ποσοστού λιγνίτη που εξήγγειλε ο κ.Παναγιωτάκης, εκφράζοντας προφανώς την πολιτική της κυβέρνησης. Μεταξύ των άλλων στις θέσεις μας  αναφέρουμε:

ü  Διεκδικούμε προοδευτική και με σχέδιο απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα – άρα όχι σε νέα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ. Συμφωνούμε με τις επιταγές της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα το 2050. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ,  θα πρέπει α) να έχει εξοικονομηθεί ενέργεια και να έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικοί ενεργειακοί πόροι από ΑΠΕ β) να υπάρξει σχεδιασμός αντιμετώπισης της ανεργίας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, που ενδεχομένως προκύψουν, στις περιοχές Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Μεγαλόπολη, με τον περιορισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη.
ü  Υιοθετούμε γενικά την πρόταση των NFI για το «Σταμάτημα όλων των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όπως και στην ανέγερση εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο, λιγνίτη ή λιθάνθρακα και ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας φιλικής προς το κλίμα.» (NFI, Χάρτα για το κλίμα, 2008).  Σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσε (Ιούλιος 2013) ότι δεν θα υποστηρίξει νέες επενδύσεις σε ενέργεια που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα.
Στο δε πρόσφατο ΥΠΟΜΝΗΜΑ (17/3/2015) που στείλαμε στο ΥΠΑΠΕΝ μεταξύ των άλλων σημειώναμε: «ΕΝΕΡΓΕΙΑ. Σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα  - ΟΧΙ σε νέες λιγνιτικές μονάδες – ΟΧΙ στη νέα λιγνιτική μονάδα 5 στην Πτολεμαΐδα»

Οι ΦτΦ/NFGR έχουν τοποθετηθεί επανειλημμένως για τη ΔΕΗ και επαναλαμβάνουν τη θέση τους και σήμερα «είμαστε υπέρ του Δημόσιου και Κοινωνικού της χαρακτήρα». Ωστόσο είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την εξαγγελία του κ.Παναγιωτάκη και την πολιτική της κυβέρνησης για την ενίσχυση του μίγματος παραγωγής ενέργειας  από λιγνίτη.


Ζητάμε από την κυβέρνηση και από το αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΠΑΝ να σταματήσει να κάνει «βρώμικα» βήματα προς το παρελθόν, να επανεξετάσει τη θέση του, και να σχεδιάσει μια μακρόχρονη πολιτική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, και ιδιαίτερα με την αύξηση του μίγματος παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη, θα βρει απέναντι το σύνολο του οικολογικού κινήματος.

Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης  Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συγκαταλέγονται στους GREEN10/G10, που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου