ΠΡΟΣ:
Πρωθυπουργό της Ελλάδος, κ. Αλέξη Τσίπρα
Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
Αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιάννη Τσιρώνη
Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη
Γενική Γραμματέα ΥΠΑΠΕΝ, κα. Χριστίνα Μπαριτάκη
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμη κυρία Γεν. Γραμματέα,
Κρίνεται επιβεβλημένη η ενημέρωσή σας για το θέμα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καθώς το τοπίο παραμένει κάτι περισσότερο από θολό σχετικά με το μέλλον τους με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση της λειτουργίας τους λήγει στο τέλος του έτους με την λήξη του ΕΣΠΑ 2007-2013. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση, πρόβλεψη ή ενέργεια από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου ΠΑΠΕΝ.
Οι Φορείς Διαχείρισης αποτελούν το μοναδικό σχήμα διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας και η χρηματοδότησή τους προέρχεται αποκλειστικά από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που ολοκληρώνεται στις 31-12-2015. Οι Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας που διοικούνται από Φορείς Διαχείρισης αποτελούν περίπου το 30% επί του συνόλου των περιοχών αυτών, ενώ για τις υπόλοιπες δεν υπάρχει απολύτως καμία διαχείριση. Η διαχρονική επιλογή της ελληνικής πολιτείας να χρηματοδοτεί αποκλειστικά τους Φ.Δ. από κοινοτικούς πόρους χωρίς να δαπανά ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και σίγουρα δίνει το στίγμα της (έλλειψης) πολιτικής βούλησης για την διαχείριση του Εθνικού μας πλούτου. Παγκόσμια πρωτοτυπία αποτελεί επίσης και το γεγονός ότι το σύνολο του προσωπικού που απασχολείται στους Φορείς Διαχείρισης επιλέχθηκε συνειδητά από την πολιτεία να είναι προσωπικό Ορισμένου Χρόνου, παρά το γεγονός ότι απασχολούνται από το 2007.
Σε μια προσπάθεια να επιλυθούν ζητήματα δεκαετιών, ανακοινώθηκε τον Απρίλιο του 2014 από την τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ η έναρξη του Εθνικού Διαλόγου για το Εθνικό Σύστημα Προστατευόμενων Περιοχών. Ο Εθνικός Διάλογος, στον οποίο συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, Περιβαλλοντικές ΜΚΟ, Σύλλογος Εργαζομένων στους Φ.Δ., Δίκτυο Φ.Δ., Αποκεντρωμένη Διοίκηση), ολοκλήρωσε τις εργασίες του τον Νοέμβριο του 2014, παρουσιάζοντας στην τότε ηγεσία ένα ΟΜΟΦΩΝΟ Πόρισμα σε ότι αφορούσε τους Φορείς Διαχείρισης Π.Π. Σκοπίμως τότε η απελθούσα ηγεσία του ΥΠΕΚΑ δεν υλοποίησε τις προτάσεις του Πορίσματος, παραπέμποντας το θέμα στις καλένδες και όπως αποδείχθηκε, στη νέα κυβέρνηση που θα ακολουθούσε.
Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ πλέον, με αρμόδιο Αναπλ. Υπουργό προερχόμενο από τον πολιτικό χώρο των Οικολόγων Πράσινων δημιούργησε αρχικώς μια αισιοδοξία ότι επιτέλους θα υπάρξει Πολιτική Βούληση και θα υλοποιηθεί το ΟΜΟΦΩΝΟ Πόρισμα, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει αναληφθεί κάποια δέσμευση προς την κατεύθυνση αυτή. Παρά τις επίσημες προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις κατά καιρούς ανακοινώσεις-τοποθετήσεις των Οικολόγων Πράσινων, σήμερα διαφαίνεται μία απαξίωση του Πορίσματος του Εθνικού Διαλόγου όμοια με αυτή της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας.
Είναι κοινά αποδεκτό ότι οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών παρά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη λειτουργία τους όλα αυτά τα χρόνια και τα οποία οφείλονταν σχεδόν αποκλειστικά στην έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη στήριξή τους, αποτελούν τις πλέον επιτυχημένες δομές για τη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών δρώντας σωτήρια για τις περιοχές αυτές και μάλιστα επιτυγχάνοντας μια ευρεία σε τοπικό επίπεδο συναίνεση, καθώς έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση των τοπικών κοινωνιών, συστατικό απαραίτητο για την εφαρμογή και επιτυχία κάθε δράσης διαχείρισης και προστασίας, όπως άλλωστε έχει αποδειχθεί και για δεκαετίες εφαρμόζεται ήδη σε Π.Π. διεθνώς.
Το προσωπικό των Φ.Δ. διαθέτει την απαραίτητη τεχνική και επιστημονική επάρκεια σε κάθε επίπεδο λειτουργίας του συστήματος, καθώς και στην υλοποίηση της διαχείρισης. Η τεχνογνωσία και η εξειδικευμένη εμπειρία (σχεδιασμός, διαχείριση και υλοποίηση Γ΄ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ, INTERREG, LIFE, παρακολούθηση σεμιναρίων για Επιστημονική Παρακολούθηση, κ.ά.) καθώς και οι σχέσεις με την τοπική κοινωνία που έχουν αποκτηθεί όλα αυτά τα χρόνια από το υφιστάμενο προσωπικό δεν πρέπει να χαθούν, καθώς αποτελούν εγγύηση για την ομαλή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και των προγραμμάτων που θα πρέπει να υλοποιηθούν και κατά την νέα χρηματοδοτική περίοδο, 2014-2020.
Οι ανελαστικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων της μισθοδοσίας του προσωπικού των Φ.Δ. που ανέρχεται σε 380 άτομα όλων των ειδικοτήτων, δεν μπορούν να καλυφθούν από το νέο ΕΠΠΕΡΑΑ (2014-2020) και θα πρέπει αυτή η δαπάνη να συμπεριληφθεί στον τακτικό προϋπολογισμό το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται τον ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ – σε διαφορετική περίπτωση οι Φορείς Διαχείρισης θα μείνουν χωρίς προσωπικό και θα κλείσουν ουσιαστικά και οριστικά, επιφέροντας ένα πισωγύρισμα στη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών σε καταστάσεις προ δεκαετίας.
ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η πολυπόθητη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ και η τήρηση των προεκλογικών προγραμματικών θέσεων. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ δηλαδή:
η άμεση υιοθέτηση και εφαρμογή του Ομόφωνου Πορίσματος του Εθνικού Διαλόγου ώστε να μην χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος.
η άμεση κατάργηση του νόμου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης
η άμεση εγγραφή των ανελαστικών δαπανών στον τακτικό προϋπολογισμό και η διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού ως τακτικό ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα και η Ελλάδα να μην αποτελεί την μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν δαπανά ούτε ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για τις προστατευόμενες περιοχές.
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Αξιότιμη κυρία Γεν. Γραμματέα,
Βρισκόμαστε μόλις τέσσερις μήνες πριν το τέλος του 2015 οπότε και λήγει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» από πόρους του οποίου χρηματοδοτείται η συνολική λειτουργία και οι δράσεις των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. με αποτέλεσμα η συνέχιση λειτουργίας του μοναδικού σχήματος διοίκησης και διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών και των εργαζομένων τους να βρίσκεται κυριολεκτικά μετέωρη.
Βρισκόμαστε μόλις ένα μήνα πριν τον Σεπτέμβριο και την κατάθεση του προσχεδίου του Τακτικού Προϋπολογισμού του 2016, στον οποίο θα πρέπει να εγγραφούν οι ανελαστικές δαπάνες συμπεριλαμβανομένων της μισθοδοσίας του προσωπικού των ΦΔ καθώς αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν από το νέο ΕΠΠΕΡΑΑ (2014-2020).
Αν και ξεκινήσαμε τον αγώνα μας ενημερώνοντας την νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ από τον περασμένο Μάρτιο, πλέον δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια. Οι 380 εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους μέχρι να δοθεί επιτέλους λύση. Η λύση θα πρέπει να είναι οριστική ώστε να εργαστούμε όλοι απερίσπαστοι με σκοπό την διατήρηση και ανάδειξη των Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας μας. Μεταβατικές και αόριστες λύσεις που διακινούνται το τελευταίο διάστημα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές από τους εργαζόμενους, καθότι όχι μόνο δεν προσφέρουν κάποια βιώσιμη λύση αλλά αντίθετα μεταθέτουν το υπάρχον πρόβλημα, δημιουργούν αοριστίες και ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες στη λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης. Απαιτείται οριστική λύση σύμφωνα με το Πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου.
Παραδοσιακά, από τις βασικές αρχές της Αριστεράς αποτέλεσε η ευαισθησία για το φυσικό περιβάλλον της χώρας. Ελπίζουμε να μην είναι η Αριστερά αυτή που θα κλείσει τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών ανοίγοντας τον δρόμο για την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.
Πιστεύοντας στο ειλικρινές ενδιαφέρον σας, ευελπιστούμε στις άμεσες συντονισμένες ενέργειές σας ώστε να δοθεί επιτέλους οριστική λύση. Το μόνο που απαιτείται, είναι να επιδείξετε την απαραίτητη ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. Ο χρόνος τελειώνει.
-----------------------
Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης.
----------------------
Συνάντηση ΥΠΑΠΕΝ και εκπροσώπων των εργαζομένων ΕΔΩ
----------------------
Συνάντηση ΥΠΑΠΕΝ και εκπροσώπων των εργαζομένων ΕΔΩ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου