Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΠΡΟΤΑΣΗ: «Ανακήρυξη Δήμων και Περιφερειών σε ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες ΤΤΙP-CETA-TISA (περιοχές "ΤΤΙΡ /CETA/TISA free zone")


Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA
δίκτυο οργανώσεων, συλλογικοτήτων και ενεργών πολιτών
http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr

6/6/2016

ΘΕΜΑ: «Ανακήρυξη Δήμων και Περιφερειών σε ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες ΤΤΙP-CETA-TISA[1] (περιοχές "ΤΤΙΡ /CETA/TISA free zone")


Αγαπητέ   Δήμαρχε / Περιφερειάρχη
και μέλη του Δημοτικού/ Περιφερειακού Συμβουλίου

Ένα συγκλονιστικό πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο κίνημα αναπτύσσεται απέναντι στις αδιαφανείς διατλαντικές εμπορικές συμφωνίες, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για το περιεχόμενό τους που δικαιώνουν τους χειρότερους φόβους των τοπικών αρχών και των πολιτών. Όπως γνωρίζετε τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες περιοχές του πλανήτη ετοιμάζονται να συνάψουν με τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εμπορικές επενδυτικές συμφωνίες που προετοιμάζονται χωρίς θεσμικές διαδικασίες και πίσω από κλειστές πόρτες. Πρόκειται για τις συμφωνίες με τα ακρωνύμια TTIP, CETA, TΙSA[i] & ΤΡΡ που εάν υπογραφούν θα αφορούν ένα τεράστιο όγκο συναλλαγών, περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου εμπορίου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι συμφωνίες εγγυώνται και εξασφαλίζουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών έναντι των πολιτών, των δημοτικών αρχών και των κυβερνήσεων.

Συγκεκριμένα:
1.      Απειλούν τις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, προβλέποντας όχι μόνο το άνοιγμα της ιδιωτικοποίησής τους αλλά και την κατάργηση της δυνατότητας επανάκτησης από το δημόσιο!
2.      Εκχωρούν θεσμική εξουσία σε εταιρικά δικαστήρια (ISDS -Μηχανισμός Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Κρατών και Επενδυτών) στα οποία θα μπορούν να προσφεύγουν οι εταιρείες μηνύοντας τα κράτη και παρακάμπτοντας το δικαστικό σύστημα της εκάστοτε χώρας.
3.      Προετοιμάζουν το έδαφος για την υπονόμευση των νομικά κατοχυρωμένων κανόνων που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, το δημόσιοσυμφέρον μέσα και από την νομοθετική εναρμόνιση με τη νομοθεσία των ΗΠΑ.
4.      Συνιστούν απειλή για τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο και πλήττουν καίρια την ελευθερία λήψης αποφάσεων, όταν αυτή λειτουργεί ως εμπόδιο στην κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων.

Πάνω από 1800 ευρωπαϊκοί Δήμοι,[2] μεταξύ αυτών και μεγάλες πρωτεύουσες όπως η Βιέννη, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Mιλάνο, η Οξφόρδη, η Μαδρίτη αλλά και στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ανακήρυξη των Δήμων τους ως ΤΤΙΡ /CETA/TISA FREE ZONES. Πρόσφατα 70.000 πολίτες προσέφυγαν στο γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο κατά της προσωρινής εφαρμογής της CETA. Αντιρρήσεις και ενστάσεις έχουν κατατεθεί από το Ευρωκοινοβούλιο και την Επιτροπή των Περιφερειών, ενώ το κύμα των αντιδράσεων οδήγησε τη Γαλλία να άρει τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις.

Για την αποδυναμωμένη ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση οι συνέπειες των συμφωνιών θα είναι καθοριστικές. Ήδη 10 Δήμοι, η Περιφέρεια Ιονίων νήσων και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής πήραν απόφαση να κηρύξουν τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες, ενώ αρκετές άλλες περιοχές ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε παρόμοιες αποφάσεις.[3] Έχουμε την εμπειρία από ανάλογες προσπάθειες στο παρελθόν όπως οι αποπυρηνικοποιημένες ζώνες και οι περιοχές ελεύθερες από μεταλλαγμένα που είχαν σημαντικά αποτελέσματα.

Σας καλούμε λοιπόν να συνταχθούμε στον αγώνα που έχει ήδη ξεκινήσει, και να ανακηρύξετε τους Δήμους και τις Περιφέρειές σας σε ελεύθερες ζώνες από τις συμφωνίες ΤΤΙΡ /CETA/TISA,  να διοργανώσετε  εκδηλώσεις και δράσεις ενημέρωσης των πολιτών και να ζητήσετε από τα συλλογικά σας όργανα ΠΕΔ, ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ να αναλάβουν δράση.

Είμαστε ένα βήμα πριν την υπογραφή αυτών των συμφωνιών. Η ανάληψη δράσης επείγει. Οι ευθύνες όλων είναι ιστορικές.

Ελπίζουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας.

[Σας στέλνουμε τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης που εγκρίθηκε στην πρώτη συνάντηση Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε 21 και 22 Απριλίου 2016]


[1][1]TTIP = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε. – Η.Π.Α.
CETA = Συμφωνία για το εμπόριο μεταξύ Ε.Ε.-Καναδά
TiSA = Εμπορική Συμφωνία για την Ανταλλαγή Υπηρεσιών
[2]Δήμοι και Περιφέρειες της Ευρώπης : https://www.ttip-free-zones.eu

[3]Ελληνική πρωτοβουλία: http://stop-ttip-ceta-greece.blogspot.gr/



Πληροφορίες: Τηλ.215 5257408 | Mail: stop.ttip.greece@gmail.com |

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου