Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

20-22.7.2018 ECO-CAMPING ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΜΕΣΟΧΩΡΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ SOS» | Οι ΦτΦ στηρίζουν τη δράση


[Οι ΦτΦ στηρίζουν τη δράση]

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ECO-CAMPING ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ «ΜΕΣΟΧΩΡΑ - ΑΧΕΛΩΟΣ SOS»

20-22.7.2018, στις όχθες του Αχελώου, στη Μεσοχώρα Τρικάλων

ΤΕΛΟΣ-ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ- ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΑΝΩ ΡΟΥ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

Τα έργα στον άνω ρου του Αχελώου -δηλαδή στο μοναδικό ανέγγιχτο κομμάτι του-, συμπεριλαμβανομένης της εκτροπής, συνιστούν έναν από τους πιο κραυγαλέους μεταπολεμικούς σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους και της ΔΕΗ. Για πάνω από τρεις δεκαετίες, οι αγώνες ενός δυναμικού κινήματος αντίστασης, η πλατιά δημοσιοποίηση του ζητήματος και μια σειρά θετικών αποφάσεων του ΣτΕ απέτρεψαν την ολοκλήρωση και τη λειτουργία τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας - ουσιαστικά- την πολιτική των προηγούμενων, ξανάνοιξε τον «ασκό του Αιόλου», υπογράφοντας την περιβαλλοντική αδειοδότηση του φράγματος και του υδροηλεκτρικού έργου (ΥΗΕ) της Μεσοχώρας και αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για το αντίστοιχο έργο στη Συκιά και τη σήραγγα εκτροπής. Μετά από αυτό, τα έργα μπορεί να ξεκινήσουν οποιαδήποτε στιγμή. Η περίσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και το ενδεχόμενο αυτό πρέπει να αποτραπεί με κάθε μέσο.

Τρίτη 19 Ιουνίου 2018

Το 10ήμερο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους Δήμους της Αττικής είναι σκηνές από το μέλλον | Εμείς γιορτάζουμε..... Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή


Αυτό που βλέπουμε στους δρόμους της Αττικής για δέκα ημέρες είναι σκηνές από το μέλλον της Αττικής αν δεν εφαρμοστεί ένας άλλος τρόπος Διαχείρισης των Αστικών/ Στερεών Αποβλήτων. 

Ποιός τρόπος;
Εκείνος που περιγράφεται στην Ευρωπαϊκή και στην Εθνική νομοθεσία [ΕΔΩ]
Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece θεωρεί ότι η Μείωση και η Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων είναι το πολυπλοκότερο, δυσκολότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει και να επιλύσει η Ελληνική κοινωνία.

Ο λόγος;
Εμπλέκονται πάρα πολύ φορείς, οι περισσότεροι Δήμοι αλλά και υπηρεσίες είναι βολεμένοι με το υπάρχον σύστημα, συμφέροντα, ατολμία, παραίτηση κ.ά.

Υπάρχουν ευθύνες;
Σαφώς και υπάρχουν ευθύνες. Όμως δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ευθύνες και αυτές δεν επιμερίζονται "εξ αδιαιρέτου". Στην περίπτωση της Αττικής οι ευθύνες της Περιφέρειας και του Ειδικού  Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής/ ΕΔΣΝΑ είναι μεγαλύτερες και ακολουθούν οι ευθύνες των Δήμων και των πολιτών. 
Οι πολίτες όμως μαθαίνουν, προσαρμόζονται αρκεί να υπάρχει ένα αξιόπιστο, αποκεντρωμένο και κοινωνικά δίκαιο σύστημα Διαχείρισης των Αστικών Αποβλήτων και μια πολιτική ενημέρωσης, συμμετοχής. Το σύστημα της ενημέρωσης των πολιτών προβλέπεται στην Εθνική νομοθεσία αλλά δυστυχώς δεν εφαρμόζεται. To σύστημα «αλλαγής συμπεριφοράς και αντίληψης» ονομάζεται Defra MODEL 4E.

Τι κάνουν οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece;
Οι ΦτΦ έχουν δώσει προτεραιότητα στη δράση τους με την εκστρατεία "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή" η οποία α) προβάλλει καλές πρακτικές από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο β) ασκεί τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση, περιφέρειες δήμους γ) προσπαθεί να εφαρμόσει με τα οικονομικά μέσα που διαθέτουμε στην «αλλαγή συμπεριφοράς και αντίληψης» των πολιτών.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Παρέμβαση των ΦτΦ στο σχέδιο νόμου για το Θεματικό Τουρισμό - Ειδικές Μορφές Τουρισμού


[Το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου  για το Θεματικό Τουρισμό - Ειδικές Μορφές Τουρισμού ΕΔΩ]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece κατέθεσε τις προτάσεις του σε επτά από τα δέκα εννέα  στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου που κατέθεσε το Υπουργείο Τουρισμού. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΦτΦ συμμετέχουν σε διαβουλεύσεις και υποβάλλουν σχόλια, προτάσεις κ.λπ. σε σχέδια νόμου και άλλες μορφές διαλόγου, ενημέρωσης αξιοποιώντας επεξεργασίες, μελέτες,  έρευνες, διακηρύξεις από Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, η ΕΕ και Δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών.

Οι προτάσεις των ΦτΦ βασίστηκαν και πρόβαλλαν: 
α) Τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ (Ατζέντα 2030) 
β) Τη Διακήρυξη του Βερολίνου για τη μεταρρύθμιση του Τουρισμού | Berlin Declaration on "Transforming Tourism" που οι ΦτΦ έχουν συνυπογράψει μαζί με φορείς και οργανώσεις με αντικείμενο τον τουρισμό. (μεταφράστηκε στη γλώσσα μας από τους ΦτΦ),
γ) Τα συμπεράσματα της ημερίδας των ΦτΦ με τίτλο "Τουρισμός που δεν πληγώνει",
δ) Τη Διακήρυξη του Τυρόλου 
[περισσότερα για τις δράσεις και θέσεις των ΦτΦ για τον Τουρισμό ΕΔΩ]
-------------------

 Σχέδιο νόμου  για το Θεματικό Τουρισμό - Ειδικές Μορφές Τουρισμού [ΕΔΩ]

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece: ΣΧΟΛΙΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 

Άρθρο 1 - Σκοπός:
Το σημερινό μοντέλο τουρισμού που εξαρτάται όλο και περισσότερο από τα αεροπορικά ταξίδια, τις κρουαζιέρες και τα σύντομα ταξίδια δεν εγγυάται τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη.
Εκτιμούμε ότι το σημερινό κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο δεν είναι σε θέση να υποστηρίξει την απαραίτητη μεταρρύθμιση του κόσμου μας που προβλέπεται από την Ατζέντα 2030.
Η συγκεκριμένη ένταξη του τουρισμού στην Ατζέντα 2030 αποτελεί αναγνώριση της παγκόσμιας σημασίας του τομέα, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί την υποχρέωση για μεταρρύθμιση του σημερινού, καταναλωτικού, επιχειρηματικού μοντέλου, το οποίο είναι ασυμβίβαστο με την αειφόρο ανάπτυξη.

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Harold Goodwin «Υπεύθυνος Τουρισμός – Ο τουρισμός ως βιώσιμη ανάπτυξη»


Υπεύθυνος Τουρισμός – Ο τουρισμός ως βιώσιμη ανάπτυξη
2η έκδοση
Σχετικά με το βιβλίο | Περιεχόμενα | Σχετικά με τον συγγραφέα
Responsible Tourism 2nd edition
Using tourism for sustainable development
 Εδώ και πολλά χρόνια ο Harold Goodwin είναι ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της άποψης ότι ο τουρισμός είναι για τους πολλούς, όχι μόνο για τους λίγους. Αυτή η αναθεωρημένη έκδοση του βιβλίου του παρέχει νέα στοιχεία αλλά και σημαντικές πληροφορίες για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Είναι μια ουσιώδης ανάλυση για όσους ενδιαφέρονται για το πώς θα πρέπει να αναπτυχθεί ο τουρισμός. David Airey, Ομότιμος Καθηγητής στο University of Surrey, Τιμημένος με το βραβείο UNWTO Ulysses
Υποστηρίζω ένθερμα τη δεύτερη έκδοση του βιβλίου του ΚαθηγητήGoodwin. Ως άτομο που ασχολείται ενεργά με το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του τουρισμού στην Ασία, εκτιμώ πάρα πολύ την πρωτοπορία της σκέψης του στον τομέα του σχεδιασμού και της ανάπτυξης του υπεύθυνου τουρισμού. Η επαγγελματική πρακτική και το γράψιμό του βασίζονται σε μια βαθιά κατανόηση της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας αλλά και σε μια πολύ γερή ηθική βάση για το έργο του. Συνίσταται ιδιαίτερα για φοιτητές που ασχολούνται με το σχεδιασμό του τουρισμού καθώς και για συμμετέχοντες σε ασκήσεις επαγγελματικής ανάπτυξης. Συγχαρητήρια στις ΕκδόσειςGood fellow που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη διάδοση σημαντικών έργων στον τομέα της ανάπτυξης του τουρισμού. ΚαθΔρ. Walter Jamieson στο Thammasat University, Bangkok, Thailand

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

17 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης | Ελένη Καπετανάκη - Μπριασούλη: Ευφυής αντιμετώπιση της ερημοποίησης και βιο-οικονομία

World Day to Combat Desertification and Drought -17 June

[Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, 2018: «Η γη έχει αληθινή αξία. Επενδύστε σ’ αυτήν». Οι ΦτΦ συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή εκστρατεία people4soil που πραγματοποιήθηκε το 2016 - 2017 για τη νομική θωράκιση του εδάφους και εξακολουθούν να προβάλλουν την αναγκαιότητα προστασίας του. 
Την περίοδο που διανύουμε και μέσω της προβολής και της πρακτικής διεκδίκησης και εφαρμογής των  17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ,  οι  ΦτΦ προβάλλουν ιδιαίτερα τον 15ο ΣΒΑ "Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑProtect, restore and promote sustainable use of terrestrial ecosystems, sustainably manage forests, combat desertification, and halt and reverse land degradation and halt biodiversity loss.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, 2018, και αντί έκδοσης Δελτίου Τύπου, οι ΦτΦ αναδημοσιεύουν το άρθρο της  κας Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη, που δημοσιεύτηκε στην ΕΦΣΥΝ.]

Ευφυής αντιμετώπιση της ερημοποίησης και βιο-οικονομία

της Ελένης Καπετανάκη - Μπριασούλη
Καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, η Γραμματεία της Διεθνούς Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης (ΔΣΚΕ) διακηρύττει «η γη έχει αληθινή αξία, επενδύστε σ’ αυτήν» και καλεί παραγωγούς, καταναλωτές και πολιτικούς να κάνουν ‘έξυπνες’ επενδύσεις στη γη που συμβάλλουν στην αειφορική διαχείριση της.

Δηλαδή, προστατεύουν τους έγγειους πόρους – έδαφος, νερό, βιοποικιλότητα – και αποδίδουν τοπικά και υπερ-τοπικά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, εξασφαλίζοντας την βιολογική και οικονομική παραγωγικότητα της γης, ή αλλιώς, προστατεύοντας την από υποβάθμιση (στόχος: μηδενική υποβάθμιση) και ερημοποίηση.

Η αειφορική διαχείριση της γης είναι βασικός πυλώνας της βιο-οικονομίας, του αναπτυξιακού στόχου που η Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες στον κόσμο προωθούν τα τελευταία χρόνια ως απόκριση σωρεία κινδύνων: εξαντλούμενοι ορυκτοί και άλλοι πεπερασμένοι φυσικοί πόροι, αυξανόμενος παγκόσμιος πληθυσμός, μειούμενη παραγωγική γη (λόγω αστικοποίησης κυρίως), επισιτιστική ανασφάλεια, κλιματική αλλαγή, φυσικοί και τεχνολογικοί κίνδυνοι.

Ορίζεται ως η παραγωγή ή/και η χρήση ανανεώσιμων (χερσαίων και θαλάσσιων) βιολογικών πόρων και η μετατροπή τους, καθώς και των αποβλήτων τους, σε τροφή, ζωοτροφές, βιογενή προϊόντα και βιο-ενέργεια (1). Η βιο-οικονομία είναι μονόδρομος για την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο στόχος και η άμεση (αν και πολύπλοκη) σχέση της αειφορικής διαχείρισης της γης με τη βιο-οικονομία, αφενός, καθιστά επιτακτικότερη τη στενή και διαρκή σύνδεση αναπτυξιακού και χωρικού σχεδιασμού ιδιαίτερα στις περιοχές υψηλού κινδύνου ερημοποίησης και, αφετέρου, προδιαγράφει το προφίλ των ‘έξυπνων’ επενδύσεων σε γη. Πως ‘βαθμολογείται’ σ’ αυτό το ‘τεστ ευφυίας’ η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Κρήτη, μια περιοχή υψηλού κινδύνου ερημοποίησης ιδιαίτερα υπό τις τρέχουσες δυσμενείς κλιματικές συνθήκες και έντονες αναπτυξιακές πιέσεις;

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2018

Οι ΦτΦ στηρίζουν το "Κάλεσμα των ΜΚΟ για την ενσωμάτωση των στόχων της βιωσιμότητας στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της Ε.Ε." | SDG Watch Europe "Call from European decision-makers and stakeholders to EU Member States and institutions Integrate sustainability pledges into the future EU budget"


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece στηρίζει  το "Κάλεσμα των ΜΚΟ για την ενσωμάτωση των στόχων της βιωσιμότητας στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης". 

Οι ΦτΦ σε όλες τις επεξεργασίες, τις προτάσεις, το σχεδιασμό λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους 17 στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΟΗΕ. Στόχους τους οποίους από το γενικό και θεωρητικό πλαίσιο προσπαθούμε να τους διεκδικήσουμε και να τους κάνουμε πράξη.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι 17 ΣΒΑ αναφέρονται α) Στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό των ΦτΦ 2018 - 2022 "Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν σήμερα" β)  Στους δύο Πανελλήνιους Μαθητικούς Διαγωνισμούς των ΦτΦ με θέμα "ΕΓΩ και η ΠΟΛΗ μου" γ) Στο πρόγραμμα που υλοποιούν οι ΦτΦ με θέμα "Πάμε Δυτικά - Ανακαλύπτουμε τη Δυτική Αθήνα" (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Οι ΦτΦ συμμετείχαν και παρουσίασαν τους 17 ΣΒΑ α) Eυρωπαϊκή Eβδομάδα Αειφόρου Ανάπτυξης 30 Μαΐου - 5 Ιουνίου 2018 β) 21>25 Μαΐου 2018: Ευρωπαϊκή Πράσινη Εβδομάδα | Πράσινες πόλεις για ένα πράσινο μέλλον γ)  στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά  26 Απριλίου 2018 δ) τον 11ο ΣΒΑ στις  22 Απριλίου: Ελπίδος 2030 - Μικρές και μεγάλες ιστορίες της πλατείας Βικτωρίας [έκδοση των ΦτΦ]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει επαφές και συνεργασίες με την Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη και έχει υποβάλλει αίτημα για να γίνει μέλος της. Παράλληλα παρακολουθεί το Δίκτυο SDG Watch Europe το οποίο προωθεί το κείμενο που ακολουθεί.
----------------------

"Ενσωμάτωση των δεσμεύσεων για τη βιωσιμότητα στους μελλοντικούς προϋπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης"

Υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, ακαδημαϊκοί και πολίτες από όλη την Ευρώπη καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ.

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

ECOTOPIA BIKE TOUR 2018 - από το 1990 κάθε καλοκαίρι και για τρεις μήνες με το ποδήλατο στην Ευρώπη


Και φέτος το ECOTOPIA BIKE TOUR 2018 στους δρόμους της Ευρώπης για τρεις περίπου μήνες. 20 - 40 ποδηλάτες θα διασχίσουν τη Νότια Γαλλία, τη Βόρεια Ισπανία και την Πορτογαλία.

Το ταξίδι ξεκινάει στις 28 Ιουνίου 2018 και ολοκληρώνεται στις 18 Σεπτεμβρίου 2018. Δείτε τις ημερομηνίες και τους τόπους που θα επισκεφτούν [ΕΔΩ].

Οι ΦτΦ είχαν γνωρίσει το ECOTOPIA BIKE TOUR όταν οι ποδηλάτες είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας το 2014 και είχαν φιλοξενηθεί στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρος ΙΣΤΟΣ στο Χαϊδάρι [ΕΔΩ  ΕΔΩ]

Από το 2014 που γνωρίσαμε το ECOTOPIA BIKE TOUR παρουσιάζουμε τις ετήσιες διαδρομές τους. Είναι εντυπωσιακός ο λιτός τρόπος με τον οποίο διαβιώνουν κατά της διάρκεια του τρίμηνου ταξιδιού τους.

Δείτε [ΕΔΩ] τις προηγούμενες αναρτήσεις των ΦτΦ από το 2014 - 2018 για το ECOTOPIA BIKE TOUR.
-------------
Πληροφορίες για το ECOTOPIA BIKE TOUR:

Από το 1990 και για 28 χρόνια συνεχώς κάθε καλοκαίρι ταξιδεύουν με ποδήλατο για τρεις ολόκληρους μήνες. Ταξιδεύουν με ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες και γνωρίζουν νέες χώρες, νέες γεύσεις, νέους ανθρώπους, νέες μορφές οργάνωσης της κοινωνίας...
Συνήθως διανυκτερεύουν σε Ελεύθερες Κοινωνικούς Χώρους, Σχολεία, Πάρκα κ.λπ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: 
Για το πως προέκυψε το ECOTOPIA ως όρος διαβάστε στο  blog Roseta Books [ΕΔΩ]. Πρόκειται για το βιβλίο του Έρνστ Κάλλενμπαχ/Ernest Callenbach: ΟΙΚΟΤΟΠΙΑ/ECOTOPIA

----------------------
Η Ecotopia Biketour αυτοσυστήνεται:

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Απαγόρευση των πυρηνικών τώρα | BAN NUCLEAR WEAPONS NOW | Το Πλοίο της Ειρήνης και οι επιζήσαντες της Χιροσίμα επισκέφτηκαν την Ελλάδα | Das Peaceboot und Hiroshimaüberlebende zu Besuch in Griechenland


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμα και υποθέχτηκαν το Πλοίο της Ειρήνης και τους επιζήσαντες από τη Χιροσίμα στο Λιμάνι του Πειραιά, την Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018.

Για την επίσκεψη των Χιμπακούσα (έτσι λέγονται οι επιζήσαντες από τη Χιροσίμα) επισκέφτηκαν τη Βουλή και είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. [ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΔΩ]

Το αίτημα να προσυπογράψει και η χώρα μας την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων είναι επίκαιρο όσο ποτέ. 


The Greek prime minister met today with survivors of the Nagasaki atomic bombing. If Greece is committed to nuclear disarmament, it should join the UN #nuclearban treaty. @GreeceMFA

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Τετάρτη 13 Ιουνίου στον Πειραιά: ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΛΙΜΑΝΙΟΥ & ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ | Ομιλία του Κώστα Φωτεινάκη με θέμα "Τουρισμός που δεν πληγώνει"

Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων θα μιλήσει ο Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ. Στην  ομιλία του θα αναφερθεί: 
  • στα συμπεράσματα της ημερίδας που είχαν διοργανώσει οι ΦτΦ με θέμα "Ο τουρισμός που δεν πληγώνει",
  • στο περιεχόμενο του Πανελλήνιου Φωτογραφικού Διαγωνισμού των ΦτΦ με θέμα "Ελλάδα - το μικρό είναι όμορφο και συναρπαστικό",
  • στην εκστρατεία των ΦτΦ "Τουρισμός της αλληλεγγύης στην Ελλάδα",
  • στη Διακήρυξη του Τυρόλου (αν και αναφέρεται στην ορειβασία έχει γενικές αρχές που ισχύουν και για τον τουρισμό),
  • στην πρόσφατη ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ | Berlin Declaration on "Transforming Tourism" που οι ΦτΦ έχουν συνυπογράψει μαζί με φορείς και οργανώσεις με αντικείμενο τον τουρισμό. (μεταφράστηκε στη γλώσσα μας από τους ΦτΦ),
  • στα επιχειρήματα και στην εμπειρία του Ευρωπαϊκού Κινήματος "TOURISTS GO HOME",
  • στους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Ατζέντα 2030,
  • στις εκδόσεις:
 α) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ», 2014
 β) ΚΕΔΕ - Συνέδριο "Κλιματική Αλλαγή και οι Επιπτώσεις της στην Οικονομία" - Πολιτικές Διαχείρισης στους Τομείς: Ενέργειας, Απορριμμάτων, Γεωργίας, Φυσικών Πόρων, Τουρισμού, και Υγείας, 2017 ΓΣΕΕ,  
γ) Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό - Επισιτισμό και το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας «Τουρισμός και ανάπτυξη: Βασικά μεγέθη, κλαδικές διασυνδέσεις, αγροτροφικό σύστημα», 
δ) στην Έκθεση και στο Συνέδριο  Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων /ΣΕΤΕ: «Ελληνικός Τουρισμός: Νέα Δεδομένα και Μελλοντικές Προκλήσεις» 18 Οκτωβρίου 2016, 
ε) Αναλυτικό Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Τουριστική Προβολή της Περιφέρειας Αττικής
την Πενταετία 2016-2020 (Μελέτη - Έρευνα: Δρ. Δηµήτρης Κούτουλας, Παν.Πάτρας)

Ο Κώστας Φωτεινάκης θα υιοθετήσει την πρόταση του  Δρ. Δηµήτρη Κούτουλα και θα προτείνει να δοθεί "Έµφαση στη διαβούλευση. Είναι σηµαντικό η Περιφέρεια Αττικής να συνδιαλέγεται για τα θέµατα τουρισµού µε τους Δήµους και τους συλλογικούς τουριστικούς φορείς και να βασίζει τις αποφάσεις της στις θέσεις, προτάσεις και ανάγκες της τοπικής κοινωνίας".

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Σήμερα 15 Ιουλίου 2018 πληροφορήθηκα ότι υπάρχει "αναλυτική αξιολόγηση των έργων του Master Plan του ΟΛΠ" η οποία "συντάχθηκε από Ομάδα Εργασίας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης". Στο πλαίσιο της πληρέστερης ενημέρωσης αναρτούμε με σύνδεσμο την αξιολόγηση [ΕΔΩ]

Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

Επικαιροποιημένος Κατάλογος Επιστημονικών Εργασιών για το Θριάσιο Πεδίο και τον Κόλπο της Ελευσίνας | Catalogue of Scientific Papers for Thriasio Plain and Elefsis Gulf

[Φωτ. από το blog ΘΡΙΑΣΙΟ]

Επικαιροποιημένος Κατάλογος Επιστημονικών Εργασιών για το Θριάσιο Πεδίο και τον Κόλπο της Ελευσίνας | Catalogue of Scientific Papers for Thriasio Plain and Elefsis Gulf

1η Ιουνίου 2018

του Δρ. Αναστασίου Φ. Μαυράκη

Ο «Κατάλογος Επιστημονικών Εργασιών για το Θριάσιο Πεδίο και τον Κόλπο της Ελευσίνας», ξεκίνησε το 2007 σαν μία προσπάθεια να συγκεντρωθεί όλο το επιστημονικό υλικό που αφορά το Θριάσιο Πεδίο και τον Κόλπο της Ελευσίνας.
Στόχος του καταλόγου αυτού, είναι να αποτελέσει μία Βάση δεδομένων και ταυτόχρονα εργαλείο στην αναζήτηση και ανταλλαγή βιβλιογραφίας, απόψεων, θέσεων και εμπειρίας όλων των επιστημόνων, αλλά και του απλού πολίτη, του κατοίκου, του εργαζόμενου και του επισκέπτη της περιοχής.

Παρακαλούνται οι συγγραφείς: διδακτορικών διατριβών, διπλωματικών και Πτυχιακών Εργασιών,  Επιστημονικών δημοσιεύσεων, Επιστημονικών Ανακοινώσεων και Τεχνικών Εκθέσεων, οι εργασίες των οποίων δεν συμπεριλαμβάνονται στον «Κατάλογο Επιστημονικών Εργασιών για το Θριάσιο Πεδίο», να ενημερώσουν για τα στοιχεία της εργασίας τους τον Δρ Αναστάσιο Φ. Μαυράκη, στο e-mail: mavrakisan@yahoo.gr, έτσι ώστε αυτές να συμπεριληφθούν στο σχετικό κατάλογο.

Κλικάρετε ΕΔΩ για να διαβάσετε ή και να κατεβάσετε τον επικαιροποιημένο κατάλογο σε μορφή e-book.

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Προκόπης Παυλόπουλος: Τα Σύνορα της Ελλάδας ως Σύνορα και Έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «προστιθέμενη θεσμική αξία» του «Δικτύου NATURA 2000»


[Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου με τίτλο: Τα Σύνορα της Ελλάδας ως Σύνορα και Έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «προστιθέμενη θεσμική αξία» του «Δικτύου NATURA 2000» έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί συνδέει την προστασία του περιβάλλοντος με την Εθνική κυριαρχία της χώρας μας. Αξίζει να διαβαστεί ΕΔΩ]

Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018

Σάββατο 9 Ιουνίου: Οι ΦτΦ συμμετέχουν στον καθαρισμό του Άλσους Μπαρουτάδικο στο Αιγάλεω


Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece συμμετέχει στον καθαρισμό του Άλσους "Μπαρουτάδικο" στο Αιγάλεω, που θα πραγματοποιηθεί με αφορμή την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.


Κυριακή 3 Ιουνίου 2018

Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018 υποδεχόμαστε το Πλοίο της Ειρήνης στον Πειραιά


Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υποδέχονται και φέτος την Τετάρτη 6 Ιουνίου το Πλοίο της Ειρήνης/ PEACE BOAT.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα για την επίσκεψη του Πλοίου της Ειρήνης στη Σαντορίνη καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ το μήνυμα που έστειλαν οι ΦτΦ για το Βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη που απονεμήθηκε στην ICAN.
-----------------

ΠΑ.Δ.Ο.Π

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ
Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΡΙΤΗ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟ   ΠΛΟΙΟ  ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ


Αθήνα, 4 Ιουνίου 2018


Η αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) θα τιμηθεί στην Σαντορίνη με αντιπυρηνικές εκδηλώσεις, λόγω επίσκεψης στο νησί του προερχόμενου   από την Ιαπωνία Πλοίου της Ειρήνης (Peace Boat), το οποίο πραγματοποιεί παγκόσμιο ταξίδι, με αίτημα την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων, συνδυαζόμενο λόγω της συγκυρίας και με τα αιτήματα για την δημιουργία αποπυρηνικοποιημένων ζωνών στην Χερσόνησο της Κορέας και την Μέση Ανατολή.

Στο πλοίο επιβαίνουν πολλοί ακτιβιστές, μεταξύ των οποίων δύο επιζώντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι (χιμπακούσα),  ο  Κότζι Ουέντα, και η Τερούμι Κουραμόρι.  Συνολικά στο  Πλοίο της Ειρήνης επιβαίνουν 1400 πολίτες της Ιαπωνίας, της Κορέας, της Σιγκαπούρης και άλλων χωρών της Ασίας, μαζί με ακτιβιστές  από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, την Βρετανία και χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Μετά την Σαντορίνη, το Πλοίο της Ειρήνης θα καταπλεύσει στον Πειραιά, την Τετάρτη 6 Ιουνίου,  όπου ελληνικές οργανώσεις ειρήνης έχουν ετοιμάσει εκδηλώσεις υποδοχής, στις 09.30 το πρωί, με προσκεκλημένους τον δήμαρχο Πειραιά, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, όλους τους δημάρχους και βουλευτές της περιοχής.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικό πρόγραμμα από τον τραγουδιστή Νίκο Ανδρουλάκη και τον λαουτιέρη Νίκο Καραβιράκη.

 Το μεσημέρι ώρα 13.00,  η ομάδα των χιμπακούσα θα γίνει δεκτή από την Βουλή των Ελλήνων και θα λάβει μέρος σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του κτιρίου της οδού  Αμαλίας 22-24.   


Υπεύθυνος Επικοινωνίας
Άλκης Φαρμάκης τηλ: 6974-339.379  e-mail: alkis_2481@hotmail.com



All of Epirus demonstrates against oil drilling


[KLIK]

All of Epirus demonstrates against oil drilling
More than 1,500 demonstrators sent a message against oil drilling in Epirus. At the demonstration that was organized on Friday (1st June) in Ioannina citizens’ initiatives, collectives, parties and municipal council groupings spoke of the degradation of the area’s natural beauty, emphasizing at the same time that Epirus’ abundant water resources were being placed at risk.
ERT1 Greek National State Television

The first pan-Epirot demonstration against hydrocarbon mining took place on Friday evening in Ioannina. The invitation from the “Citizens’ Initiatives” and “Committees of Struggle” of the prefectures of Ioannina, Arta, Preveza and Thesprotia met with a positive response from the local community. People from outside Epirus travelled from Athens to Ioannina to add their own “NO” to oil drilling.

Ilias Efthimiou: Member of the Ioannina Citizens’ Initiative
Epirots were never asked and were never informed as provided for even in the study for the project.  Unfortunately the arguments that it just a matter of research is untrue and not in keeping with the agreement that has been signed, which speaks of research and exploitation of hydrocarbons.

Panagiotis Mitsis, President of the “Clean Kalamas” movement: 
We have taken a position both against research and against mining judging that this situation is leading our region to genuine ecological ruin.
The objective of the groups involved in the reaction is to prevent the drilling, judging that the effects from it will change the character of Epirus, damaging the advantages it derives from nature.