Για τον Προφήτη Ηλία και το βίο του υπάρχουν άφθονες αναφορές στην Ορθόδοξη εκκλησία. Διαβάστε [ΕΔΩ].
Στην ανάρτηση όμως θα παρουσιάσουμε τη λαϊκή παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Προφήτης Ηλίας ήταν ναύτης και πολλές φορές κινδύνεψε να πνιγεί από τις φουρτούνες της θάλασσας. Έτσι αποφάσισε να παρατήσει τη θάλασσα και να ανακαλύψει ένα μέρος όπου οι άνθρωποι να μην έχουν επαφή και να μη γνωρίζουν τι είναι θάλασσα, καράβι, κουπιά, ναυτικοί.
Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναύτης πήρε ένα κουπί και ξεκίνησε να ανακαλύψει ανθρώπους και τόπους που να μη γνωρίζουν από θάλασσα. Με το κουπί στο χέρι ρωτούσε τους ανθρώπους τι είναι αυτό που κρατάει και όταν του απαντούσαν κουπί, ο ναύτης συνέχιζε το δρόμο του και ανηφόριζε σε υψηλότερες περιοχές.
Κάποια ημέρα έφθασε σε ένα ύψωμα, σε ένα βουνό. Εκεί συνάντησε έναν άνθρωπο τον οποίο ρώτησε "τι είναι αυτό", δείχνοντας το κουπί που κρατούσε. Ο άνθρωπος απάντησε "ξύλο είναι". Τότε ο ναύτης, Προφήτης Ηλίας, αποφάσισε να ζήσει με τους ανθρώπους των βουνών και αυτοί τον τίμησαν φτιάχνοντας μικρά εκκλησάκια, τα οποία, σύμφωνα με πιο πρόσφατες παραδόσεις αποτέλεσαν και τα πρώτα καταφύγια των Ελλήνων ορειβατών.
Εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία δεν έχουμε μόνο στην Ηπειρωτική Ελλάδα συναντάμε επίσης διάσπαρτα στη Νησιώτικη Ελλάδα όπως αυτό της Μήλου που διοργανώνει πεζοπορία την παραμονή της γιορτής του Προφήτη Ηλία, ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου που είναι συνεργάτης του Ελληνικού Δικτύου ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ. [περισσότερα ΕΔΩ]
-----
Οι φωτογραφίες με τα εκκλησάκια του Προφήτη Ηλία είναι ένα δείγμα από το αρχείο του ορειβάτη, ερευνητή, συγγραφέα, βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών και επίτιμου μέλους των ΦτΦ, Νίκου Νέζη, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά του.
Ταϋγέτου
Ολύμπου
Βόρα - Καϊμακτσαλάν
Λαυρεωτικής
Κοσκάραγας Ταϋγέτου
Κιθαιρώνα
Λιτοχώρου
Όσσας
Πύλης
Υμηττού
Πάρνηθας - Μετόχι
Άνω Γλυφάδας
Παρνασσού
Χαϊδαρίου
Ύψωμα της Φυλής
Πάστρας
Πεντέλης
Σκούρτων
Πάρνωνα
Ναού Πεντέλης
Πάρνηθας
Λυκαίου
Όσσας (Κισσάβου)
Βόϊου
Βαρδουσίων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου