Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Διεθνής οργάνωση Φίλοι της Φύσης: Η πραγματική απειλή είναι η κλιματική αλλαγή, όχι η μετανάστευση! | Naturefriends International: Climate change is the real threat, not migration!

 


Naturefriends International | Διεθνής οργάνωση Φίλοι της Φύσης

Η πραγματική απειλή είναι η κλιματική αλλαγή, όχι η μετανάστευση!
Υποβλήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο των ΦτΦ - εγκρίθηκε ομόφωνα από την Ετήσια Συνδιάσκεψη του 2018

Εθνικό-λαϊκίστικα κόμματα και κινήματα έχουν κερδίσει έδαφος σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπως Ουγγαρία, Πολωνία, Βέλγιο, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, και Γερμανία, εδώ και χρόνια. Όλα ακολουθούν παρόμοιες στρατηγικές με στόχο την ενίσχυση της επιρροής τους και την αποδυνάμωση των δημοκρατικών δομών της κοινωνίας. Τα πρότυπα επικοινωνίας τους επικεντρώνονται σε εξωτερικές απειλές για την ευημερία μας, όπως για παράδειγμα πρόσφυγες και τους μετανάστες. Με αυτό τον τρόπο δημιουργούν ένα κοινωνικό κλίμα μίσους και ξενοφοβίας.

Οι Φίλοι της Φύσης εκφράζουν την ανησυχία τους για την τρέχουσα πολιτική και κοινωνική ανάπτυξη στην Ευρώπη, η οποία υπονομεύει τις δημοκρατικές μας κοινωνίες. Ο εθνικισμός και η ξενοφοβία έχουν οδηγήσει ήδη δύο φορές σε παγκόσμιο πόλεμο με εκατομμύρια θανάτους και καταστροφές σε όλα τα επίπεδα. Η ταυτοποίηση των εχθρών, η κατασκευή τοίχων ή η στρατιωτική δράση δημιουργούν πάντα περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνουν. Εξαπλώνοντας τον φθόνο και το μίσος και αναζητώντας βραχυπρόθεσμες λύσεις, ενάντια στο κοινό καλό, μόνο επιδεινώνει την κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι η πραγματική απειλή για το μέλλον μας δεν ανήκει στους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, αλλά στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή, η οποία προκαλείται από το οικονομικό μας σύστημα που δίνει την έμφαση στην ανάπτυξη αντί της βιωσιμότητας. Έχοντας δραματικές επιπτώσεις στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί ήδη βασική προϋπόθεση για τη μετανάστευση.


Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα δίκαιο διάλογο και συνεργασία με τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό περιλαμβάνει την υποστήριξη ανεξάρτητων οικονομιών και εκπαιδευτικών συστημάτων, με στόχο μια παγκόσμια αειφόρο ανάπτυξη σύμφωνα με τους (17) στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών/SDGs. Η προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος πρέπει να είναι στο επίκεντρο έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια καλή ζωή για όλους τους ανθρώπους στη γη.

Είμαστε υπερήφανοι για τη διεθνή παράδοση του κινήματος Φίλοι της Φύσης που ξεκίνησε το 1895 και βασίζεται στην αλληλεγγύη και το σεβασμό προς τον άνθρωπο και τη φύση. Είμαστε υπερήφανοι για την ύπαρξη 15 αφρικανικών οργανώσεων-μελών του κινήματός μας-και για την ενεργό συμβολή μας στην κλιματική δικαιοσύνη με το Ταμείο των Φίλων της Φύσης για την κλιματική αλλαγή, το οποίο χρηματοδοτεί συγκεκριμένα μέτρα για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις αφρικανικές χώρες. Προωθώντας το βιώσιμο και δίκαιο τουρισμό, συμβάλλουμε στην αμφίδρομη κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών, καθώς και στη βιώσιμη ανάπτυξη τουριστικών προορισμών, από την οποία προκύπτουν οφέλη για τον τοπικό πληθυσμό.

Μαζί με τα 350.000 μέλη μας, θα συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε ενεργά στο πνεύμα του εθνικιστικού λαϊκισμού και να υποστηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές μας κοινωνίες.

Βιέννη, 20 Οκτωβρίου 2018

Μετάφραση Ευαγγελία Βορδογιάννη
Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, το οποίο είναι μέλος της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends International/ NFI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου