Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Πολύπαθη αλλά θαυματουργή η Λίμνη Κουμουνδούρου | Καταμετρήθηκαν από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ πολλά είδη πουλιών μεταξύ αυτών και 100 βαλτόπαπιες - σπάνιο και απειλούμενο είδος | Οι ΦτΦ ακύρωσαν την επίσκεψη την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece σε συνεργασία με τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου επισκέπτονται συχνά τη Λίμνη Κουμουνδούρου και για δέκα συνεχή έτη, από το 2008 - 2018 διοργανώνουν επίσκεψη, ξενάγηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου.

Για το 2019, για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, επειδή διαπιστώσαμε από πολύ νωρίς ότι η Λίμνη Κουμουνδούρου έχει περισσότερους και "επιφανείς" επισκέπτες αποφασίσαμε να ακυρώσουμε την οργανωμένη επίσκεψη για να αφήσουμε ήσυχους, τους φίλους μας, τα πουλιά να διαχειμάσουν στον υγροβιότοπό τους ανενόχλητοι.

Η ανακοίνωση της ακύρωσης της φετινής επίσκεψης στη Λίμνη Κουμουνδούρου, έγινε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας "Περιβάλλον, Ιστορία, Πολιτισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη στη Δυτική Αθήνα -  Αττική", 8 Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή πριν από την καταμέτρηση της Ορνιθολογικής.

Η ετήσια επίσκεψη, ξενάγηση που διοργανώνεται κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων από το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ για φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019. Πληροφορίες ΕΔΩ.
-------------------------- 

Διαβάστε την καταγραφή των Υδροβίων Πουλιών στη Λίμνη Κουμουνδούρου από την ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ:

Στις φετινές Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδροβίων Πουλιών στην Αττική, φωτεινό παρόν σε ένα κατά τα άλλα μουντό σκηνικό έδωσαν 100 Βαλτόπαπιες (!) στη μικρή, αλλά εξαιρετικά σημαντική για το απειλούμενο αυτό είδος, λίμνη Κουμουνδούρου. 

Το ιδιόμορφο καθεστώς προστασίας της λίμνης, αφού γειτνιάζει με στρατόπεδο και η πρόσβαση δεν είναι ελεύθερη προς το κοινό, την έχει καταστήσει ως έναν πολύ σημαντικό υγρότοπο για πλήθος υδρόβιων πουλιών: πάνω από 600 Φαλαρίδες, 170 Κιρκίρια αλλά και Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια και Πρασινοκέφαλες Πάπιες 🦆 βρίσκουν εκεί άφθονη τροφή και θέσεις ανάπαυσης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΤΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ 15.01.2019

Βαλτόπαπια Aythya nyroca | Φωτ.: Πάνος Περαντωνάκης/ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ



Βαλτόπαπιες σε πτήση πάνω από τη λίμνη Κουμουνδούρου | Φωτ.: Λευτέρης Σταύρακας/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ

 Άποψη της πολύπαθης αλλά θαυματουργής λίμνης Κουμουνδούρου (Δυτική Αττική) | Φωτ.: Ρούλα Τρίγκου/ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ  (δανειστήκαμε την περιγραφή για τίτλο της ανάρτησης)
Με πράσινο οι καταμετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) αποτελούν μέρος ενός παγκόσμιου προγράμματος (International Waterbird Census) της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International). 
Πρόκειται για το μακροβιότερο και παγκοσμίου εμβέλειας πρόγραμμα παρακολούθησης της βιοποικιλότητας στον κόσμο. 
Καταγράφονται κυρίως υδρόβια και παρυδάτια είδη πουλιών που διαχειμάζουν στους υγροτόπους, αλλά και άλλα είδη που έχουν σχέση με αυτούς αν και ανήκουν σε τελείως διαφορετικές οικογένειες όπως αρπακτικά και θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου