Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Νερού | Διεθνές φόρουμ στη Θεσσαλονίκη: Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 4: ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ


ΝΕΡΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ | WATER FOR ALL

Υπάρχει η άποψη ότι "Αν ο πόλεμος στις ημέρες μας γίνεται για το πετρέλαιο τις επόμενες δεκαετίες θα γίνεται για το νερό...". Το νερό που είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της ύπαρξης και της διατήρησης ζωής δυστυχώς στις ημέρες μας εμπορευματοποιείται και σε ορισμένες χώρες δεν υπάρχει σε επαρκή ποσότητα και ποιότητα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού, προσφέρεται όπως όλες οι Παγκόσμιες Ημέρες, να αναλογιστούμε, να σκεφτούμε, να σχεδιάσουμε δράσεις και πολιτικές για την εξασφάλιση του νερού σε όλους τους πολίτες του κόσμου, αδιακρίτως χρώματος, θρησκείας και καταγωγής.

Στην Ελλάδα υπάρχουν κινήσεις και Δίκτυα πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως το SAVE GREEK WATER. Τη διακήρυξη έχει συνυπογράψει το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ.

Επίσης υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη: 
  • Συντονιστικό πολιτών και φορέων ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΝΕΡΟ, το οποίο διοργάνωσε τοπικό δημοψήφισμα στις 14 Μαΐου 2014 για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ.
  • Η Κίνηση Κ136 - το νερό στα χέρια των πολιτών.

H ταινία του Γιώργου Αυγερόπουλου: ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΑΓΟΝΑ - Ο μυστικός πόλεμος του νερού στην Ευρώπη [ΕΔΩ]
UP TO THE LAST DROP - The cecret water war in Europe [HERE]



Περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού ΕΔΩ ΕΔΩ.


Στις 19 Μαρτίου 2019 παρουσιάζεται η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για το Νερό.
Περισσότερα ΕΔΩ.


Στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030 περιλαμβάνεται ο Στόχος 6 για ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ. 

Στόχος 6: Διασφαλίζουμε τη διαθεσιμότητα και τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των εγκαταστάσεων υγιεινής για όλους

To καθαρό και προσβάσιμο νερό για όλους είναι ένα απαραίτητο κομμάτι του κόσμου στον οποίο θέλουμε να ζούμε. Στον πλανήτη υπάρχει επαρκές γλυκό νερό για να το πετύχουμε αυτό. Εξαιτίας όμως των κακών οικονομικών συνθηκών και των ελλιπών υποδομών, κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι και ιδίως παιδιά, πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με την ανεπαρκή παροχή νερού, την αποχέτευση και την υγιεινή.
Αναλυτικά ο Στόχος 6 ΕΔΩ.

22 Μαρτίου 2019 διεθνές φόρουμ για το νερό στη Θεσσαλονίκη
Διεθνές φόρουμ: SDG6: “Sustainable Urban Water and Sanitation: Public goods in the Service of Society” - ΣΒΑ6: “Πόσιμο νερό και αποχέτευση: Τα κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας»

To Κέντρο UNESCO Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΑΠΘ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη  στις 22 Μαρτίου 2019 διεθνές φόρουμ προκειμένου να αναδείξει τα θέματα του νερού, μέσα σε πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης, δημόσιας και κοινωνικής ευθύνης και δημοκρατικής λειτουργίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Περισσότερα ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου