Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ - και στον τουρισμό! | Τον επαναπροσδιορισμό του τουρισμού ζητά το διεθνές δίκτυο των ΦτΦ / Naturefriends International στο άνοιγμα της έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνο


[Περισσότερα στην προηγούμενη ανάρτηση των ΦτΦ ΕΔΩ]

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΟΣΟΤΗΤΑ - και στον τουρισμό!

Τον επαναπροσδιορισμό του τουρισμού ζητά το διεθνές δίκτυο των ΦτΦ / Naturefriends International  στο άνοιγμα της έκθεσης τουρισμού στο Βερολίνο (6-10 Μαρτίου 2019).

Βιέννη, 5 Μαρτίου 2019

Η επικείμενη κατάρρευση του κλίματος του πλανήτη, οι συγκρούσεις που προκαλούνται από τον υπερτουρισμό και τις απαιτήσεις των καταναλωτών για βιωσιμότητα είναι μερικά από τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε η μεγαλύτερη διεθνής τουριστική έκθεση στον κόσμο, η οποία ξεκίνησε στο Βερολίνο. Η διοργάνωση αυτή έχει αναγνωρίσει τις συνέπειες της απεριόριστης τουριστικής ανάπτυξης. Ωστόσο, ενώ οι προγραμματισμένες συζητήσεις σχετικά με τα προαναφερθέντα θέματα πραγματοποιούνται, παρουσιάζονται χιλιάδες τουριστικές προσφορές που χρησιμοποιούν τη λέξη βιωσιμότητα για να προσελκύσουν συμμετέχοντες.

"Τα θέματα που αφορούν την ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη, η οποία επικεντρώνεται μόνο στη μεγιστοποίηση των κερδών για μερικές εταιρείες, είναι γνωστές εδώ και χρόνια και επιβεβαιώθηκαν μέσω διαφόρων μελετών. Ενώ οι ταξιδιώτες έχουν γίνει πλέον πιο ευσυνείδητοι σχετικά με τις κοινωνικές και οικολογικές συνέπειες των διακοπών τους, οι στόχοι της τουριστικής βιομηχανίας συνεχίζουν να επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και την βραχυπρόθεσμη μεγιστοποίηση του κέρδους. Και όλα αυτά ενώ είναι ήδη σαφές ότι ο τουρισμός καταστρέφει το δικό του προϊόν μακροπρόθεσμα", εξηγεί η  Andrea Lichtenecker, Εκτελεστικός Διευθυντής του διεθνούς δικτύου των ΦτΦ.


"Πρέπει να είμαστε σαφείς για ένα πράγμα: Τα προβλήματα που προκαλούνται από την τουριστική βιομηχανία μπορούν να λυθούν μόνο εάν ο τουρισμός αλλάξει ριζικά” πιστεύει η Cornelia Kühhas, εμπειρογνώμονας στον τομέα του τουρισμού του διεθνούς δικτύου των ΦτΦ. Οι προσφορές με μειωμένες τιμές, ειδικά για πτήσεις και κρουαζιέρες, κατακλύζουν την αγορά και ασκούν πίεση σε δημοφιλείς προορισμούς για να αυξήσουν τις αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες ενώ τις περισσότερες φορές ο τοπικός ο πληθυσμός δεν έχει λόγο στην ανάπτυξη των τουριστικών υποδομών. "Είναι πλέον καιρός για μια μεγάλη αλλαγή στον τουρισμό! Ο βιώσιμος τουρισμός πρέπει να θέσει την ποιότητα πάνω από την ποσότητα, να σέβεται τους φυσικούς πόρους και να ενεργεί σε κοινωνικά αποδεκτά επίπεδα”, ζητά η Kühhas.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την τήρηση των κοινωνικών προτύπων. "Πίσω από τις όμορφες εικόνες των ξενοδοχείων, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο ωραία", εξηγεί η  Cornelia Kühhas. Συχνά, συνθήκες εργασίας για τα μέλη του προσωπικού είναι επισφαλείς, οι γυναίκες και τα παιδιά υφίστανται σεξουαλική εκμετάλλευση, τα τουριστικά προγράμματα αποφασίζονται χωρίς την ελεύθερη, προηγούμενη και ενημερωμένη συγκατάθεση των τοπικών κοινοτήτων, οι άνθρωποι πρέπει να εγκαταλείψουν τα χωριά τους καθώς οι φυσικοί πόροι - ως μέσα διαβίωσης για τον τοπικό πληθυσμό - συχνά καταστρέφονται.

Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων - και στον τουρισμό!

Μαζί με το δίκτυο "Στρογγυλή Τράπεζα Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τουρισμό" (www.humanrights-in-tourism.net), το διεθνές δίκτυο των ΦτΦ υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα στον τουρισμό εδώ και πολλά χρόνια. Σε μια συζήτηση σε επιτροπή στην έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο, το δίκτυο "Στρογγυλή Τράπεζα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" συζήτησε τις πολλές φορές επισφαλείς συνθήκες εργασίας στην τουριστική βιομηχανία και παρουσίασε παραδείγματα καλής πρακτικής. Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δίκαιες συνθήκες εργασίας πρέπει να ενσωματώνονται συστηματικά σε όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης, και όχι μόνο παθητικά. Επιπλέον, οι ίδιοι οι ταξιδιώτες μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιλέγοντας προσεκτικά τους ταξιδιωτικούς πράκτορές τους, σχεδιάζοντας τις διακοπές τους προσεκτικά και ενεργώντας κατάλληλα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.

 Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα "Ανθρώπινα Δικαιώματα στον Τουρισμό" περιγράφονται σε βίντεο από το δίκτυο των ΦτΦ:

Μετάφραση για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Ευαγγελία Βορδογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου