Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

GREEN10: το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχή "One in one out" | GREEN 10 OPEN LETTER TO EUROPEAN PARLIAMENT ON “ONE IN, ONE OUT” PRINCIPLE


GREEN 10 OPEN LETTER TO EUROPEAN PARLIAMENT ON “ONE IN, ONE OUT” PRINCIPLE 


Για ποιο λόγο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να απορρίψει την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχή "One in one out" και να ζητήσει, αντίθετα, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας όλων των νέων πρωτοβουλιών

13 Σεπτεμβρίου 2019

Οι ‘Green 10’ είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την θέσπιση της αρχής "One in one out" σχετικά με τη νέα νομοθεσία, όπως είχε προγραμματίσει η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η προτεινόμενη αρχή απαιτεί κάθε νέα πρωτοβουλία που δημιουργεί οποιουδήποτε είδους επιβάρυνση, να εξισορροπείται με την απαλλαγή από ένα ισοδύναμο υφιστάμενο βάρος στον ίδιο τομέα πολιτικής. Η αρχή αυτή είναι εγγενώς ασυμβίβαστη με την γενικότερη φιλοσοφία γύρω από την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον που καθόρισε η Πρόεδρος της Επιτροπής και κινδυνεύει να υπονομεύσει τα πιθανά οφέλη από νέες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Οι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί, καθώς και οι κανονισμοί σχετικά με την υγεία, οι κανόνες και τα πρότυπα είναι απαραίτητα για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη. Έχουν ζωτική σημασία για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν τους περισσότερους Ευρωπαίους, όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η βελτίωση της υγείας των ανθρώπων, η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών εργασίας και η διατήρηση του περιβάλλοντος και της φύσης.

Οι αναλύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων οργανισμών έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν δημιουργεί περιττό διοικητικό φόρτο. Η αρχή του "One in one out" υποχρεώνει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να προσδιορίσουν τα μέτρα που δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν, πράγμα που οδηγεί σε αυθαίρετη περικοπή των κανονισμών και σε επιβράδυνση της προόδου σε ακριβώς εκείνους τους τομείς στους οποίους οι αυξημένη δράση κρίνεται αναγκαία. Η αρχή αυτή υπονομεύει όχι μόνο τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο και τα υπάρχοντα πρότυπα που ωφελούν τους πολίτες και το περιβάλλον.


Το δημόσιο συμφέρον πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των πολιτικών αποφάσεων και πρέπει να βασίζεται σε στέρεες και διαφανείς αποδείξεις για να διασφαλίζεται ότι όλες οι νέες πρωτοβουλίες και οι υπάρχουσες πολιτικές μόνο το ωφελούν, χωρίς να το υπονομεύουν.


Τι μπορεί να κάνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να καταστήσει σαφές στην πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι αντιτίθεται στην καθιέρωση ενός μηχανισμού "One in one out" για νέες πρωτοβουλίες, καθώς αυτό κινδυνεύει να δημιουργήσει ένα ψυχρό αποτέλεσμα στις πολιτικές σε θέματα όπως το κλίμα, περιβάλλον και υγεία - τομείς που φέρνουν την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει:

1. Να ασκήσει πλήρως τις εξουσίες του Κοινοβουλίου μέσω των ακροάσεων, ιδίως με τους ορισθέντες Επιτρόπους αρμόδιους για τις «Διοργανικές Σχέσεις και Προοπτική Διερεύνηση», «Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και «Περιβάλλον & Ωκεανοί», ώστε να διασφαλιστεί ότι η αρχή "One in one, one out" διαγράφεται από την πολιτική ατζέντα.

2. Να ζητήσει από την εκλεγέντα Πρόεδρο να αντικαταστήσει την αρχή με μια αρχή «σκέψη για την αειφορία» για τις νομοθετικές διαδικασίες της Επιτροπής, οι οποία θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.



Η λήψη αποφάσεων πρέπει να γίνεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία.

Η αρχή του "One in one, one out" έτσι όπως περιγράφεται στα κείμενα και στις μεθόδους εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποδεικνύει ότι "κάθε νομοθετική πρόταση που δημιουργεί νέα βάρη πρέπει να απαλλάξει τους ανθρώπους και τις επιχειρήσεις από ισοδύναμο υφιστάμενο βάρος σε επίπεδο ΕΕ στον ίδιο τομέα πολιτικής ".

Αυτός είναι ο λάθος τρόπος προσέγγισης όσον αφορά τη χάραξη πολιτικής. Η ανάπτυξη πολιτικής της ΕΕ θα πρέπει να βασίζεται στη δράση προς το δημόσιο συμφέρον και δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται μέσω του στενού φακού της απαλλαγής των βαρών. Η θέσπιση μιας τέτοιας αυθαίρετης αρχής, ελλείψει λεπτομερούς κατανόησης του κόστους και των οφελών που συνδέονται με την υφιστάμενη νομοθεσία ή του τρόπου με τον οποίο εκτελούνται οι νόμοι, θα υπονόμευε σοβαρά την επίτευξη των στόχων πολιτικής της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ενόψει των αναδυόμενων περιβαλλοντικών απειλών από (βιο) πλαστικά, παράγοντες που οξύνουν τις ενδοκρινικές διαταραχές ή ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, οι πολίτες χρειάζονται αυξημένη δράση. Η ανάγκη για νέες πολιτικές προστασίας δεν συνεπάγεται ότι οι υφιστάμενες πολιτικές πρέπει να απορρίπτονται. Ωστόσο, η λογική της αρχής "One in one, one out" φαίνεται να υποδηλώνει ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αναδυόμενες απειλές, οι πολίτες δε θα επωφελούνται πλέον της προστασίας από τις υφιστάμενες απειλές όπως οι τοξικές χημικές ουσίες, η καταστροφή των οικοτόπων ή η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Επιπλέον, ο κανόνας "One in one, one out" αντιβαίνει στις αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη βελτίωση της νομοθεσίας, οι οποίες προβλέπουν ότι η ρύθμιση πρέπει να προταθεί, να αναθεωρηθεί ή να αποσυρθεί με βάση στοιχεία. Η Επιτροπή αναγνώρισε στον απολογισμό της στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για ‘Καλύτερη Νομοθεσία’ το 2019 ότι οι εκ των προτέρων στόχοι μείωσης δεν ήταν αποτελεσματικοί και έρχονταν σε αντίθεση με τις αρχές που θέτει η ‘Καλύτερη Νομοθεσία’. Διευκρίνισε ότι «είναι ουσιώδους σημασίας η πολιτική απόφαση για το ποιο κόστος είναι εύλογο για την επίτευξη πολιτικών στόχων και το ποιο πρέπει να εξαλειφθεί, να βασίζεται σε στοιχεία από εκτίμηση κατά περίπτωση».

Προκειμένου να επιτευχθούν τα αποτελέσματα που υποσχέθηκε η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη βιώσιμη ανάπτυξη σε όλα τα στάδια της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Η αρχή "σκεφτόμαστε βιώσιμα" (η οποία εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή ομάδα εμπειρογνωμόνων υψηλού επιπέδου της Επιτροπής για την αειφόρο χρηματοδότηση) πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις νέες πρωτοβουλίες, δείχνοντας τον τρόπο με τον οποίο θα συμβάλει στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ σχετικά με τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Η περιβαλλοντική νομοθεσία δεν δημιουργεί περιττό διοικητικό φόρτο
και έχει σαφή προστιθέμενη αξία στην ΕΕ.

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία αποτελεί προστιθέμενη αξία στην ΕΕ και δεν δημιουργεί περιττές διοικητικές επιβαρύνσεις. Σημαντικά στοιχεία παρέχονται ακόμη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

·         Τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) δείχνουν ότι η αυστηρότητα των περιβαλλοντικών πολιτικών δεν αποτελεί εμπόδιο στην αύξηση της παραγωγικότητας και ότι οι περιβαλλοντικές πολιτικές δεν καταστέλλουν την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

·         Η ομάδα υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον διοικητικό φόρτο στην τελική της έκθεση διαπίστωσε ότι η περιβαλλοντική πολιτική αποτελεί λιγότερο από το 1% του συνόλου διοικητικού φόρτου στην ΕΕ.

·         Μόνο το 3% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες συμμόρφωσης με την περιβαλλοντική νομοθεσία και το 41% αυτών ήδη έχει πετύχει ή έχει θέσει στόχους που υπερβαίνουν την υπάρχουσα περιβαλλοντική νομοθεσία.

·         Τον Ιούλιο του 2018, η ομάδα δράσης για την επικουρικότητα, την αναλογικότητα και το "Όσο λιγότερα τόσο αποτελεσματικότερα", που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον προσδιορισμό των τομέων πολιτικής που θα ανατεθούν εκ νέου στα κράτη μέλη, κατέληξε στην τελική της έκθεσή ότι υπάρχει συνολική προστιθέμενη αξία για την ΕΕ σε όλους τους τομείς δραστηριότητας και δεν μπόρεσε να εντοπίσει σημεία που πρέπει να ανατεθούν πλήρως ή εν μέρει. Στην πραγματικότητα, αυτό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ πρέπει να εντείνει τη δράση της σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή.

·         Πρόσφατες αξιολογήσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ επιβεβαίωσαν την προστιθέμενη αξία τους στην ΕΕ, π.χ. έλεγχος ικανότητας των οδηγιών για τα πτηνά και τους οικοτόπους.

ΠΗΓΗ: GREEN10 https://bit.ly/2mnohVB

Ευαγγελία Βορδογιάννη
Εθελοντική Μετάφραση για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ

GREEN 10 OPEN LETTER TO EUROPEAN PARLIAMENT ON “ONE IN, ONE OUT” PRINCIPLE 

Διαβάστε το πρωτότυπο ΕΔΩ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου