Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Τα ξυλόγλυπτα του Σπύρου Ντασιώτη στο "Πάρκο των Ψυχών" της Πάρνηθας, στο παλιό σανατόριο και ο Γιάννης Ρίτσος

[Φωτογραφίες Τάσος Λύτρας - Φίλοι της Φύσης] 


Το "Πάρκο των Ψυχών" δημιουργήθηκε  από τους  καμένους κορμούς δένδρων από την πυρκαγιά της Πάρνηθας (2007).  Δημιουργός ο ξυλογλύπτης Σπύρος Ντασιώτης  αν και ερασιτέχνης είχε την έμπνευση και την ικανότητα να σμιλεύσει 20  καμένους κορμούς ύψους 2-4,5 μέτρα και να αποδώσει τον πόνο αλλά και την ελπίδα του ανθρώπου να αναρρώσει από το "χτικιό" της φυματίωσης.

Στην περιοχή αυτή, ακριβώς απέναντι από το Πάρκο των Ψυχών, εκεί που είναι το κουφάρι του πρώην κτηρίου του ΕΟΤ (πρώην ΞΕΝΙΑ) λειτούργησε ως σανατόριο, "παρεκκλήσι" του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός από το 1912 μέχρι και μετά τον πόλεμο.
Οι φθισικοί νοσηλευόντουσαν εκεί λόγω του εξαιρετικού κλίματος που τους βοηθούσε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους και παρέμεναν για μεγάλα διαστήματα, ακόμα και για χρόνια.

Μεταξύ των νοσηλευομένων ήταν και ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος που παρέμεινε στο σανατόριο από τον Οκτώβριο του 1937 μέχρι τον Απρίλη του 1938. Εκεί ο ποιητής συνέθεσε  και την "Εαρινή Συμφωνία". Όμως ο Ρίτσος δεν περιορίζεται μόνο στην Εαρινή Συμφωνία... Αναφέρει τουλάχιστον σε τρία έργα του την Πάρνηθα. 
[Διάβαζε ΕΔΩ την παρουσίαση "Ο Γιάννης Ρίτσος για την Πάρνηθα"]
 
Ο Σπύρος Ντασιώτης που εργάζεται στο Δασαρχείο Πάρνηθας,  έχει τοποθετήσει εκτός από τα είκοσι ξυλόγλυτα και μια μαρμάρινη πλάκα (Φωτ.Νο 3) με ένα στίχο του Γιάννη Ρίτσου από την Εαρινή Συμφωνία που γράφει:

 «…Αγαπούμε τη γη, τους ανθρώπους και τα ζώα/ 
Τα ερπετά, τον ουρανό και τα έντομα/
Είμαστε, είμαστε κι εμείς όλα μαζί/
Μαζί κι ο ουρανός και η γη...»

Ο βαθιά ανθρώπινος και οικολογικός στίχος του Ρίτσου "καρφωμένος" στη μαρμάρινη πέτρα ας μας εμπνέει και ας μας είναι οδηγός στη ζωή μας.  
 "Ο άνθρωπος και όλα τα δημιουργήματα της Φύσης πάνω από τα κέρδη"  
"Αγώνας για Γη και Ελευθερία"

Τα εγκαίνια του "Πάρκου των Ψυχών" έγιναν στις 20 Οκτωβρίου 2012. Η επίσκεψη και η φωτογράφιση έγινε από τον Τάσο Λύτρα και τους Φίλους της Φύσης στις 28/10/2012. 

Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου οι Νέοι Φίλοι της Φύσης / Greek Young Naturefriends θα επισκεφτούν το "Πάρκο των Ψυχών" στο πλαίσιο του "Διήμερου Γνωριμίας και Δημιουργίας" (περισσότερα σε επόμενη ανάρτηση).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου