Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Ανακοίνωση - Παρέμβαση για την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων/ 2 Φεβρουαρίου - Παρέμβαση στη Λίμνη Κουμουνδούρου



Αρ.Πρωτ. 8 - 28/1/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Φεβρουαρίου 2013: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων
  

  • Ας φροντίσουμε τα ποτάμια, τις λίμνες, τις πηγές    
  • Η  ζωή ξεκίνησε μέσα από το νερό – χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή  
  • Ας αναδείξουμε την πλούσια χλωρίδα,  πανίδα  και το Ελληνικό τοπίο
  • Ας  διεκδικήσουμε τον επαναπλημμυρισμό αποξηραμένων Λιμνών και άλλων υγροτόπων
  •  Ας μην επιτρέψουμε εκτροπές και φραγματοποίηση ποταμών, τη ρύπανση των υγροτόπων


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων βρίσκει τη χώρα μας σε μια οξυμένη πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική κρίση. Τα μεγάλα προβλήματα που συνδέονται με τη δημόσια υγεία, την ανεργία, την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ύφεση της οικονομίας δημιουργούν ένα κλίμα απαξίωσης της Ελληνικής φύσης, της προστασίας και ανάδειξης της χλωρίδας και της πανίδας.

Συχνά προβάλλεται το ψευτοδίλημμα «Ανάπτυξη ή Προστασία της Ελληνικής Φύσης» για να προωθηθούν αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις   που διευκολύνουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, επεκτάσεις πόλεων, τον τουριστικό γιγαντισμό. Η Ελληνική Φύση με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που διαθέτει, τη μοναδική ομορφιά του  τοπίου και της θέας που προσφέρει, τα ιστορικά μνημεία που αρμονικά και με σεβασμό στο περιβάλλον έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας, αν προστατευτούν και αναδειχθούν με σεβασμό και υπευθυνότητα, μπορούν να συμβάλλουν στην προβολή της χώρας μας και την προσέλκυση τουριστών, ερευνητών και άλλων κατηγοριών με ειδικά ενδιαφέροντα.

Ειδικά οι υγρότοποι της Ελλάδας επιβαρύνονται με μπάζα και σκουπίδια, με φυτοφάρμακα και λύματα,  με την μείωση των εκτάσεών τους για να καλλιεργηθούν ή για να κτιστούν (π.χ. Βουρκάρι Μεγάρων), με τη ρύπανση των νερών (π.χ. Λίμνη Κουμουνδούρου, Ασωπός), με τη φραγματοποίηση ποταμών (Άραχθος, Αχελώος), με την αποξήρανση ελών,  κ.λπ. Οι επιβαρύνσεις των υγροτόπων θέτουν σε κίνδυνο τη χλωρίδα και την πανίδα της χώρας μας και απειλούν με εξαφάνιση πολλά ενδημικά είδη. Μέγα έγκλημα αποτελεί η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΚΑ και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αμβρακικού να επιστρέψει το κυνήγι στον ευαίσθητο υγρότοπο που ενδημεί το σπάνιο και απειλούμενο είδος «Βαλτόπαπια».

Οι μικροί και μεγάλοι υγρότοποι συμβάλλουν στο να διατηρηθούν οι θερμοκρασίες ήπιες στις παράκτιες περιοχές, ρυθμίζουν την περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακος, εξασφαλίζουν με τα αβαθή νερά τις ιδανικές συνθήκες (καλαμιώνες, υδροχαρή βλάστηση κ.λπ) για να φωλιάσουν και να αναπαραχθούν δεκάδες χιλιάδες πουλιά,  ορισμένα εκ των οποίων είναι σπάνια και απειλούμενα.

Στη χώρα μας έχουν χαρακτηριστεί ως υγρότοποι με βάση τη συνθήκη Ramsar έντεκα Προστατευόμενες Περιοχές, αλλά και αυτές δέχονται πιέσεις, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό. Ωστόσο το οικολογικό κίνημα, οι περιβαλλοντικές και φυσιολατρικές οργανώσεις, οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά ή μέσα στη φύση οφείλουν να «ανακαλύψουν» και άλλους υγροτόπους, μικρότερης ίσως έκτασης από εκείνες που προστατεύονται σήμερα με τη συνθήκη Ramsar, αλλά με μεγάλη αξία όταν «φιλοξενούν» σπάνια και απειλούμενα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ιδιαίτερη φροντίδα απαιτείται για τους μικρούς υγροτόπους των νησιών καθώς και των βραχονησίδων που αποτελούν «καταφύγιο» και χώρους ξεκούρασης και αναπαραγωγής των μεταναστευτικών πουλιών. Παράλληλα οφείλουμε να επουλώσουμε τις πληγές που ανοίχτηκαν στη Φύση με την αποξήρανση ελών (π.χ. Ψάθα Αττικής) και Λιμνών (π.χ. Μουριά Ηλείας).  Στη Μακεδονία από το 1930 οκτώ εσωτερικές Λίμνες και τα ¾ των υγροτόπων αποξηράνθηκαν από την ανθρώπινη παρέμβαση. Η προβολή του αιτήματος για τον επαναπλημμυρισμό των αποξηραμένων Λιμνών και υγροτόπων στη χώρα μας θα είναι ένας από τους πρώτους στόχους των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων ας ξαναθυμηθούμε και ας τιμήσουμε τη μυθολογία και την ιστορία μας, το Θεό Αχελώο, τη Λίμνη Αχερουσία και τη   Λίμνη των Ρειτών (Κουμουνδούρου) που αποξηράνθηκαν  χωρίς «λογισμό και όνειρο».  Γιατί:
«Οι πρόγονοί μας είναι οι θάλασσες, οι στεριές, ο αέρας,  η μολόχα, το μυρμήγκι, οι ξέρες, τα βράχια, υπήρξαν πριν από εμάς, ύστερα ήρθε ο άνθρωπος, αυτά όμως είναι η φύση… να μαθαίνουμε να δημιουργούμε, να συνδημιουργούμε … σεβόμενοι τη φύση, την πλάση, που σήμερα την καταστρέφουμε*…»
*Χρίστος Τσολάκης, ομότιμος καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. στην ΝΕΤ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ στηρίζουν και συμμετέχουν την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από «Φορείς των Δυτικών Περιοχών και Bloggers» στη Λίμνη Κουμουνδούρου το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου, στις 11:30 (Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ)
--------------
Σας συνιστούμε να δείτε το εξαιρετικό  οικολογικό ντοκιμαντέρ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΙ στη ΕΡΤ ΕΔΩ που αναφέρεται στους υγροτόπους της Ελλάδας, τα προβλήματα, την ιστορία, την ορνιθοπανίδα, τη ζωή των ανθρώπων γύρω από τους υγροτόπους.


2 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για τη δημοσίευσή σας.
    Θα ήθελα από τη μεριά μου να σταθώ λίγο στη σημασία των παραλιακών υγροτόπων, τον φυσικό μας σύμμαχο στην υφαλμύρινση των εδαφών, που κάνουμε ότι μπορούμε για να εξαφανιστεί.
    Οι παραλιακοί υγρότοποι, ιδίως οι μικροί -επειδή καλύπτουν πολύ μεγαλύτερο τμήμα των παραλιών μας- λιτουργούν ως σφουγγάρι. Κατακρατούν το νερό του χειμώνα-άνοιξης και το καλοκαίρι, όταν δεν βρέχει πια δημιουργούν ένα "μέτωπο" γλυκού νερού ως ανάσχεση στην είσοδο του αλμυρού.
    Βέβαια όπως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς από μόνος του οι μικροί υγρότοποι, ιδίως στην Αττική, στη Β. Πελοπόννησο και στην Χαλκιδική συνήθως είναι μπαζωμένοι και συνεχίζουν να μπαζώνονται για να εξυπηρετήσουν οικιστικές και άλλες ανάγκες.
    Συνεπώς, όχι μόνο χάνουμε σημαντικές περιοχές για τη βιοποικιλότητα, αλλά καταστρέφουμε τον φυσικό μας σύμμαχο στην απειλή της υφαλμύρινσης.

    Δρ. Γιώργος Χατζηνικολάου
    Επιστημονικός συνεργάτης ΕΛΚΕΘΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας.
      Σας προτείνουμε να επισκεφτείτε το site των ΦτΦ και να μάθετε περισσότερα για εμάς - ΠΟΙΟΙ ΕΙΑΣΤΕ.http://www.nfgr.org
      Επιδιώκουμε να συνεργαστούμε σε εθελοντική βάση με επιστήμονες, ερευνητές και γενικότερα με πολίτες που έχουν οικολογικές και κοινωνικές ευαισθησίες.

      Διαγραφή