Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ - Έντεκα θέσεις


Καταστατικό Πρωτ. Αθηνών 13751/2012, 11/9/2012 – ΑΦΜ:998133930, ΔΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Θερμοπυλών 92,12461 – Mail: desk@nfgr.org 


Αρ.πρωτ.     33/2013 – 21/09/2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Η ετήσια Εθνική Συνδιάσκεψη του Ελληνικού Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων  ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ στο Αιγάλεω ψήφισε τις παρακάτω θέσεις:

  1. 1.       ΠΟΛΕΜΟΣ και ΕΙΡΗΝΗ: Ο πόλεμος και η βία βλάπτουν σοβαρά την Υγεία και το Περιβάλλον. ΟΧΙ στην πολεμική επίθεση στη Συρία. Απαγόρευση της παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης χημικών και πυρηνικών όπλων σε όλες τις χώρες. Η Ελλάδα να μην παρέχει καμία διευκόλυνση στις ΗΠΑ και σε οποιοδήποτε άλλη στρατιωτική δύναμη επιτίθεται σε άλλο κράτος. Ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων ανάμεσα στους λαούς. Η Ειρήνη και η Δημοκρατία δεν εξασφαλίζεται με βόμβες. Αγώνας κατά του Πολέμου.

2.       ΕΥΡΩΠΗ – Ε.Ε.: Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, προβάλλει επιτακτική ανάγκη της αλλαγής πλεύσης της Ε.Ε., στην πορεία της για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ε.Ε. σήμερα έχει μεταλλαχτεί σε ένα διακρατικό μόρφωμα που υπερασπίζεται, με όρους ηγεμονίας,  το κεφάλαιο και τις τράπεζες έναντι των  λαών, γεγονός που αποτελεί ευθεία αντιευρωπαϊκή στάση, όπως άλλωστε καταγράφεται και από την τεράστια πλέον αύξηση, ως πλειοψηφικού ρεύματος,  του κινήματος των «Ευρωσκεπτικιστών». Η Ευρώπη οφείλει να επιτελέσει το ιστορικό της καθήκον, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την εποχή του Διαφωτισμού μέχρι τις μέρες μας και που συνοψίζεται με την φράση  «Ευρωπαϊκό κεκτημένο», και γι’ αυτό απαιτείται η άμεση ανατροπή των εφαρμοζόμενων πολιτικών και η δημιουργία, ενεργοποίηση και ανάπτυξη εκείνων των θεσμών και μηχανισμών που θα απελευθερώσουν τον αναγκαίο αναπτυξιακό, δημοκρατικό και οικολογικό δυναμισμό των Ευρωπαϊκών λαών, μέσα σε ένα περιβάλλον Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η Δημοκρατία και η ισοψηφία, η δημόσια διαβούλευση, η κατοχύρωση και ανάπτυξη των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η θωράκιση και ενίσχυση της κοινοτικής νομοθεσίας για το δίκαιο του Περιβάλλοντος,  η ισόρροπη ανάπτυξη, η ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου, αποτελούν μερικά μόνο, αλλά ωστόσο ουσιαστικά, βήματα που καλείται να διανύσει η Ε.Ε. στην πορεία για τον ριζοσπαστικό μετασχηματισμό της. Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να γεννηθεί μια Ε.Ε. με δημοκρατική, ομοσπονδιακή και πολιτειακή συγκρότηση.
3.       ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ και Ευρώπη: Είμαστε υπέρ της συνεργασίας των λαών με όλες τις μορφές (Κοινοβούλια, ΜΚΟ, Δικτύων πολιτών κ.λπ.) και ιδιαίτερα εκείνων της Ευρώπης. Αγαπάμε την πατρίδα μας, τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της, είμαστε όμως αντίθετοι στον  εθνικό απομονωτισμό και υπέρ της συμμετοχής στα κοινά και της προσπάθειας των λαών της Ευρώπης να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε κάθε χώρα ξεχωριστά, έτσι ώστε με τη συνεργασία και τον συντονισμό των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που έχουν ως αξίες τους τον «άνθρωπο και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη» να απελευθερώσουν την Ευρώπη από τα «δεσμά των τραπεζών» και του νεοφιλελευθερισμού. Καλούμε  τα μέλη και τους φίλους των NF να συνεργαστούν, να συντονιστούν και να  συμβάλλουν στη δημιουργία μιας  Νέας Ευρώπης της αλληλεγγύης, της αειφορείας, της συνεργασίας, της ειρήνης,  που θα εξασφαλίζει στους πολίτες της τα κοινά (συλλογικά) αγαθά κ.λπ.
4.       ΚΛΙΜΑΤΙΚΉ ΑΛΛΑΓΗ: Παρατηρούμε μια σημαντική υποτίμηση της απειλής της κλιματικής αλλαγής σε διεθνές επίπεδο, παρά το γεγονός ότι από τα νεώτερα στοιχεία της επίσημης έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), προκύπτει ότι «σε ποσοστό 95%  η άνοδος της θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1950 ευθύνεται κατά κύριο λόγο στην καύση ορυκτών καυσίμων. Το ποσοστό ήταν 90% το 2007, όταν δημοσιοποιήθηκε η προηγούμενη έκθεση, 66% το 2001 και περίπου 50% το 1995». Η Ελλάδα συμμετέχει χωρίς σοβαρή προετοιμασία και με χαμηλή εκπροσώπηση στα διεθνή Fora για την κλιματική αλλαγή, όπως π.χ. το 2012 στη Ντόχα. Η Διεθνής Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP19) ας είναι η αφορμή να ενεργοποιηθούν οι λαοί και να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία του πλανήτη με κλιματική δικαιοσύνη.  Ο στόχος της Ε.Ε. για μειώσεις των ρύπων και εξοικονόμηση ενέργειας θα πρέπει να επανέλθει στην αρχική του μορφή του 2011, δηλαδή στο 35 -35 -35 και όχι στο 20 – 20 – 20 που τελικά υιοθετήθηκε με «πίεση της Πολωνίας»
5.       ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: Με ιδιαίτερη θλίψη καταγράφουμε για τη χώρα μας α) την  καταγγελία των 9 Περιβαλλοντικών ΜΚΟ για την «Εγκληματική αδιαφορία για την Ελληνική φύση» 17/7/2013 β) την 9η έκθεση του WWF 6/8/2013 με τίτλο «Η περιβαλλοντική νομοθεσία σε διαθεσιμότητα!». Η έκθεση μεταξύ των άλλων καταλήγει «Σημειώθηκε μια πρωτόγνωρη υποβάθμιση της ποιότητας της νομοθέτησης» γ) την  ομιλία του ΥΠΕΚΑ κ.Μανιάτη στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος στο Βίλνιους της Λιθουανίας (16/7/2013) που θεωρείται ως «Κλαδευτήρι στο Natura» και στη Βιοποικιλότητα δ) την  αδυναμία της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος να πραγματοποιήσει ελέγχους, ακόμα και να απαντήσει σε έγγραφες καταγγελίες ε) την υποβάθμιση των  μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Με απόφαση του ΥΠΕΚΑ μια σειρά έργα απαλλάσσονται από την υποχρέωση εκπόνησης και υποβολής (8/8/2013) στ) τη διάλυση της Δασικής Υπηρεσίας καθώς και Ελληνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας/ ΕΜΥ ζ) Τα νέα νομοθετήματα για τον τουρισμό που αναπαράγουν το ίδιο μοντέλο «ανάπτυξης» του All inclusive που είναι αντίθετο με το όφελος   των τοπικών κοινωνιών και υπονομεύουν τις  εναλλακτικές μορφές και μικρής κλίμακας τουρισμό.
6.       ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ: Η εκτίμησή μας είναι ότι στην Ελλάδα παράγονται δυσανάλογα μεγάλοι όγκοι αστικών απορριμμάτων που είναι αποτέλεσμα α) της καπιταλιστικής πρόσκλησης, μέσω της διαφήμισης και των αξιακών  προτύπων του συστήματος, για κατανάλωση περισσότερων προϊόντων που δεν τα έχουμε ανάγκη β) της έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης γ) της ανυπαρξίας αξιόπιστου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων δ) της διαπλοκής των μεγάλων οικονομικών, εργολαβικών συμφερόντων με παράγοντες των κυβερνήσεων και των ΟΤΑ. Οι θέσεις και οι προτάσεις των ΦτΦ βασίζονται στις βασικές οικολογικές αρχές της αποκέντρωσης, της μικρής κλίμακας, της  κοινωνικής δικαιοσύνης και  της διάχυσης  της τυχόν όχλησης, της  εγγύτητας, της διαφάνειας,  της αυτάρκειας, της επαναχρησιμοποίησης, της εξοικονόμησης, της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος, του αντικαταναλωτισμού, στην ιδεολογική αντιπαράθεση στην πρόκληση της επιθυμίας απόκτησης  νέων «αγαθών»,  στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε Εθνικό, Περιφερειακό και σε Τοπικό επίπεδο.
7.       ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗ: Θεωρούμε την ενέργεια κοινωνικό αγαθό και για αυτό πρέπει να προσφέρεται σε προσιτές τιμές για τους μικρούς καταναλωτές από το δημόσιο. Ωστόσο εφαρμόζεται μια πολιτική εμπορευματοποίησης του κοινού αυτού αγαθού  με  αποτέλεσμα, πολίτες με καθόλου, χαμηλά, ακόμα και με μεσαία εισοδήματα, να αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, λόγω της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στην πληρωμή των λογαριασμών της ηλεκτροδότησης. Η μη δυνατότητα θέρμανσης και οι δυσκολίες στην ηλεκτροδότηση χαρακτηρίζεται στις μέρες μας ως «ενεργειακή φτώχεια», η οποία εξαναγκάζει μεγάλες κατηγορίες πολιτών να καταφεύγουν στη λαθροϋλοτομία ή στην καύση διάφορων ακατάλληλων υλικών που επιβαρύνουν με την αιθαλομίχλη το περιβάλλον.  Θεωρούμε την εξοικονόμηση ενέργειας ως το μεγαλύτερο ενεργειακό κοίτασμα.  Προτάσεις α) Άμεση λήψη μέτρων  περιορισμού της κατασπατάλησης ενέργειας στα Δημόσια κτήρια β) Εφαρμογή του Συμφώνου Δημάρχων γ) Ενημερωτικές εκστρατείες, δ) προώθηση  της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και ιδιωτικών ενεργειακών  συστημάτων ΑΠΕ. Οι προτάσεις για  εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ θα πρέπει να  λαμβάνουν υπ΄ όψιν τους τη βιοποικιλότητα και τα απειλούμενα είδη, τις προστατευόμενες περιοχές, το τοπίο,  το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας και όχι το δυναμικό που εξυπηρετεί τους «επενδυτές». Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται η αγροτική γη και ο πρωτογενής τομέας της παραγωγής.
8.       ΑΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Οι ΦτΦ επαναφέρουν στην επικαιρότητα τον Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ που συζητήθηκε και ψηφίστηκε α) στο Κοινωνικό Φόρουμ της Αμερικανικής Ηπείρου, Κίτο, Ιούλης 2004 & β) στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ, Βαρκελώνη, Σεπτέμβριος 2004.  Αν και θα έχουν περάσει δέκα (10) χρόνια από την ψήφιση του Παγκόσμιου Καταστατικού Χάρτη μέχρι τις Ευρωπαϊκές και Αυτοδιοικητικές εκλογές στη χώρα μας, στις 24 Μαΐου 2014, τα θέματα που παρουσιάζονται στα 23 άρθρα εξακολουθούν να αποτελούν α) αντικείμενο διεκδίκησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων καθώς και των κινημάτων πόλης και  β) έναν πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό κωδικοποιημένο  οδηγό, για όσους διεκδικούν, αγωνίζονται και συμβάλλουν για να γίνουν οι πόλεις αξιοβίωτες με σεβασμό στον άνθρωπο και στο αστικό περιβάλλον.
9.       ΑΝΑΠΤΥΞΗ με «λογισμό και μ΄ όνειρο»: «Ἑν αρχή είναι ο λόγος» που για εμάς μεταφράζεται ότι η «αρχή» μας είναι να απορρίψουμε το άναρχο μοντέλο της αρπαχτής, της διαπλοκής και της ρεμούλας που κυριάρχησε στη χώρα μας. Θεωρούμε ότι ο οποιουσδήποτε αναπτυξιακός σχεδιασμός θα πρέπει να στηρίζεται σε τρείς τουλάχιστον  βασικούς πυλώνες: α) Σε ένα μείγμα ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών  που θα προάγει το φυσικό περιβάλλον, τον πολιτισμό, την ιστορία, τις παραδόσεις β) στην εγχώρια αγροτική παραγωγή που θα πρέπει να τυποποιηθεί και να εξαχθεί σε περισσότερους πελάτες γ) στις μικρές επιχειρήσεις που δεν θα απαιτούν μεγάλα κεφάλαια και τεράστιες υποδομές για να δημιουργηθούν, θα είναι ικανές να καινοτομούν, να λειτουργούν με χαμηλό κόστος και να αξιοποιούν τις σύγχρονες τεχνολογίες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να είναι ικανές να προσαρμόζονται στις ανάγκες της αγοράς και να αναπροσαρμόζουν τις υπηρεσίες ή την παραγωγή τους. Ο καθορισμός του παραγωγικού πρότυπου της χώρας δεν μπορεί να είναι κοινός για όλες τις παραγωγικές τάξεις, υπάρχουν οικονομικά, ταξικά, τοπικά και υπερτοπικά, διαφορετικά και αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα.  Το παραγωγικό πρότυπο δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο τεχνοκρατικών ή επενδυτικών προτάσεων αλλά οφείλει να παίρνει υπ΄ όψιν του την κοινωνία, τον άνθρωπο και τη φύση. Στην παρούσα χρονική περίοδο δεν είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε λεπτομερώς ένα παραγωγικό πρότυπο  για τη χώρα μας, όμως μπορούμε να παρουσιάσουμε ορισμένες βασικές οικολογικές αρχές που θα πρέπει να ληφθούν υπ  όψιν για μια παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας. Αυτές οι αρχές  είναι: της εγγύτητας, της μικρή κλίμακας, της εξοικονόμησης ενέργειας και φυσικών πόρων, του περιορισμού της άσκοπης κατανάλωσης, της αυτονομίας και της αυτοπαραγωγής, της ανεξαρτησίας, της αυτάρκειας, της ενεργειακής ασφάλειας, της μείωσης  αρχικά και της εξάλειψης των ρύπων, τις ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και κατοίκησης, το σεβασμό στο τοπίο και στη βιοποικιλότητα, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προτείνουμε τη δημιουργία νέων συνεταιρισμών, απαλλαγμένων από τα βαρίδια του παρελθόντος, που θα είναι σε θέση να αξιοποιούν με συνέπεια, ευρηματικότητα και με φειδώ, Ευρωπαϊκά και Εθνικά προγράμματα στήριξης προς όφελος των ιδίων και της κοινωνίας. Με μια επίσημη ανεργία της τάξης του 28% (στους νέους 68%) δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να εξασφαλίσουν κάποιοι άλλοι δουλειές για 1,5 εκατ. ανθρώπους όσες, μεγάλες επενδύσεις και αν γίνουν.
10.  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Πιστεύουμε σε μια συνεχή και δια βίου εκπαίδευση των Ελλήνων που να αξιοποιούν τις νέες επιστημονικές, τεχνολογικές και διοικητικές δυνατότητες. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, οι κάτοικοί της, και ιδιαίτερα οι νέοι επιστήμονες, θα πρέπει να παραμείνουν σε αυτήν, παρ΄ όλες τις σοβαρές δυσκολίες, να αγωνιστούν στον τόπο που γεννήθηκαν, αλλά βλέποντας και στοχεύοντας έξω από τα σύνορα της χώρας μας, στο μεγάλο Ευρωπαϊκό και Διεθνές κοινό. Η αγοραστική ικανότητα των Ελλήνων έχει μειωθεί στο μισό και άρα δεν μπορούμε να τονώσουμε μόνoι μας την οποιαδήποτε παραγωγή ή υπηρεσίες, θα πρέπει να προσελκύσουμε πελάτες από το εξωτερικό και να εξάγουμε πολιτισμό, ιστορία, αγροτικά προϊόντα κ.λπ.
11.   ΝΕΟΦΑΣΙΣΜΟΣ – ΝΑΖΙΣΜΟΣ. Επιβεβαιώνουμε α) μία από τις θεμελιακές αρχές των ΦτΦ που καταγράφονται στο καταστατικό μας «Η οργάνωση εμπνέεται από τις αξίες της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης και τα μέλη της αγωνίζονται να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας, στην οποία δεν θα υπάρχουν προνόμια και διακρίσεις που αφορούν τις πολιτικές πεποιθήσεις, το θρήσκευμα, το φύλο, το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή, την κοινωνική τάξη κ.ά. Γιατί μόνο σε μια τέτοια δίκαιη κοινωνία μπορούν να βρει πλήρη εφαρμογή οι αρχές της αειφορίας, της αλληλεγγύης, της κλιματικής δικαιοσύνης…».  Επιβεβαιώνουμε β) ότι ένας από τους στόχους της Διεθνούς οργάνωσης NFI είναι «Η προώθηση της κοινωνικής ένταξης ανθρώπων με διαφορετική κουλτούρα, θρήσκευμα ή εθνική προέλευση, καθώς επίσης και των κοινωνικά αδύναμων ανθρώπων…» Υπενθυμίζουμε γ) ότι η οργάνωση NFI είχε τεθεί εκτός νόμου από τους Ναζί από το 1934 μέχρι το 1945. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το DNΑ των ΦτΦ είναι αντιφαστιστικό και με αυτή την έννοια καταδικάζουμε τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από Χρυσαυγίτη και επιβεβαιώνουμε ότι δεν επιθυμούμε να έχουμε καμία σχέση, επαφή και συνεργασία με οποιοδήποτε  νεοφασιστικό ή νεοναζιστικό μόρφωμα. Φορείς που συμμετέχουν στο Ε.Δ. έχουν νιώσει στο «πετσί» τους τις συνέπειες του ναζισμού όπως το Ολοκαύτωμα στα Καλάβρυτα και τα Στρατόπεδα κράτησης και εξόντωσης  Ελλήνων Πατριωτών στο Χαϊδάρι και Παύλου Μελά στη Θεσσαλονίκη.
Το Ελληνικό Δίκτυο Περιβαλλοντικών Κοινωνικών Οργανώσεων «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ» ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη. Οι NFI συμπεριλαμβάνονται στους GREEN10/G10 που είναι οι δέκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις στον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου