Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Έγινε το επόμενο βήμα για το “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021” και Θεσσαλονίκης. Νέα σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 24 Οκτωβρίου | Οι ΦτΦ θα συμμετέχουν στη διαβούλευση

Όπως έχει ήδη ενημερώσει ο Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. "ένα σημαντικό "εργαλείο" για την λειτουργία της Αθήνας βρίσκεται ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας από την 1ης Αυγούστου 2013." [ΕΔΩ]
Πριν από λίγες ημέρες το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε το Δελτίο Τύπου με το οποίο δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα επόμενα βήματα του Ρυθμιστικού. Περιμένουμε την δημοσίευση του φυλλαδίου έτσι ώστε να καταθέσουμε τις απόψεις μας. [ΦτΦ]



Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 2013

Οριστικοποίηση των αναπτυξιακών επιλογών για το “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021”

Σύσκεψη με θέμα την οριστικοποίηση των αναπτυξιακών επιλογών για το “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής 2021” πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, υπό τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων, Γιάννης Πυργιώτης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ), Βιβή Μπάτσου, η Αντιπρόεδρος του ΟΡΣΑ Δάφνη Μπαρμπαγιανέρη, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπρόσωποι του ΥΠΕΚΑ και του ΟΡΣΑ και των Υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Τουρισμού.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε παρουσίαση του Σχεδίου του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, που συνιστά κορυφαία δράση στήριξης των κατοίκων του μητροπολιτικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας και των οικονομικών δραστηριοτήτων που φιλοξενεί, προκειμένου να γίνουν οι οριστικές διατυπώσεις από την πλευρά των Υπουργείων και στη συνέχεια το Σχέδιο Νόμου να κατατεθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ανάμεσα στα άλλα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην εισαγωγική τοποθέτησή του ανέφερε:
·       Η πρόταση για το Σχεδιασμό της Αττικής θέτει σε προτεραιότητα στρατηγικές πολιτικές επιλογές, οι οποίες αφορούν και αντιμετωπίζουν ισότιμα και συμπληρωματικά το Περιβάλλον, την Παραγωγή και την Επιχειρηματικότητα, τον Πολιτισμό, την Κοινωνική Συνοχή και την Αστική Αναζωογόνηση.
·       Στόχος μας είναι να οργανώσουμε και προτείνουμε το χωροταξικό, πολεοδομικό και αναπτυξιακό περιβαλλοντικό πλαίσιο της Αττικής. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας μένει το ίδιο, χωρίς επικαιροποίηση, από το 1985. Στη σημερινή συγκυρία, που καλούμαστε να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις και να απαλλαγούμε από αγκυλώσεις, είναι πολύ σημαντικό για το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα τον σχεδιασμό στην Αττική και να συμβάλλει στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων με στόχο την ανάπτυξη και την ευημερία των κατοίκων.
·       Πεποίθησή μας είναι ότι ο σχεδιασμός του χώρου αφορά όλους και δεν είναι υπόθεση μόνον του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Εξάλλου, για να εφαρμοσθεί και να πετύχει πρέπει να υπάρχει μία βάση συναίνεσης, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας μεγαλύτερων προβλημάτων.
·       Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι οι μήνες της χωροταξικής και πολεοδομικής μεταρρύθμισης και του ανασχεδιασμού όλων των περιφερειακών αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της χώρας.
·       Πριν την οριστικοποίηση των στρατηγικών επιλογών της νέας Προγραμματικής Περιόδου ΣΕΣ 2014-2020 πρέπει να έχουμε ως κοινωνία και οικονομία προσδιορίσει τις μεγάλες αναπτυξιακές χωρικές παρεμβάσεις μας.
·       Στις αρχές Νοεμβρίου θα δώσουμε στη δημοσιότητα το Σχέδιο Νόμου για τη Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση, που θα ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων πριν το τέλος της χρονιάς και θα είναι ο νέος οδικός χάρτης για τη ρύθμιση όλου του εθνικού χώρου. Κανείς δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένος για το πώς είναι η κατάσταση σήμερα και γι αυτό έχουμε χρέος όλοι, όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και κάθε φορέας που παρεμβαίνει στη ρύθμιση του χώρου, να δουλέψουμε για να ανατρέψουμε τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση, για να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό και ελκυστικό πλαίσιο ανάπτυξης.
·       Μέσα στο Νοέμβριο επίσης οργανώνουμε Διημερίδα με θέμα την αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων ως μοχλών ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης.
·       Είναι έτοιμο και το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Θεσσαλονίκης, για το οποίο θα γίνει δημόσια παρουσίαση, ώστε να δρομολογηθεί η κατάθεση και ψήφισή του στο τέλος του 2013.
·       Θυμίζω επίσης ότι έχουμε ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο, τα Σχέδια Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), που για πάνω από 15 χρόνια δεν αξιοποιήθηκαν. Έχουμε ξεκινήσει ήδη τη συνεργασία μας με το Δήμο Αθηναίων, για να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη, κοινωνική, επιχειρησιακή παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας.
·       Και ασφαλώς, έχουμε το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής για το οποίο βρισκόμαστε σήμερα εδώ. Ουσιαστικά, επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια πλήρη όσμωση ανάμεσα στην κοινωνία και την αειφορία, με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Η χώρα σε δύο χρόνια θα είναι άλλη και η Αττική, λόγω του μεγέθους της και της κατοίκησης από το 30% των Ελλήνων πολιτών, θα είναι βασικός πυλώνας, για να μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση. Γι αυτό πρέπει να αφήσουμε πίσω παλιές λογικές, συντεχνιακές, και με υπευθυνότητα να καταθέσουμε την άποψή μας για ένα καλύτερο χωρικό μέλλον. Είναι υπόθεση όλων μας να αλλάξουμε τη χώρα και πρέπει βάλουμε τον καλύτερό μας εαυτό για να γίνει. Θέλουμε να ανοίξουμε όλα τα θέματα, θέλουμε να τα αλλάξουμε όλα.

Οι βασικές παραδοχές που αναδεικνύονται ως οι αναγκαίες για τον προσδιορισμό των στόχων και των προτεραιοτήτων για την σύνταξη του Ρυθμιστικού Σχεδίου είναι:
·       Η παραγωγή και η στήριξη της επιχειρηματικότητας, ως βασικός μοχλός και προϋπόθεση οικονομικής και κοινωνικής βιωσιμότητας.
·       Το περιβάλλον, ως σημαντικός πόρος για το σύνολο και το μέλλον της κοινωνίας και ως άξονας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
·       Η κοινωνική αλλά και η χωρική συνοχή, ως κατεξοχήν ζητούμενο σε περιόδους μετάβασης/ κρίσης.
·       Ο πολιτισμός, ως έννοια που διαπερνά και εμπεριέχει όλες τις επιμέρους εκφράσεις και συνιστώσες της κοινωνίας.
·       Η αστική αναζωογόνηση, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και αστικές αναπλάσεις.

Έχοντας υπόψη αυτές τις κατευθύνσεις, έχουν προταχθεί οι βασικές αρχές σύνταξης του σχεδίου νόμου: απλό και συνεκτικό, επίκαιρο, συναινετικό, Υλοποιήσιμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου