Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

"Γιορτάζουμε" την Παγκόσμια Ημέρα Βουνών με πυροβολημένα αρκουδάκια | Σε κρίσιμη κατάσταση το αρκουδάκι που πυροβολήθηκε στο Μέτσοβο



Στην Ελλάδα προετοιμαζόμαστε να "γιορτάσουμε" τις Παγκόσμιες Ημέρες Εδάφους (5/12) και Βουνού (11/12) με  πυροβολισμούς των μόνιμων κατοίκων του βουνού....
Διαβάστε για το νέο "κατόρθωμα" στο κοινό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν "Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου"

Σε κρίσιμη κατάσταση το αρκουδάκι που πυροβολήθηκε στο Μέτσοβο

Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται το αρκουδάκι που εντοπίστηκε χτυπημένο χτες το πρωί στο Μέτσοβο. Το αρσενικό αρκουδάκι, ηλικίας δύο περίπου ετών, βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένο σε παράδρομο πολύ κοντά στον οικισμό, από κάτοικο της περιοχής.

Το άτυχο ζώο μεταφέρθηκε αρχικά στον Κτηνιατρικό Σταθμό του Μετσόβου και  με ενέργειες του Δασαρχείου ειδοποιήθηκαν ο Δήμος Μετσόβου, και η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ- Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, μικτή Ομάδα που λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ARCPINΔράσεις διατήρησης για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στη Βόρεια Πίνδο” . Η μικτή ομάδα ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ-Φορέα Διαχείρισης έσπευσε στο σημείο προκειμένου να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σώσει αρκουδάκι. Στο σημείο επίσης έσπευσε και ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ η οποία ειδοποιήθηκε για το συμβάν από κάτοικο του Μετσόβου.
Ο κτηνίατρος της ομάδας του έργου LIFE ARCPIN που εξέτασε το ζώο διαπίστωσε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, και του χορήγησε φυσιολογικό ορό και φαρμακευτική αγωγή. Στη συνέχεια το ζώο μεταφέρθηκε στο Κτηνιατρικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στον Αετό Φλώρινας, και από εκεί στο τμήμα Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. για να του γίνουν περαιτέρω εξετάσεις και να του παρασχεθεί καλύτερη περίθαλψη.
Από την δεύτερη εξέταση προέκυψε ότι το ζώο έχει πυροβοληθεί στο κεφάλι και φέρει στο σώμα του τα βλήματα (σκάγια κυνηγετικού όπλου).  Η κατάστασή του είναι πολύ κρίσιμη, και οι κτηνίατροι του ΑΠΘ κάνουν ότι μπορούν για να το σώσουν.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου  υπενθυμίζουν ότι η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη και ότι ο φόνος  της  τιμωρείται από το νόμο με ποινή φυλάκισης. Επιπλέον, πέρα από παράνομος, ο φόνος έχει αποδειχθεί ότι δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές. Αντίθετα, ένας συνδυασμός προληπτικών και αποτρεπτικών μέτρων όπως αυτά που υλοποιούνται στα πλαίσια του έργου LIFE ARCPIN έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να οδηγήσει στην άμβλυνση της σύγκρουσης ανθρώπων-μεγάλων σαρκοφάγων.

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου  εκφράζουν συγκρατημένη ικανοποίηση καθώς για  πρώτη φορά  ενεργοποιήθηκε, έστω και με αδυναμίες, το πρωτόκολλο διαχείρισης περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε κατοικημένες περιοχές, το οποίο επισημοποιήθηκε με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 5 Φεβρουαρίου 2014. Επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, η Διεύθυνση Δασών Ιωαννίνων κάλεσε σε συνεδρίαση την 1η Δεκεμβρίου την Συντονιστική Επιτροπή κρίσεων σε επίπεδο περιφέρειας Ηπείρου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Για την ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Γιώργος Θεοδωρίδης/ Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας 2310252530 (εσωτ.2) και 6978 586568 και Γιώργος  Μερτζάνης / Επιστημονικός Υπεύθυνος 6999230693

Για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου: Θανάσης Κοράκης Σύμβουλος Διαχείρισης Περιβάλλοντος 26530 22245

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου