[Διεθνής εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη: "Παράγει πραγματικά έσοδα για την Ελλάδα η Eldorado Gold;"
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Διεθνής εκδήλωση που είχαν οργανώσει το SOMO και το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Η αίθουσα του Δ.Σ. ήταν γεμάτη κόσμο, ωστόσο η απουσία βουλευτών, αυτοδιοικητικών (εκτός του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης), εκπροσώπων των παραγωγικών κλάδων της οικονομίας, Πανεπιστημιακών, Συνδικαλιστών κ.ά., αν και δεν σχολιάστηκε, ήταν αισθητή.
Η Ελεύθερη τηλεόραση της ΕΤ3 κάλυψε τη Διεθνή συνάντηση - δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ.
Το προσχέδιο της έκθεσης (91 σελίδες) του Ολλανδικού SOMO [Ερευνητικό Κέντρο για τις πολυεθνικές] με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα παρουσίασε η Katrin McGauran, η οποία μεταξύ των άλλων είπε "...πως ο οργανισμός έχει ως πάγια τακτική να στέλνει το προσχέδιο της έκθεσης στα ενδιαφερόμενα/ εμπλεκόμενα μέρη για σχολιασμό και παρατηρήσεις" και πως "η Eldorado Gold μέσω το" δικηγόρου της στον Καναδά αρνήθηκε να συμμετάσχει...". Η έρευνα του SOMO έγινε για την Eldorado Gold και τις μεταλλευτικές εξορύξεις με την οικονομική μέθοδο crowdfunding και τη στήριξη του Mining Watch Canada.
Η πλήρης έκθεση θα δημοσιευτεί το Δεκέμβριο του 2014 (ή τον Ιανουάριο του 2015), θα πάρει υπό όψη τα συμπεράσματα της Διεθνούς συνάντησης στη Θεσσαλονίκη και υπολογίζεται να ξεπερνάει τις 500 σελίδες.
Το γενικό συμπέρασμα της Διεθνούς συνάντησης είναι πως "Ο χρυσός της Χαλκιδικής αποδεικνύεται άνθρακας για το ελληνικό δημόσιο το οποίο εκτιμάται ότι έχασε 1.000.000 ευρώ από παρακράτηση φόρων και σχεδόν 2.000.000 ευρώ από φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αφού η Eldorado Gold εκμεταλλευόμενη με μαεστρία διάφορα νομικά «παραθυράκια» και μέσα από μια πολυδαίδαλη δομή θυγατρικών εταιρειών, απολαμβάνει τον φορολογικό παράδεισο των νησιών Μπαρμπάντος..."
Η κα Μαρία Καδόγλου, δεύτερη βασική εισηγήτρια, παρουσίασε εκ μέρους του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων το ιστορικό των εκορύξεων στην Ελλάδα και τους αγώνες που έχουν αναπτυχθεί για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Στη συνέχεια έκαναν παρεμβάσεις ομιλητές από τον Καναδά, τη Ρουμανία, τη Ζάμπια κ.ά. και μικρές τοποθετήσεις από το ακροατήριο.
Ο Κώστας Φωτεινάκης (πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece) στη σύντομη παρέμβασή του χαιρέτησε τη συνεργασία μεταξύ του Παρατηρητηρίου, SOMO και Mining Watch Canada και υπογράμμισε πως "...οι αγώνες ενάντια στην Eldorado Gold και τις Πολυεθνικές πρόκειται να δυσκολέψουν με τις εμπορικές συμφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και Η.Π.Α. (TTIP/TAFTA) και Ε.Ε. και Καναδά (CETA). Η συνεργασία των κινημάτων και των οργανισμών ενάντια στη λεηλασία της φύσης, της καταλήστευσης της κοινωνίας καθώς και της φοροαποφυγής πρέπει να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν...".
"Ένα από τα πολλά συμπεράσματα από τη σημερινή Διεθνή συνάντηση είναι ότι η φοροαποφυγή, η λεηλασία της φύσης γίνεται με τη συνέργεια κυβερνήσεων και δημοσίων υπηρεσιών, οι οποίοι διευκολύνουν τις πολυεθνικές με την ψήφιση σχετικών νομοθετημάτων και υπουργικών αποφάσεων. Δεν είναι εξωγήινοι αυτοί που λεηλατούν τη φύση και εκμεταλλεύονται τη δημόσια περιουσία, είναι καπιταλιστές που ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη αδιαφορώντας για τς συνέπειες που θα έχουν οι "επενδύσεις" στη φύση και στην κοινωνία. Το οικολογικό κίνημα έχει ως σύνθημα "Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη" και αυτή την πολιτική θα πρέπει να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε. Ας ξαναθυμηθούμε και το σύνθημα του 2009 στη Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ στην Κοπεγχάγη για την κλιματική αλλαγή "Να αλλάξουμε το σύστημα και όχι το κλίμα". "Αν θέλουμε να έχουμε καθαρό περιβάλλον, δημόσια αγαθά, ποιότητα ζωής, κοινωνική δικαιοσύνη θα πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα. Ο καπιταλισμός είναι το σύστημα που επιτρέπει τη φοροαποφυγή και τη λεηλασία της φύσης...."
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου