Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

16 Σεπτεμβρίου 1895 - 16 Σεπτεμβρίου 2015: 120 χρόνια ΦIΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, Naturfreunde, Naturefriends - H ιστορία του σήματος | Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου πεζοπορία στην Πάρνηθα αφιερωμένη στα 120 χρόνια του κινήματος Naturefreunde

 
Το ιστορικό του πρώτου σήματος:

Σαν σήμερα, πριν από 120 χρόνια, στις 16 Σεπτεμβρίου 1895 ιδρύθηκε στη Βιέννη  ο Σύλλογος Τουρισμού  «Φίλοι της Φύσης». Πώς δημιουργήθηκε το πρώτο σήμα:
Η νέα ομοσπονδία χρειάζεται γρήγορα ένα σήμα. Ήταν ιδέα του  συνιδρυτή του συλλόγου Karl Renner (πρώτος Πρόεδρος της Αυστρίας  μετά την Κατοχή, 1947) να χρησιμοποιήσουν  το σύμβολο της χειραψίας με τα τρία ροδόδεντρα. Το πρώτο σκίτσο συντάχθηκε από τον ίδιο προσωπικά στο διαμέρισμα του πρώτου προέδρου Alois Rohrauer και είχε τις συζύγους των δύο να "στέκονται ως μοντέλο" με τα χέρια τους.  Η χειραψία ήταν  το σήμα της  αλληλεγγύης που χαρακτήριζε το εργατικό κίνημα (οι ιδρυτές ήταν μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Αυστρίας). Το σύνθημα βρέθηκε γρήγορα: "χέρι με χέρι  στο βουνό και στην εξοχή!"
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συναρπαστική ιστορία  των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ εδώ: http://bit.ly/1QgXzBr

Το σήμα άλλαξε... Το αρχικό με τα γυναικεία χέρια έγινε με ανδρικά χέρια...
Τα χέρια χωρίς ένδειξη "φύλου"


Το σημερινό σήμα των NFI με τρεις γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά, Αγγλικά

Δείτε την έκδοση για τα 100 χρόνια "Berg frei: 100 Jahre Naturfreunde" ΕΔΩΣυγγραφέας ο νυν πρόεδρος των NFI Manfred Pils.

Για τα 120 χρόνια δείτε ένα χρονολόγιο των Naturfreunde Αυστρίας ΕΔΩ

Για τη διεθνή οργάνωση Naturfreunde Internationale στο WIKIPEDIA

Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece ΕΔΩ. ΄

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015 οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece διοργανώνουν πεζοπορία στην Πάρνηθα αφιερωμένη στα 120 χρόνια των Naturfreunde 
[θα επανέλθουμε με περισσότερες πληροφορίες]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου