Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Διεθνής Αμνηστία "ΕΥΡΩΠΗ: Δραστικές αλλαγές απαραίτητες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης" | 2.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους | "Να αυξηθούν οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους πρόσφυγες"


ΕΥΡΩΠΗ: ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Δελτίο Τύπου | 9 Σεπτεμβρίου 2015

Ως ασύνδετη, με έλλειμμα ηγεσίας, οράματος και συμπόνιας χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία την απάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στην ολοένα αυξανόμενη προσφυγική κρίση, δημοσιεύοντας την Ατζέντα της για την Ευρώπη, λίγο πριν την ανακοίνωση των νέων προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση της εν λόγω κρίσης.

Μια Ένωση Προστασίας: Η Ατζέντα της Διεθνούς Αμνηστίας για την Προστασία των Προσφύγων στην Ευρώπη θέτει επί τάπητος τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να κάνει η Ευρώπη στη προσέγγιση της κλιμακούμενης προσφυγικής κρίσης, ενόψει και της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Τα επίπεδο της κακουχίας που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που αφήνουν πίσω τους βία και παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν φτάσει σε επίπεδο όμοιο με εκείνο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Η απάντηση της Ευρώπης στην προσφυγική κρίση είναι τμηματική και ασύνδετη τη στιγμή που είναι πιο απαραίτητη από ποτέ μια ξεκάθαρη ηγεσία και ριζική αναμόρφωση του σαθρού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί σε μια ευρεία Ευρωπαϊκή στρατηγική προσέγγιση της κρίσης, ώστε να αυξηθούν οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν διώξεις και συγκρούσεις. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για επαρκείς και ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής των προσφύγων, καθώς και ποιοτικές και συγκρίσιμες διαδικασίες αίτησης ασύλου, με κύριο μέλημα των κρατών τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης για τους πρόσφυγες.

Αυτό το χρόνο, σχεδόν 2.800 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθεια να αναζητήσουν ασφάλεια στην Ευρώπη. Χρειάστηκαν σοκαριστικές εικόνες αυτών των περιστατικών για να αφυπνίσουν κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες από το λήθαργό τους, με μερικούς από αυτούς να προχωρούν σε «στροφή 180 μοιρών», αυξάνοντας τις διαθέσιμες θέσεις για μετεγκατάσταση.

Οι απελπιστικές σκηνές στην Ουγγαρία και την Ελλάδα έχουν αποδείξει ότι ο αγώνας των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο δεν φτάνει στο τέλος του με την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας πρόσφατα έγινε μάρτυρας φρικτών συνθηκών υποδοχής και ήταν παρών σε περιστατικό όπου ομάδα κακοποιών επιτέθηκαν σωματικά σε πρόσφυγες και ακτιβιστές και ακτιβίστριες που τους υποστήριζαν στην Κω.

Οι ερευνήτριες της Διεθνούς Αμνηστίας βρέθηκαν επίσης στην Ουγγαρία, όπου συνάντησαν ανθρώπους που βρίσκονταν υπό κράτηση χωρίς φαγητό και νερό και άλλους οι οποίοι είχαν υποχρεωθεί να κοιμηθούν στην ύπαιθρο..

Η ατζέντα για την προστασία των προσφύγων στην Ευρώπη της Διεθνούς Αμνηστίας περιγράφει τα προβλήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και τις επείγουσες και συντονισμένες δράσεις που πρέπει ληφθούν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει άμεσα:
  • Να αυξήσουν σημαντικά την υποστήριξή τους προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ που είναι στην πρώτη γραμμή, έτσι ώστε να παρέχουν ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής και να επισπεύσουν τη διαδικασία αιτημάτων ασύλου.
  • Να εξασφαλίσουν την πρόσβαση στο έδαφος της ΕΕ για πρόσφυγες που καταφτάνουν από τα εξωτερικά χερσαία σύνορα.
  • Να ανακουφίσουν την άμεση πίεση στα εξωτερικά σύνορα των χωρών με τη δημιουργία ενός συστήματος επείγουσας μετεγκατάστασης
  • Να αναθεωρήσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία περιορίζει την ελευθερία μετακίνησης των ατόμων που τους χορηγήθηκε άσυλο μέσα στην ΕΕ
  • Τα κράτη-μέλη της πρώτης γραμμής πρέπει να δώσουν ένα τέλος στις παράνομες απωθήσεις και να σταματήσουν τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων την κακομεταχείριση και την υπερβολική και μη αναγκαία χρήση βίας.

Για μια πιο βιώσιμη λύση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να παρέχουν περισσότερες ασφαλείς και νόμιμες οδούς στην ΕΕ για να αποτρέψουν θανάτους σε επικίνδυνες οδούς και να συμφωνήσουν σε ένα κοινό σύστημα ασύλου με ίσα δικαιώματα και παροχές σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ.

Η Διεθνής Αμνηστία εκτιμά ότι θα χρειαστούν περίπου 1,38 εκατομμύρια θέσεις για μετεγκατάσταση για τις πιο ευάλωτες ομάδες προσφύγων σε όλο τον κόσμο για τα επόμενα δύο χρόνια. Η οργάνωση καλεί τα μέλη-κράτη της ΕΕ να προσφέρουν τουλάχιστον 300.000 για αυτήν την περίοδο, είτε μέσω εθνικών προγραμμάτων είτε μέσω ενός υποχρεωτικού προγράμματος που θα τεθεί σε λειτουργία από την ΕΕ.

«Είναι μια παγκόσμια προσφυγική κρίση, δεν είναι μια ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση. Οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να το αγνοούν αυτό ή να γυρνούν τις πλάτες τους στις τραγικές συνέπειες. Μετά από υπεκφυγές μηνών, πρέπει επιτέλους να καθιερώσουν μια συντονισμένη άμεση επέμβαση και μια ουσιαστική τροποποίηση του αποτυχημένου συστήματος ασύλου».
------------
[Οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece υιοθετούν τις προτάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας/ Amnesty Internatioanal για την προστασία των προσφύγων στην Ευρώπη. Οι θέσεις της διεθνούς οργάνωσης Naturefriends International για τους πρόσφυγες και το άσυλο ΕΔΩ ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου