Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016: "Κοκκίνισε" η νέα παραλία στη Θεσσαλονίκη | Οι φωτογραφίες "μιλάνε" από μόνες τους | Η εξήγηση του φαινομένου


 Κοντά στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης....


Παραλία Θεσσαλονίκης το πλωτό συνεργείο της ΕΥΑΘ καθημερινά επιχειρεί να καθαρίσει το λιμάνι



Δεν γνωρίζουμε πως "κοκκίνισε" η νέα παραλία Θεσσαλονίκης -  Μόνη της, από το κακό της. πάντως αποκλείεται.
-----------------------------
Η απάντηση - εξήγηση του φαινομένου


ΜΗ ΤΟΞΙΚΟΣ
Οργανισμός του πλαγκτού βάφει κόκκινο τον Θερμαϊκό.
Μη τοξικός οργανισμός του πλαγκτού που έχει «εγκατασταθεί» τα τελευταία χρόνια στο Θερμαϊκό λόγω του ευτροφισμού, ευθύνεται για το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας που «κοκκινίζει» τα παράκτια νερά δημιουργώντας άσχημη εικόνα σε κατοίκους και επισκέπτες.

Οργανισμός του πλαγκτού βάφει κόκκινο τον Θερμαϊκό.
Όπως προέκυψε από εξέταση δειγμάτων που διενήργησε η καθηγήτρια βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα, πρόκειται για τον οργανισμό νοκτιλούκα (Noctiluca), που διαπιστώθηκε ότι βρίσκεται σε μεγάλη πληθυσμιακή πυκνότητα στην παράκτια περιοχή.
«Ο οργανισμός υπεραναπτύσσεται λόγω της εύτροφης περιοχής που δημιουργήθηκε από ανθρωπογενή αίτια, δηλαδή από την απόρριψη αστικών λυμάτων και λιπασμάτων που περιέχουν φώσφορο και άζωτο» εξήγησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η κ.Μουστάκα.
Ξεκαθάρισε πάντως ότι πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που παρουσιάζει ένταση αυτή την εποχή, ενώ η υποχώρησή του δεν μπορεί να προβλεφθεί καθώς εξαρτάται από τις υδρολογικές συνθήκες. Κόκκινος "βάφτηκε" για μια ακόμη φορά ο Θερμαϊκός κόλπος στη Θεσσαλονίκη. Το φαινόμενο της "ερυθράς παλίρροιας" έκανε την εμφάνισή του στο παραλιακό μέτωπο της πόλης, δημιουργώντας μια τεράστια κοκκινωπή κηλίδα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει από τη ραγδαία ανάπτυξη μονοκύτταρων φωτοσυνθετικών οργανισμών που κατατάσσονται στο φυτοπλαγκτόν.

"Εμφανίζεται εδώ και πολλά χρόνια στον Θερμαϊκό κόλπο, κυρίως δύο εποχές: την άνοιξη και το φθινόπωρο. Διαρκεί κάποιες εβδομάδες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Θα πρέπει να κάνει τον κύκλο του" δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Φυτιάνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου