Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016

ΟΧΙ στην καύση των αστικών αποβλήτων σε οικόπεδο του Δήμου Φυλής και σε όλη τη χώρα | ΝΑΙ στην Οικολογική, Αποκεντρωμένη, Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων


Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.com | Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
13/2/2016

ΟΧΙ στην καύση των αστικών αποβλήτων σε οικόπεδο του Δήμου Φυλής και σε όλη τη χώρα
ΝΑΙ στην Οικολογική, Αποκεντρωμένη, Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Αστικών Αποβλήτων

Με αφορμή την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων/ ΠΡΩΣΥΝΑΤ με τίτλο "Και σύμμεικτα και καύση και επέκταση της Φυλής" [12/2/2016]  οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece επανέρχονται στο θέμα "Διαχείριση αστικών αποβλήτων" υπενθυμίζοντας σε τίτλους τις βασικές θέσεις μας, όπως παρουσιάστηκαν στις 26/7/2013:

"πρόληψη, προφύλαξη, αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, αυτοδιαχείριση, μικρή κλίμακα, επιμόρφωση και η ενθάρρυνση της κοινωνικής συμμετοχής, διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης με παράλληλο εκσυγχρονισμό των μέσων υποδομής και της εκπαίδευσης του προσωπικού. Αναθεώρηση και ριζική αλλαγή των μεγάλων μεγεθών των περιφερειακών σχεδιασμών, αποκλεισμός της καύσης. Υιοθέτηση της θέσης της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Friends of Nature/NFI «Μακρινές μεταφορές στη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αποφεύγονται και τα απορρίμματα πρέπει να υφίστανται επεξεργασία όσο γίνεται επί τόπου."

Οι βασικές θέσεις μας σε τίτλους:
Α] Τρία επίπεδα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων: 
1. Στο πρώτο επίπεδο (κατοικίας, επιχείρησης, υπηρεσίας, δήμου) βρίσκεται η οικιακή κομποστοποίηση, η επαναχρησιμοποίηση, ένα πυκνό δίκτυο σημείων συλλογής για τα συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, τα ειδικά απόβλητα και τα ανακτήσιμα υλικά, τη δυνατότητα κατασκευής μικρής κλίμακας μονάδων διαλογής και κομποστοποίησης ήπιας τεχνολογίας, η διαλογή στην πηγή με σύστημα τεσσάρων ξεχωριστών κάδων: 1) Χαρτιά, Εφημερίδες, Περιοδικά, Χαρτοκιβώτια 2) Συσκευασίες από γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο μέταλλο 3) Βιολογικά απόβλητα (από κήπους, κουζίνες, τρόφιμα) 4) Υπολείμματα και αδρανή απόβλητα.
2.      Στο δεύτερο επίπεδο (μεγάλων δήμων ή ομάδες δήμων), εγκαταστάσεις διαχείρισης, οι οποίες θα περιλαμβάνουν Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), μονάδες επεξεργασίας προσανατολισμένες στην περαιτέρω ανάκτηση και κομποστοποίηση, μονάδες επεξεργασίας αδρανών.
3.      Στο τρίτο επίπεδο (ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας ή περιφέρειας), δίκτυο αποκεντρωμένων και άρτια οργανωμένων χώρων ασφαλούς διάθεσης ή και με παράπλευρη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων, που θα δέχονται για υγειονομική ταφή τις μικρές ποσότητες υπολειμμάτων, κυρίως αδρανών υλικών, της τάξης του 7-10%.

Β] Να σταματήσει η Φυλή να δέχεται τα αστικά απόβλητα του μισού πληθυσμού της Ελλάδας - Χρονοδιάγραμμα κλεισίματος του ΧΥΤΑ Φυλής - Να δημιουργηθούν τουλάχιστον τέσσερις νέοι μικροί ΧΥΤΑ στην Αττική, σύμφωνα με τη διοικητική διάρθρωση της Περιφέρειας Αττικής.

Γ] ΟΧΙ στην καύση των αστικών αποβλήτων.

Οι ΦτΦ καλούν το οικολογικό κίνημα, και τους πολίτες, να είναι σε επιφυλακή για να αποκρούσουμε τα σχέδια των εργολάβων να συνεχιστεί το υπάρχον συγκεντρωτικό μοντέλο με επιπρόσθετο πρόβλημα την καύση των αποβλήτων σε οικόπεδο του Δήμου Φυλής.

Το Ελληνικό Δίκτυο "ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/ Naturefriends Greece" ιδρύθηκε το 2007 και είναι μέλος της Διεθνούς Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI http://www.nfi.at/ συμμετέχουν 51 εθνικές οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο με περισσότερα από 500.000 μέλη.
-----------------------------------
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΡΩΣΥΝΑΤ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΦΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΕΔΑ ΦΥΛΗΣ [ΕΔΩ].Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου