Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

ΥΠΕΝ: Αγώνες ορεινού τρεξίματος και παρεμφερείς μαζικές δραστηριότητες σε δασικές προστατευόμενες και μη περιοχές | Πόσους ορεινούς Μαραθώνιους αντέχει ο Όλυμπος;

[Φωτ. Νίκος Νέζης από τη σειρά ΟΛΥΜΠΟΣ -  Καταφύγια" | Περισσότερες φωτογραφίες του Νίκου Νέζη για τον Όλυμπο [ΕΔΩ] | Ο Νίκος Νέζης είναι επίτιμο μέλος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ]

--------------
Διαβάζουμε για το θέμα, τι έχει προηγηθεί, από το προφίλ του Γιώργου Τούλη (μέλος των ΦτΦ από την Κατερίνη):
"Το Υπουργείο Περιβάλλοντος "άδειασε" τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας η οποία με έγγραφο της (3755/29-05-2017) υποστήριζε ότι δεν προκύπτει από διάταξη νόμου η απαίτηση αδειοδότησης των αγώνων ορεινού τρεξίματος. Δηλαδή, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας, ο καθένας μπορεί να διοργανώσει έναν αγώνα, ακόμη και μέσα στον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, χωρίς να ζητήσει την άδεια κανενός! Επιτέλους μπαίνει κάποια τάξη. Αλλά επειδή στην Ελλάδα ζούμε, είμαι περίεργος να δω αν όντως θα αδειοδοτηθούν οι αγώνες που κινούνται εντός της Α' ζώνης του Δρυμού (αν θα ζητηθεί η αδειοδότηση από τους διοργανωτές και τι θα γίνει αν δεν δώσει την έγκριση η Διεύθυνση Δασών).

Η "πλάκα" της υπόθεσης είναι ότι το Υπουργείο δεν θα είχε ασχοληθεί με το θέμα και δεν θα είχε εκδώσει τέτοια εγκύκλιο, αν δεν υπήρχε το έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας, το οποίο προκάλεσε την αποστολή σχετικού ερωτήματος (έγγραφο 414/26-06-2017) από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου - τουλάχιστον αυτό καταλαβαίνω διαβάζοντας την εγκύκλιο.
Παρακάτω η εγκύκλιος που έστειλε το Υπουργείο Περιβάλλοντος στις Δασικές Υπηρεσίες και δημοσιεύτηκε χθες στη Διαύγεια: [ΕΔΩ]"
Απόσπασμα από την εγκύκλιο:
"Οι αγώνες ορεινού τρεξίματος δεν αποτελούν δραστηριότητα ήπιου τουρισμού, καθώς τέτοιου είδους αγώνες συγκεντρώνουν ως γνωστών μεγάλα πλήθη ανθρώπων, τόσο αθλητών όσο και θεατών, εθελοντών κ.α. που κάνουν αλόγιστη χρήση των υφιστάμενων υποδομών προκαλώντας -αν όχι καταστροφή- σίγουρα επιβάρυνση στη βλάστηση διαφοροποιώντας τη σύνθεσή της, προκαλώντας συμπίεση του εδάφους, αύξηση της διάβρωσης και όχληση της πανίδας. Πέραν των ανωτέρω, η μαζική πρόσβαση και ο συνωστισμός σε τέτοια περιβάλλοντα, όπως αυτά των ορεινών όγκων της χώρας, εγκυμονούν κινδύνους ασφάλειας για τον κόσμο."
----------------------------------------------
Με την ευκαιρία το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υπενθυμίζει τις θέσεις και τις προτάσεις που κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση με θέμα "Καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών – πεζοπορικών μονοπατιών" [ΕΔΩ] όπου μεταξύ των άλλων γράφαμε:

"... Δείτε ΕΔΩ το Ενημερωτικό Φυλλάδιο των ΦτΦ για τον ΟΛΥΜΠΟ στα αγγλικά. Διακινήθηκε σε Ορειβατικές Ομοσπονδίες και περιοδικά της Ευρώπη με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο. 
Μαραθώνιοι στον Όλυμπο: Το βουνό των Θεών έχει γίνει στόχος και μέσον διαφημιστικής προβολής πολλών εταιρειών. Το επιλέγουν για να διοργανώσουν Μαραθώνιους και μέσω αυτών να διαφημίσουν τα προϊόντα τους. Απ’ ότι γνωρίζουμε πραγματοποιούνται δέκα Μαραθώνιοι το χρόνο στον Όλυμπο. Το ερώτημα που είχε υποβληθεί από το 2012 είναι: «Πόσους Μαραθώνιους μπορεί να αντέξει ο Όλυμπος». Καλή η προβολή και πρόσκληση στον Όλυμπο επισκεπτών, ορειβατών, πεζοπόρων και αθλητών αλλά και το βουνό έχει μια ορισμένη «φέρουσα ικανότητα» αλλά και μια φιλοσοφία που είναι αντίθετη από την εμπορευματοποίηση της φύσης και της ιστορίας, και "αναπτυξιακών μοντέλων" τύπου "ΘΡΟΝΟΣ του ΔΙΑ" που προτάθηκε από τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ.Μάρδα. [ΕΔΩ]
----------------
Διαβάστε ΕΔΩ την ανακοίνωση από τους ΦΙΛΟΥΣ του Περιβάλλοντος -  2008 με θέμα "ΠΟΣΟΥΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥΣ ΑΝΤΕΧΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΟΣ" 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου