Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

«Αιτία πολέμου» Casus Belli για τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ η εισαγωγή σχιστολιθικών κοιτασμάτων (LNG, πετρέλαιο) στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece
Ανθέων 72, 12461 | Mail: naturefriendsgreece@gmail.comxpolis@gmail.com| Τηλ. FAX: 215 5257408
Καταστατικό, Ειρηνοδικείο Αθηνών Α.Μ. 30425  | ΑΦΜ:997557187, ΔΟΥ Αιγάλεω


10.10.2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ανοίγει το ενδεχόμενο εισαγωγής σχιστολιθικών κοιτασμάτων (LNG, πετρέλαιο) στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας με την επίσκεψη στις ΗΠΑ του Πρωθυπουργού
κ.Αλέξη Τσίπρα και του διευθύνοντα συμβούλου των ΕΛΠΕ κ.Γρηγόρη Στεργιούδη

«Αιτία πολέμου» Casus Belli για τους ΦΙΛΟΥΣ της ΦΥΣΗΣ

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιεύματα, τα ΕΛΠΕ αναμένεται να έχουν επαφές με τις ΗΠΑ για εισαγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου μέσα στο άμεσο χρονικό διάστημα. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούδης θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στις ΗΠΑ (14-17 Οκτωβρίου 2017) για να συναντήσει τον Πρόεδρο κ.Ντόναλντ Τράμπ. Ο Τράμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ψάχνει να βρει νέες αγορές για το σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece είναι ξεκάθαρα ενάντια στην εισαγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τα ΕΛΠΕ καθώς και σε οποιαδήποτε εισαγωγή σχιστολιθικών κοιτασμάτων (LNG, πετρέλαιο) στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας. Οι ΦΤΦ καλούν την ελληνική κυβέρνηση και τα ΕΛΠΕ να συμμετάσχoυν στην συμμαχία της πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών κρατών αλλά και της κοινωνίας των πολιτών που αντιτίθεται στην εξόρυξη σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Το 99% των Σκωτσέζων αντιτίθεται στην εφαρμογή της εξόρυξης με τη μέθοδο «φράκινγκ», ο δε υπουργός Ενέργειας Πωλ Γουίλχαους δήλωσε ότι «η πρακτική αυτή «δεν μπορεί και δεν θα εφαρμοστεί στη Σκωτία». Επίσης η Γαλλία έχει απαγορεύσει οποιαδήποτε παρόμοια δραστηριότητα.

Πρέπει εμείς να ακολουθήσουμε?   ΟΧΙ
Σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις μακράς διαρκείας για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Οι τεχνικές της υδρορρηγμάτωσης πετρωμάτων (για εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου) χρησιμοποιούν πεπιεσμένο νερό και χημικά. Η μέθοδος απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού, ενώ υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των υδροφόρων πόρων του υπεδάφους από τα χημικά, καθώς και κίνδυνος πρόκλησης σεισμικών δραστηριοτήτων. Η μέθοδος αυξάνει την πιθανότητα ρύπανσης των υπόγειων υδάτων λόγω ανεξέλεγκτων ροών αερίων ή υγρών που οφείλονται σε εκρήξεις ή εκροές, καθώς και την ανεξέλεγκτη απόρριψη λυμάτων.

Επιπρόσθετα, το σχιστολιθικό πετρέλαιο έχει αρνητικές επιπτώσεις και για την κλιματική αλλαγή, καθώς η παραγωγή και η εξόρυξή του οδηγεί σε περισσότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με το συμβατικό πετρέλαιο. Μάλιστα σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τα σχιστολιθικά κοιτάσματα είναι ίσες ή περισσότερες από το λιγνίτη και τον άνθρακα, που θεωρούνται τα πιο βρώμικα καύσιμα.

Τα ΕΛΠΕ ήδη συνεργάζονται με την Exxon Mobil στην κοινοπραξία με την Total για τη διεκδίκηση του δικαιώματος για έρευνες υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Μια εξόρυξη η οποία εγκυμονεί επίσης ιδιαίτερα μεγάλους κινδύνους για το υδάτινο περιβάλλον και τις θάλασσές μας.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να μην είναι ουραγός στις κλιματικές και περιβαλλοντικές πολιτικές και να απαγορεύσει την είσοδο σχιστολιθικού πετρελαίου.

Το ελληνικό κράτος και οι πολίτες μετά την πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό και τη συνεχιζόμενη καύση του λιγνίτη δεν αντέχουν άλλα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece η εισαγωγή σχιστολιθικών κοιτασμάτων (αέριο, LNG, πετρέλαιο) στο ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας αποτελεί «αιτία πολέμου».

Πληροφορίες Mail: naturefriendsgreece@gmail.com


Το Ελληνικό Δίκτυο «ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ»/Naturefriends Greece, έχει νομική μορφή σωματείου, ιδρύθηκε το 2007 και αποτελεί τμήμα της Διεθνούς  Οργάνωσης Naturefriends International/NFI (1895). Στους NFI  http://www.nfi.at συμμετέχουν 45  οργανώσεις απ΄ όλο τον κόσμο. Οι ΦτΦ/NFGR α) Είναι εθνικοί συντονιστές της εκστρατείας people4soil για να χαρακτηριστεί το έδαφος κοινό αγαθό β) Συμμετέχουν στο Διεθνές Κίνημα για το δίκαιο εμπόριο Our World Is Not For Sale και στην Ελληνική Πρωτοβουλία STOP TTIP CETA TiSA γ) Συμμετέχουν στο   Δίκτυο UNITED κατά του εθνικισμού, ρατσισμού, φασισμού και της υποστήριξης των μεταναστών και των προσφύγων δ) Είναι σωματείο καταχωρημένο στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού με  ΑΜ 3358 ε) Έχουν υιοθετήσει τη «Διακήρυξη των Βάσκων - Νέες Πορείες για τις Πόλεις και τις Κωμοπόλεις της Ευρώπης - Για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων για μια Ευρώπη ευημερίας και ανεκτικότητας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου