Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - Όχι άλλο πλαστικό | The Mediterranean - No more plastic

Η λεκάνη της Μεσογείου (και τα προστατευτικά βουνά της Νότιας Ευρώπης)
The Mediterranean Basin (and the protecting mountains of Southern Europe), 1875

Συνεχίζουμε με τα απόβλητα... και την εκστρατεία "Λιγότερα απόβλητα - Καλύτερη ζωή"

Η λεκάνη της Μεσογείου είναι αναγνωρισμένη για το φυσικό της πλούτο και για την πολιτιστική της Κληρονομία. Η Μεσόγειος είναι στην  πραγματικότητα μια μικρή λίμνη, αποτελεί το 1% των παγκόσμιων ωκεανών, αλλά αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% όλων των γνωστών ειδών, συμπεριλαμβανομένων πολλών ενδημικών. Είναι ζωτικής σημασίας περιοχή αναπαραγωγής για βασικά πελαγικά είδη, μερικά από αυτά που απειλούνται. 

Ταυτόχρονα, η Μεσόγειος θεωρείται ως μία από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από θαλάσσια σκουπίδια στον κόσμο. 

Το ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ τα πολλά απορρίμματα που πέφτουν από τις πυκνοκατοικημένες αναπτυγμένες τουριστικές περιοχές,  την αυξημένη  θαλάσσια κυκλοφορία - δέχεται το  30% της παγκόσμιας κυκλοφορίας κ.λπ.

Το πλαστικό, το οποίο είναι το κύριο συστατικό απορριμμάτων, αποτελεί έως και το 95% του συνόλου. 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η παρουσία μικροπλαστικών, τα οποία παρατηρούνται σε ποσότητες πολύ συγκρίσιμες με αυτές των ωκεανών, γνωστές ως "πλαστικές σούπες".

Τα θαλάσσια απορρίμματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες για τους βιολογικούς πόρους της Μεσογείου και τις ανθρώπινες κοινότητες που εξαρτώνται από αυτές, από μια υγιεινή, περιβαλλοντική και οικονομική προοπτική. 

Για τους ανωτέρω λόγους ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη έκδοση του UN Environment  / MAP - SCP / RAC  "25 καινοτόμες λύσεις για την καταπολέμηση των πλαστικών απορριμμάτων θαλάσσιου περιβάλλοντος: Ένα μοναδικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις, τους επιχειρηματίες και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην περιοχή της Μεσογείου για να αναλάβουν δράση".


25 innovative solutions to combat plastic marine litter: A unique tool for businesses, entrepreneurs and civil society organizations in the Med Region to take action

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ και "κατεβάστε" την έκδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου