Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Τρεις γενιές αγωνιστών σε τέσσερις μέρες πανηγυρισμών, συγκίνησης, ελπίδας, αποφασιστικότητας στο Όσλο στην τελετή βράβευσης της ICAN με το βραβείο Νόμπελ 2017

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017
Τρεις γενιές αγωνιστών σε τέσσερις μέρες πανηγυρισμών, συγκίνησης, ελπίδας, αποφασιστικότητας στην τελετή βράβευσης της ICAN με το βραβείο Νόμπελ 2017 στο Όσλο
της Μαρίας Αρβανίτη Σωτηροπούλου 

Η τελετή βράβευσης της ICAN με το βραβείο Νόμπελ 2017 στο Όσλο αποτελεί σταθμό για την πορεία του αντιπυρηνικού κινήματος. (Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017)
Αυτές οι 4 ημέρες ήταν η αφορμή για την επανένωση τριών γενεών αντιπυρηνικού κινήματος.

Οι ελάχιστοι πλέον επιβιώσαντες Χιμπακούσα (με πολυμελή συνοδεία συγγενών και απογόνων τους και μελών του «Πλοίου της ειρήνης») κουβαλώντας αγώνες 72 χρόνων αγκαλιάστηκαν με τα (πάνω από 70 παρευρισκόμενα μέλη) γιατρούς της ΙPPNW, που αφού τιμήθηκαν το 1985 με Νόμπελ ειρήνης για τη συμβολή τους στο σταμάτημα της κούρσας των πυρηνικών εξοπλισμών, γέννησαν την πολυσυλλεκτική, ενθουσιώδη ICAN και ενσωματώθηκαν στη νεανική της ορμή και δράσεις.

Η συγκίνησή μου ήταν μεγάλη ξαναβλέποντας συναγωνιστές που συμπορευόμαστε από την δεκαετία του 1990 για την αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη και την ειρήνευση στην Μ. Ανατολή, το Ιράκ τη Γιουγκοσλαβία, όπως ο Urlich Gottstein και ο πρωτοπόρος Ron Mc Coy. 
Η θέρμη με την οποία με αγκάλιασαν δεκάδες γιαπωνέζοι φίλοι από το «Πλοίο της ειρήνης» και η αναγνώριση από όλους τους Χιμπακούσα, (Setsuko Thurlow, TerumiTanaka, Tagawa) που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα, με έπεισε ότι αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχισθεί. 


Η επανένωση με φίλους από νέες χώρες, όπως ο μάρτυρας των σοβιετικών δοκιμών Karibek Κuyukof , που πρωτογνώρισα στο συνέδριο της ICAN στην Άγκυρα και το πλήθος των νέων που με ενθουσιασμό πρωτοστατούν στις δράσεις της, με έπεισαν ότι γεννήθηκε μια νέα γενιά αντιπυρηνικών συναγωνιστών, που επάξια θα συνεχίσει την προσπάθεια.

Η τελετή βράβευσης ήταν η δικαίωση των αγώνων όλων αυτών των γενεών. 
Παρουσία της συντηρητικής πρωθυπουργού της Νορβηγίας, των πρέσβεων Ρωσίας, Ισραήλ, και πολλών ΝΑΤΟικών κρατών, παρά το εμπάργκο των λοιπών πυρηνικοκατόχων, η πρόεδρος της επιτροπής βράβευσης κα Beris Reis Andersen υπογράμμισε το γιατί ΤΩΡΑ πρέπει να δικαιωθεί ο αγώνας της ICAN και να επικυρωθεί στον ΟΗΕ η συνθήκη και υπενθύμισε ότι αν οι πυρηνικοκάτοχες χώρες είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις που είχαν δεχθεί υπογράφοντας την ΝΡΤ, δεν θα ήταν αναγκαία η δημιουργία της νέας συνθήκης. 

Η Beartice Fihn με θάρρος καυτηρίασε την πολιτική των ηγετών και με λογική τεκμηρίωσε ότι δεν είμαστε ουτοπικοί παλεύοντας για ένα κόσμο χωρίς πυρηνικά, αλλά αντίθετα αυτό είναι η μόνη λογική για την επιβίωση της ανθρωπότητας. 

Η Setsuko Thurlow συγκινητικά διηγήθηκε την εμπειρία της από την βόμβα της Χιροσίμα και είπε ότι η βράβευση αποτελεί την δικαίωση της θυσίας των χιλιάδων θυμάτων όχι μόνο των πυρηνικών βομβών, αλλά και των πυρηνικών δοκιμών και των ορυχείων Ουρανίου. Και οι τρεις ομιλίες εξέφρασαν με διαύγεια τις θέσεις και την αποφασιστικότητα κάθε αγωνιστή του αντιπυρηνικού κινήματος και μας έκαναν περήφανους για αυτές τις γυναίκες, που εκπροσώπησαν τα χιλιάδες μέλη των σχεδόν 500 τόσο διαφορετικών ΜΚΟ από πάνω από 100 χώρες, που τιμήθηκαν με το Νόμπελ αποτελώντας τη βάση της ICAN. Ας σημειωθεί ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Νόμπελ ειρήνης δεν έχει εθνική επισήμανση.

Την παραμονή της βράβευσης συγκεντρωθήκαμε όλοι σε συνάντηση εργασίας, όπου αναφερθήκαμε στην ιστορία της ICAN, αξιολογήσαμε τις μέχρι τώρα δράσεις ανταλλάσσοντας εμπειρίες και αποφασίσαμε για τους μελλοντικούς μας στόχους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παρά τις διαφαινόμενες δυσκολίες είμαστε όλοι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον αγώνα μέχρι να καταστραφεί και το τελευταίο πυρηνικό όπλο.


Μετά την τελετή βράβευσης όλοι μαζί παρακολουθήσαμε με ζωντανή μουσική και πρόλογο του σκηνοθέτη τη συναρπαστική ταινία The Bomb του Eric Schosser.

Συναρπαστική ήταν η Λαμπαδηφορία Ειρήνης από τον Σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το Κοινοβούλιο με πολλούς ενθουσιώδεις φίλους που κατέληξε μπροστά από το ξενοδοχείο Grand Hotel από το μπαλκόνι του οποίου, οι βραβευθείσες χαιρέτησαν τον κόσμο, που διατράνωνε ότι ο καθένας μπορεί και όλοι μαζί πετύχαμε την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων. 


Μεταφέροντας μικρό πανό με την Ακρόπολη και το σύνθημα ΟΧΙ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ εκπροσωπήσαμε την Ελλάδα στην πρωτοπορία της λαμπαδηφορίας και γίναμε στόχος πολλών αναμνηστικών και δημοσιογραφικών φωτογραφίσεων.

Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επάξια και χάρη στα ελληνικά βίντεο, που έστειλαν οι συναγωνιστές μας (παιδιά του δημοτικού της Σαντορίνης, Φίλοι της Φύσης κ.α.) και προβλήθηκαν κατά την επίσημη συναυλία, που μεταδόθηκε σε πάνω από 150 τηλεοπτικά κανάλια σε όλο τον κόσμο, όσο και χάρη στις ελληνικές αφίσες που αναρτήθηκαν στην ειδική έκθεση που άνοιξε στο Κέντρο Νόμπελ και η οποία θα είναι ανοικτή όλο το χρόνο.



Και στην ίδια την Ελλάδα το Νόμπελ γιορτάστηκε με επιτυχία χάρη στην πετυχημένη ποδηλατοπορεία που διοργάνωσε το ΠΑΔΟΠ, στην Αθήνα, από το μνημείο Λαμπράκη στην Παλλήνη μέχρι το πεδίο του Άρεος. (Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017) 

Ο πρόεδρος του ΠΑΔΟΠ κ Πάνος Τριγάζη με τον αντιπρόεδρο κ Παύλο Ναθαναήλ και μέλη του ΠΑΔΟΠ την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στον τερματισμό της ποδηλατοπορείας



Εκπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα
Πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW
[ΠΗΓΗ ΕΔΩ]

----------
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έστειλε το δικό του μήνυμα στον πλανήτη για την Ειρήνη και την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου