[ΔΕΙΤΕ την παρουσίαση με τη μορφή POWER POINT ΕΔΩ | Η παρουσίαση παραμένει ακριβώς η ίδια με εκείνη του 2010 με πέντε μόνο προσθήκες που θεώρησα απαραίτητες]
--------
Με αφορμή τη συμπλήρωση της πρώτης δεκαετίας από τη "ΧΑΡΤΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ" 2008, αλλά και με την αναγκαιότητα να παρθούν νέα μέτρα περαιτέρω θωράκισης του βουνού παρουσιάζω το κείμενο που ακολουθεί.
Κώστας Φωτεινάκης
[το 2010 πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. -σήμερα αντιπρόεδρος- και πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ]
-----------------------------------------
Τον Μάρτιο του 2018 κλείνουν δέκα χρόνια από την παρουσίαση της "ΧΑΡΤΑΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΟΡΟΥΣ" που είχαν υποβάλλει από κοινού οι εξής σύλλογοι:
α) Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου,
β) Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη "ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ",
γ) Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Η διαδικασία της συγγραφής της ΧΑΡΤΑΣ ξεκίνησε αμέσως μετά την πυρκαγιά της Πάρνηθας το καλοκαίρι του 2007 και παρουσιάστηκε τον Μάρτιο του 2008. [Διαβάστε τη ΧΑΡΤΑ ΕΔΩ]
Η ΧΑΡΤΑ αποτέλεσε το πρόπλασμα της πιο ολοκληρωμένης πρότασης που κατατέθηκε δύο χρόνια αργότερα, το 2010, με τίτλο "Το Οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου Λίμνης Κουμουνδούρου να χαρακτηριστεί περιοχή προστασίας της φύσης" [Η πρόταση ΕΔΩ]
Η παρουσίαση το έτος 2010, του θέματος "Η ζωή στο Βουνό από το 10.000 π.Χ. ως τις μέρες μας", εντασσόταν στην προσπάθεια που είχαν καταβάλει αρκετές συλλογικότητες της Δυτικής Αθήνας για τη θωράκιση του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου. Η συγγραφή της πρότασης βασίστηκε στους εξής άξονες:
- Στην καταγραφή και την ανάδειξη της χλωρίδας και της πανίδας του όρους. [Ειρήνη Βαλλιανάτου - Τάσος Λύτρας]
- Στην καταγραφή και την παρουσίαση των ιστορικών στοιχείων του βουνού. [Κώστας Φωτεινάκης]
- Στην καταγραφή της νομοθεσίας που αφορούσε το βουνό και την περαιτέρω θωράκισή του, εν όψει της κατάθεσης του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. [Τάσος Λύτρας]
- Στην καταγραφή της ορνιθοπανίδας της Λίμνης Κουμουνδούρου. [Γιώργος Κόκκινος]
- Στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Δυτικής Αθήνας και τη στήριξη της πρότασης.
- Στην άσκηση "πολιτικής πίεσης" και ενημέρωσης των αρμοδίων πολιτικών και διοικητικών στελεχών.
Η παρουσίαση της πρότασης έγινε στην Πετρούπολη, Αιγάλεω, Νίκαια αλλά και με την επίσκεψη στο βουνό. Η πρόταση κατατέθηκε τον Ιούλιο του 2010 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΟΡΣΑ με κοινοποίηση:
- Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
- WWF
- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
- Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ
- Παναττικό Δίκτυο Κινημάτων Πόλης & Ενεργών Πολιτών.
Στο τέλος του κειμένου υπήρχε η εξής ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
"Η πρόταση συντάχθηκε από τον Τάσο Λύτρα δικηγόρο - ορειβάτη. Όλοι οι υπογράφοντες συνέβαλαν στην τελική διατύπωση και παρουσίαση. Τα κεφάλαια του οικοσυστήματος, των οικοτόπων και της χλωρίδας ολοκληρώθηκαν με την επιστημονική εποπτεία και συμβολή της Ειρήνης Βαλλιανάτου δρ. συστηματικής βοτανικής – φυτοκοινωνιολογίας".
Την 93 σελίδων πρόταση υπέγραφαν:
- Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου,
- Επιτροπή Προστασίας και Ανάδειξης του Όρους Αιγάλεω,
- Οικολογικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χαϊδαρίου ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.,
- Όμιλος για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής στην Πετρούπολη "ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ",
- Περιβαλλοντικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Δαφνίου Χαϊδαρίου "ΔΑΦΝΑΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ",
- Περιβαλλοντικός, Πολιτιστικός Σύλλογος Αφαίας Χαϊδαρίου,
- Περιβαλλοντικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Περιστερίου,
- Φίλοι του Πυριτιδοποιείου Αιγάλεω,
- Ειρήνη Βαλλιανάτου ,
- Τάσος Λύτρας,
- Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.
Το αποτέλεσμα της παρέμβασης και της κατάθεσης της πρότασης ήταν:
α) Να ενταχθεί η Λίμνη Κουμουνδούρου στο ενιαίο οικοσύστημα του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου,
β) Το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής που τελικά ισχύει από το 2014 να συμπεριλάβει πολλές από τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί. [ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΔΩ - ΦΕΚ ΕΔΩ],
γ) Να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία αλλά και οι αρμόδιοι για τις απειλές, τις δυνατότητες και την οικολογική αξία της περιοχής.
Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις για την Προστασία και την Οικολογική Ανάδειξη του οικοσυστήματος του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου - Λίμνης Κουμουνδούρου και προφανώς χρειάζονται και άλλες για τη θωράκισή του, για αυτό θα επανέλθουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το ανωτέρω κείμενο δεν αποτελεί ιστορικό των δράσεων για την προστασία και την ανάδειξη του Όρους Αιγάλεω - Ποικίλου. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία και θα ήταν κάποτε χρήσιμο να γίνει μια ιστορική αναδρομή για την προστασία του βουνού "για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι" [αναφέρω ενδεικτικά αρθρογραφία στη Νέα Οικολογία και παρεμβάσεις του Γιώργου Ντούρου (Κώστας Κλωνάρας), μηνύσεις στο Δημήτρη Κούνδουρο, ημερίδες στην Πετρούπολη με Νίκο Νέζη - Γιώργο Ντούρο κ.ά].
Κώστας Φωτεινάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου