Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Η φύση στην καρδιά της Αθήνας | Παρουσιάζουμε το νεώτερο κατάλογο άνω των 500 ειδών και υποειδών φυτών στο Λυκαβηττό!!!

 Η φύση στην καρδιά της Αθήνας 
Παρουσιάζουμε το νεώτερο κατάλογο άνω των 500 ειδών και υποειδών  φυτών στο Λυκαβηττό!!!

Ο κατάλογος ΕΔΩ

Επιμέλεια καταλόγου και ενημερωτικό σημείωμα στο blog: Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος

Τουρκοβούνια, Λυκαβηττός, Ακρόπολης στη σειρά τρεις λόφοι από βορρά προς δύση περιτριγυρισμένοι από κτήρια.

Ο κωνικός λόφος ενδιάμεσα της Ακρόπολης και των Τουρκοβουνίων είναι ο Λυκαβηττός. Ασβεστολιθικό το υπόστρωμά του έχει υψόμετρο 277 μέτρα. Δεσπόζει στη βορειοανατολική πλευρά της Αθήνας. 

Το παλαιότερο όνομα του ήταν Αγχεσμός (ονομασία που κατόπιν δόθηκε στα Τουρκοβούνια). Υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες από που προήρθε η σημερινή ονομασία του, όμως αναφορές από την αρχαιότητα κάνουν λόγο για την ύπαρξη λύκων στην περιοχή (Λυκοβούνια). Μετά την μεταφορά της πρωτεύουσας της Ελλάδας από το Ναύπλιο στην Αθήνα (1834) στην κορυφή του Λυκαβηττού κτίστηκε μικρός ναός αφιερωμένος στον Αγ.Γεώργιο στα θεμέλια προϋπάρχοντος ναΐσκου από τα μεσαιωνικά χρόνια. Τα αρχαία χρόνια υπήρχαν λατομεία που προμήθευαν με οικοδομικό υλικό την πόλη της Αθήνας. Εδώ ας σημειωθεί ότι ο Λυκαβηττός ήταν εκτός της πόλης των Αθηνών, πράγμα που εξηγεί και την μη-ύπαρξη ναών στο λόφο.

Κατά την αρχαιότητα αναφέρεται (Πλάτωνας, Ξενοφών) ως χωρίς δένδρα, νερό με πετρώδες έδαφος. Κατά το έτος 1882 έγινε φύτευση πεύκων και κυπαρισσιών που με εξαίρεση ορισμένα διαλείμματα εξακολούθησε να γίνεται (όπως και άλλων φυτών λ.χ. Δενδρώδης μηδική). Παρόλα τα επιβαρυντικά στοιχεία όπως λατομεία, βόσκηση-στάνες, και στρατιωτικές εγκαταστάσεις ο Λυκαβηττός σήμερα διαθέτει, σχετικά, αξιόλογη αυτοφυή βλάστηση.

Στο αρχείο αναφέρονται τα φυτά που έχουν συλλεχθεί από το Λυκαβηττό από το 1849 και μετά, συνεπώς υπάρχουν δείγματα σε διάφορα ερμπάρια. Οι ερασιτέχνες βοτανικοί δεν διαθέτουν δείγματα (η παρατήρησή τους αναφέρεται σαν «γκρίζα βιβλιογραφία») όμως η συμβολή τους στην έρευνα της χλωρίδας μιας περιοχής είναι σημαντική και αναγνωρίσιμη.   

Επιμέλεια καταλόγου και ενημερωτικό σημείωμα στο blog: Ερωτόκριτος Καλογερόπουλος


Ο Λυκαβηττός «γυμνός» ως Βοσκότοπος το 1850 | ΠΗΓΗ: ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ


Η διαμόρφωση του τοπίου του Λυκαβηττού, 1886. Ένα ζωγραφικό σχέδιο του Τσίλλερ που περιλαμβάνει αναπαυτήρια, «σκιάς μετά γεφύρας», «υδροτεχνάσματα», εξέδρες, στοές, πανόραμα, «δροσιστικά ενδιαιτήματα». Σχέδιο που δυστυχώς δεν εκτελέστηκε ποτέ. | ΠΗΓΗ: ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου