Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

13 – 17 Μαρτίου 2018: 16ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ «Αντίσταση είναι να δημιουργείς - Αντίσταση είναι να μετασχηματίζεις» (του Κώστα Φωτεινάκη)


[Δημοσιεύτηκε στο site ALTERTHESS]

16Ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ

«Αντίσταση είναι να δημιουργείς -  Αντίσταση είναι να μετασχηματίζεις»

13 – 17 Μαρτίου 2018 στη Βραζιλία

Το Παγκόσμιο Κοινωνικό φόρουμ πραγματοποιείται από 13 – 17 Μαρτίου 2018 στη Βραζιλία με κύριο σύνθημα «Αντίσταση είναι να δημιουργείς -  Αντίσταση είναι να μετασχηματίζεις». Το προηγούμενο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ είχε πραγματοποιηθεί στον Καναδά τον Αύγουστο του 2016 με σύνθημα «Χρειαζόμαστε έναν άλλο κόσμο, μαζί μπορούμε να το κάνουμε δυνατό».

Το κύριο χαρακτηριστικό στοιχείο των Κοινωνικών Φόρουμ είναι η αμφισβήτηση του κυρίαρχου καπιταλιστικού μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης, ο αγώνας για την εξασφάλιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων,  η προβολή της αυτοδιαχείρισης και της αλληλεγγύης, ο σεβασμός στη φύση και στον άνθρωπο που εκφράζεται κυρίως με τα συνθήματα «Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός»  «Οι άνθρωποι και το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη».

Από την εποχή που πραγματοποιήθηκε το πρώτο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγρε της Βραζιλίας το 2001 έχουν πραγματοποιηθεί 16 Παγκόσμιες Συναντήσεις και εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκδηλώσεις σε πολλά κράτη ή και σε ηπείρους (το 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ στο αεροδρόμιο του Ελληνικού το 2006 και το 6ο στην Κωνσταντινούπολη το 2010).

Το Κοινωνικό Φόρουμ σε Παγκόσμιο, Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει τη δυναμική και την αίγλη του, αποτέλεσε τομή στην πολιτική και στην κοινωνική μας ζωή. Έδωσε μάχες κατά του νεοφιλελευθερισμού και παράλληλα έδωσε τη δυνατότητα συνεύρεσης κινημάτων, διαβούλευσης, συντονισμού για τα μεγάλα πολιτικά, κοινωνικά και οικολογικά προβλήματα. Με αυτήν την έννοια αποτελεί μια παγκόσμια πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική κληρονομιά που δεν πρέπει να πάει χαμένη.


Το 16ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στη Βραζιλία 13 – 17 Μαρτίου 2018.
Στο 16ο ΠΚΦ έχουν δηλώσει συμμετοχή  κατά αρχάς 634 συλλογικότητες και με τη διαδικασία της αυτοδιαχείρισης έχουν αποφασιστεί δεκάδες εκδηλώσεις. Στην πραγματικότητα οι διοργανωτές διευκολύνουν τους συμμετέχοντες προσφέροντας υποδομές και άλλες υπηρεσίες για να πραγματοποιήσουν της εκδηλώσεις τους. Έχει ακόμα προβλεφθεί η διευκόλυνση συμμετοχής και παρακολούθησης των εκδηλώσεων από ΑμΕΑ.
Προγραμματισμένες εκδηλώσεις  | Έχουν δηλωθεί δεκάδες εκδηλώσεις, σεμινάρια, στρογγυλά τραπέζια, παρουσιάζουμε ενδεικτικά αυτά που μας ενδιαφέρουν:


1.       Περίπτερο προετοιμασίας για το σήμερα και την  Ατζέντα του μέλλοντος WSF 2018 | Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σεμινάριο «Σε έναν άλλο πιθανό κόσμο - απαιτείται άλλη επικοινωνία»
2.       2ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τον Αειφόρο Τουρισμό | Το φόρουμ έχει δημιουργήσει το δικό του site και παρουσιάζει για τους ΦτΦ ιδιαίτερο ενδιαφέρον https://www.tourismconcern.org.uk/world-social-forum-2018/]
3.       Καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων
4.       Ποδόσφαιρο του δρόμου: αθλητισμός και πολιτισμός για μια κουλτούρα της ειρήνης
5.       Έναρξη της εκστρατείας για ένα παγκόσμιο πρόγραμμα σπουδών για την οικονομία κοινωνικής αλληλεγγύης
6.       Βασική υγειονομική περίθαλψη και προαγωγή της υγείας ως ευκαιρίες κοινωνικής συμμετοχής στην υγεία
7.       Σεμινάριο για τη Δικαιοσύνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τη Δημοκρατία
8.       Ζώντας με αβεβαιότητες: Αλλαγή του κλίματος
9.       Απειλές στη γενετική κληρονομιά και στρατηγικές για την προστασία της παραδοσιακής γνώσης
10.   Τα κοινωνικά κινήματα στη συμμετοχή και τον έλεγχο της κυβέρνησης στη σημερινή εποχή
11.   Εκπαίδευση κατά των νεοφιλελεύθερων πολιτικών: Αντιστάσεις και προτάσεις
12.   Υπεράσπιση των περιοχών και φροντίδα της φύσης
13.   Το δικαίωμα να περπατάς ως δικαίωμα στην πόλη
14.   Εναλλακτικές μορφές παραγωγής ενέργειας
15.   Οικογενειακή γεωργία και Βιώσιμη ανάπτυξη
16.   Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, εμπορικές συμφωνίες και δικαιώματα των πολιτών
17.   Επιστήμη και Τεχνολογία ως κοινό αγαθό
18.   Γνώση για την ιδιότητα του πολίτη και μια κουλτούρα ειρήνης
19.   Σεμινάριο για το περιβάλλον, τη βιοποικιλότητα και την περιβαλλοντική δικαιοσύνη

Σε μια εποχή που τα παγκόσμια οικολογικά, κοινωνικά προβλήματα αυξάνονται, που οι πολεμικές εντάσεις και οι τοπικές συγκρούσεις απορροφούν τεράστια οικονομικά κονδύλια σε βάρος της κοινωνικής προστασίας, που τα ανθρώπινα δικαιώματα καταπατούνται, οι μικροί παραγωγοί και οι οικογενειακές μικροεπιχειρήσεις εξαφανίζονται, τέτοιες συναντήσεις, όπως αυτή του 16ου ΠΚΦ, μας ενθαρρύνουν στους καθημερινούς αγώνες για έναν κόσμο της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της συνύπαρξης, για  ένα νέο και δικαιότερο κόσμο που οι «άνθρωποι και το περιβάλλον θα είναι πάνω από τα κέρδη».

Περισσότερες πληροφορίες https://wsf2018.org/en

Κώστας Φωτεινάκης
Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου