Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Καλωσορίζουμε την ίδρυση δύο νέων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΔΒΜ) στο Πάρκο Τρίτση και στη Θέρμη

[Λογότυπο από το ΚΠΕ Νέας Κίου]

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ΦΕΚ 684/Β/27.02.2018 η απόφαση για την ίδρυση δύο νέων Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης:
  • Το πρώτο στο Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», με υπ’ αρ. 2973/16-5-2017  αίτημα του νέου Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου,
  • Το δεύτερο μετά το υπ’ αρ. 1710/19-01-2016 αίτημα του Δήμου Θέρμης στον ομώνυμο Δήμο  Νοτιανατολικά της Θεσσαλονίκης. 
Σύμφωνα με τις δύο αποφάσεις για να λειτουργήσουν τα ΚΠΕ χρειάζεται να συνεργαστούν οι αιτούμενοι φορείς με το Υπουργείο Παιδείας και να παραχωρήσουν εγκαταστάσεις για τη στέγασή τους, διαφορετικά η απόφαση για την ίδρυση των ΚΠΕ θα ανακληθεί.

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece χαιρετίζει την ίδρυση των δύο νέων ΚΠΕ στις υποβαθμισμένες περιοχές των δύο μεγαλουπόλεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης και εύχεται να γίνουν όλες οι διαδικασίες για να λειτουργήσουν άμεσα.

Ο ρόλος των Κέντρων και των Εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης είναι σημαντικός, αναγνωρίζεται από τους ΦτΦ, και θα πρέπει να στηριχτεί από την εκάστοτε κυβέρνηση, τους Δήμους και κάθε αρμόδιο φορέα.

Οι ΦτΦ ιδιαίτερα με το Πάρκο Τρίτση έχουν ισχυρούς δεσμούς τους οποίους επιθυμούν να τους αναπτύξουν συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σκοπών του, ως "Μητροπολιτικό Πάρκο Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας".

Και μία ένσταση:
Στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρεται ο όρος "ΚΠΕ", όμως ο ορισμός έχει αλλάξει σε "Κέντρα δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία" (ΚΔ.Β.Μ.)
--------------


Πληροφορίες για τα ΚΔ.Β.Μ.  πρώην ΚΠΕ, για τη Δια Βίου Μάθηση και την Περιβαλλοντική εκπαίδευση:
ΚΔ.Β.Μ. ανά περιοχή [ΕΔΩ]
Αντικείμενο  ΚΔ.Β.Μ.Π.Α. [ΕΔΩ]
Πύλη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης [ΕΔΩ]

Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) [ΕΔΩ]

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 3879 Ανάπτυξη της Δια Βίου Μάθησης και λοιπές διατάξεις [ΕΔΩ]

Περιβαλλοντική εκπαίδευση: Μια σημαντική συμβολή στη διαθεματικότητα – διεπιστημονικότητα στο χώρο της Α΄ θμιας και Β΄ θμιας εκπαίδευσης. [ΕΔΩ[

Τα Εθνικά Θεματικά Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία ως Πλαίσιο Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Κοινοτήτων: Υφιστάμενη Κατάσταση & Προοπτικές [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου