Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

ΕΦΣΥΝ: "Μηνύσεις για τη ρύπανση στη Φυλή" | "Δυτικό Μέτωπο" και "ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ" στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος

[Φωτ. - πόστερ από το PITSOUNICITY]

Όπως είχαμε προαναγγείλει [ΕΔΩ] οι ΦτΦ κατέθεσαν αναφορά στην Εισαγγελέα Περιβάλλοντος όπως και το "Δυτικό Μέτωπο" με περισσότερα στοιχεία.
---------------------------
Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό ρεπορτάζ που ακολουθεί από το δημοσιογράφο Στέργιο Ζιαμπάκα στην Εφημερίδα των Συντακτών [ΕΔΩ] στο οποίο παρουσιάζεται το θέμα καθώς και δηλώσεις της ΠΟΕ - ΟΤΑ και του ΕΣΔΝΑ.

Μηνύσεις για τη ρύπανση στη Φυλή
Δύο μηνυτήριες αναφορές, από τον συντονισμό συλλογικοτήτων «Δυτικό Μέτωπο» και το οικολογικό δίκτυο «Φίλοι της Φύσης», κατατέθηκαν χθες στην Εισαγγελία Περιβάλλοντος για την υπόθεση του ΧΥΤΑ Φυλής, ζητώντας τη διερεύνηση και τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών για τη διαρκή και μόνιμη ρύπανση που προκαλεί ο ΧΥΤΑ, για την απόκρυψη των μελετών που παρήγγειλε ο Δήμος Φυλής για την καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ, καθώς και για τη λειτουργία του ΕΜΑΚ και του ΧΥΤΑ Φυλής χωρίς νόμιμη αδειοδότηση – για το τελευταίο θέμα πηγές του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) απαντούν ότι τόσο ο ΧΥΤΑ όσο και το ΕΜΑΚ έχουν άδειες, αλλά και ότι για το ΕΜΑΚ έχει κατατεθεί φάκελος για τον εκσυγχρονισμό του.

Στις αναφορές συμπεριελήφθη και χθεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, με την οποία ζητείται πλήρης διαφάνεια και ενημέρωση για τα ευρήματα των μελετών που απέκρυψε ο δήμαρχος Φυλής, Χρ. Παππούς.

Πέρα από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» για τις μεγάλες και πάνω από τα θεσμοθετημένα όρια συγκεντρώσεις ρύπων και βαρέων μετάλλων (σε αέρα, έδαφος και υπόγειο νερό) στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ, η Ομοσπονδία των Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επικαλείται τις σχετικές καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά και τις αναφορές της ευρωβουλευτή Σοφίας Σακοράφα σε πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.
«Μνημείο χάους»


Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητά από τους υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος «να ενημερώσουν άμεσα και υπεύθυνα τους εκατοντάδες εργαζόμενους για τους κινδύνους που διατρέχουν όταν εργάζονται ή επισκέπτονται τον χώρο του ΧΥΤΑ». Διαφορετικά «η ΠΟΕ-ΟΤΑ προκειμένου να προστατεύσει την υγεία των συναδέλφων μας θα υποχρεωθεί να ζητήσει από τους συναδέλφους που εργάζονται και επισκέπτονται τον ΧΥΤΑ Φυλής να απέχουν από την εργασία τους».

Στο μεταξύ, θέση για το θέμα πήρε και ο ΕΔΣΝΑ. «Οι αποκαλύψεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με την επεξεργασία στοιχείων για τους θανάτους και τις αιτίες θανάτου για το 2015, που επιβεβαιώνουν την “τρομακτική τάση ανόδου συμμετοχής των νεοπλασιών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής” καθώς και το γεγονός ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής αποτελεί “τοξική βόμβα” για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία», ανέφερε ο Σύνδεσμος σε χθεσινή ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας:

«Η επί μισό αιώνα λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής αναμφισβήτητα αποτελεί (...) “μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου”. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας σχετικά με τις συνέπειες στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία της χωματερής», ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου