Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

31 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων | Ας θυμηθούμε τον "Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη για το Δικαίωμα στην Πόλη" του Κοινωνικού Φόρουμ

Η Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων, 31 Οκτωβρίου, έχει ως θέμα της "Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή" και υπότιτλο "Δημιουργώντας Βιώσιμες και Ανθεκτικές Πόλεις". 
[Η επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων ΕΔΩ]

Για το κείμενο παρουσίασης του θέματος της φετινής διοργάνωσης (Final World Cities Day Concept Note) επισκεφτείτε την ιστοσελίδα FORUM για την πόλη και διαβάστε το τέλος της παρουσίασης το το θέμα μεταφρασμένο στα ελληνικά [ΕΔΩ].

Οι παλαιότεροι ας ξαναθυμηθούμε τον "Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη για το Δικαίωμα στην Πόλη" 2004 και οι νεώτεροι ας τον μάθουν, αν και δεν έχει ιδιαίτερη πολιτική και κοινωνική σχέση με την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων του ΟΗΕ.

---------
Ο Παγκόσμιος Καταστατικός Χάρτης/ΠΚΧ για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ
Με αφορμή,
  • την Παγκόσμια Ημέρα των Πόλεων 31 Οκτωβρίου, 
  • την Πρώτη Συνδιάσκεψη των Δημάρχων στο Βουένος Άιρες, 29 - 30 Οκτωβρίου, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των 20 πλουσιότερων χωρών, G20 [ΕΔΩ]
  • τις εκλογές  για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Ευρωεκλογές, που θα γίνουν  τον Μάιο του 2019, 
οι ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ, επαναφέρουν στη δημοσιότητα και στη μνήμη, τον Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη/ΠΚΧ για το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ. 



Ο ΠΚΧ για το Δικαίωμα στην Πόλη συζητήθηκε και ψηφίστηκε:
α) στο Κοινωνικό Φόρουμ της Αμερικανικής Ηπείρου, Κίτο, Ιούλης 2004  
β) στο Παγκόσμιο Αστικό Φόρουμ, Βαρκελώνη, Σεπτέμβριος 2004
[Διαβάστε τον ΠΚΧ ΕΔΩ - είναι η έκδοση του 2004 χωρίς τον εμπλουτισμό της το 2005]


Στη συνέχεια ο ΠΚΧ για το Δικαίωμα στην Πόλη εμπλουτίστηκε:
  1. World Social Forum – Porto Alegre – January 2005 
  2. Revision in preparation for Barcelona – September 2005
[Η εμπλουτισμένη έκδοση στα αγγλικά ΕΔΩ - δεν γνωρίζουμε αν έχει μεταφραστεί στη γλώσσα μας]

Global Platform for the Right to the City
Η Κινητικότητα για τον ΠΚΧ για το Δικαίωμα στην Πόλης που ξεκίνησε το 2004 συνεχίζεται μέσω της Πλατφόρμας Global Platform for the Right to the City [ΕΔΩ].

Αν και θα έχουν περάσει δεκαπέντε (15) χρόνια από την ψήφιση του ΠΚΧ μέχρι τις εκλογές του Μαΐου 2019, τα θέματα που παρουσιάζονται στα 23 άρθρα εξακολουθούν να αποτελούν 
α) αντικείμενο διεκδίκησης των περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων καθώς και των κινημάτων πόλης και  
β) έναν πολιτικό, κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτιστικό κωδικοποιημένο  οδηγό, για όσους διεκδικούν, αγωνίζονται και συμβάλλουν για να γίνουν οι πόλεις αξιοβίωτες με σεβασμό στον άνθρωπο και στο αστικό περιβάλλον.

Ο όρος  «ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ» έχει καθιερωθεί από το βιβλίο  του Ανρί Λεφέβρ «Δικαίωμα στην πόλη: χώρος και πολιτική», 1967,  που θεωρείται ως ένα από τα «σημαντικότερα αρχιτεκτονικά και πολεοδομικά κείμενα του 20ου αιώνα, ένα ουμανιστικό μανιφέστο για τη σχέση ανθρώπου και πόλης κι ένα πολιτικό δοκίμιο για την έννοια του χώρου και της τοπικής ανάπτυξης». 

Το βιβλίο «ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ» του Λεφέβρ, πενήντα χρόνια μετά από την πρώτη έκδοσή του, εξακολουθεί να διατηρεί τη φρεσκάδα και την επαναστατικότητά του και είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, στις σημερινές  συνθήκες του άκρατου νεοφιλελευθερισμού. Ο όρος «ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» «οικειοποιήθηκε», κακοποιήθηκε και χρησιμοποιήθηκε ως τίτλος  δημοτικών παρατάξεων στη χώρας μας, οι οποίες καμία σχέση δεν είχαν με το ουμανιστικό μανιφέστο του Ανρί Λεφέρβ, ούτε και με τον Παγκόσμιο Καταστατικό Χάρτη του Κοινωνικού Φόρουμ.

Οι ΦτΦ καλούν όλους όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στις εκλογές του Μαΐου 2019 για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και όλους τους πολίτες,  να εντρυφήσουν στον ΠΚΧ  του Κοινωνικού Φόρουμ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ», να τον διεκδικήσουν και να τον εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους. 

Ο ΠΚΧ «ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΠΟΛΗ» αποτελεί ένα σημαντικό μανιφέστο για το Αστικό Περιβάλλον και οι ΦτΦ θα συμβάλουν στην ενημέρωση, στην προβολή και στην υλοποίησή του τμηματικά ή συνολικά. 
Οι ΦτΦ αξιοποιώντας την πολύτιμη Ευρωπαϊκή και Διεθνή εμπειρία, αλλά και το πρόγραμμα URBAN NATURE (η ΦΥΣΗ στην ΠΟΛΗ) της Διεθνούς Οργάνωσης Naturefriends International, της οποίας είμαστε μέλη, θα προβάλλουν και θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους, μαζί με άλλες συλλογικότητες, ιδρύματα κ.λπ. για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη (Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Ελεύθεροι χώροι, Αισθητική, Ιστορικά Ίχνη – Αρχιτεκτονική και Πολιτιστική Κληρονομιά, Πεζοδρόμια – Τραπεζοκαθίσματα – Ηχορύπανση, Υπερτουρισμός, Πάρκα, Μείωση Αστικών Αποβλήτων και Οικολογική διαχείρισή τους κ.λπ).

[Παρουσίαση του θέματος ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΕΔΩ]

------
Επιλεγμένα χρήσιμα κείμενα και αναφορές για την πόλη:
  • «ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΒΑΣΚΩΝ (2016) - Νέες Πορείες για τις Πόλεις και τις Κωμοπόλεις της Ευρώπης, για τη δημιουργία παραγωγικών, βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων για μια Ευρώπη ευημερίας και ανεκτικότητας» [ΕΔΩ] - Μετάφραση ΦτΦ.
  • 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ [ΕΔΩ] - 11ος στόχος "ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ" [ΕΔΩ]

Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece αξιοποιεί, διεκδικεί και εφαρμόζει στην πράξη τους 17 ΣΒΑ και ιδιαίτερα τον στόχο 11.4 για τη "Διαφύλαξη - Ανάδειξη της Φυσικής και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς".  [ΕΔΩ]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου