Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Λάρισα 5/12/2011: Ημερίδα για τη διαβούλευση ζητημάτων διαχείρισης νερού

[Οι καταρράχτες του "Γκούρα" στα Θεοδώριανα - Ορεινοί]
Η διαχείριση του νερού και ιδιαίτερα τα φράγματα και η εκτροπή του Αχελώου ήταν τα θέματα που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των συμμετασχόντων στη διαβούλευση που διαργάνωσε το ΥΠΕΚΑ σήμερα ση Λάρισα. (Δείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα)

Στην συμμετείχαν Βουλευτές, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι των ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ, τα Επιμελητήρια, οι Αγροτικές Ενώσεις και Συνεταιρισμοί, οι Μ.Κ.Ο., οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Δασαρχεία, Διεύθυνση Υδάτων, Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής πολιτικής) κ.α.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου ΕΔΩ

Απόσπασμα από την τοποθέτηση του συλλόγου ΟΡΕΙΝΟΙ:
[....Μελετώντας προσεκτικά την Έκθεση Επισκόπησης των Σημαντικών Ζητημάτων Διαχείρισης των νερών της Δυτικής Στερεάς, θέλουμε αρχικά να σταθούμε σε ένα ζήτημα, που κατά τη γνώμη μας αποτελεί και μείζον πρόβλημα και αφορά άμεσα το Σχέδιο Διαχείρισης των Υδάτων του υδατικού μας διαμερίσματος. Αναφερόμαστε στις  δεκάδες άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν δοθεί από τη ΡΑΕ,  για μικρά υδροηλεκτρικά σχεδόν σε όλους τους παραπόταμους  και ρέματα του Αχελώου στα ορεινά κυρίως τμήματα των νομών Άρτας, Τρικάλων και Ευρυτανίας.
 Έχουμε ανάλογη εμπειρία,  από ένα μικρό  υδροηλεκτρικό  που λειτουργεί από το 2004 στο χειμαρρροπόταμο «Γκούρα» των Θεοδωριάνων, από τα έργα εκτροπής του Αχελώου και το φράγμα της Μεσοχώρας που βρίσκονται πολύ κοντά μας, αλλά και από τον δωδεκαετή αγώνα μας για την αποτροπή της εγκατάστασης τριών ακόμα μικρών υδροηλεκτρικών στον ίδιο ποταμό Γκούρα. Θεωρούμε ότι οι περιβαλλοντικές πιέσεις και επιπτώσεις που ασκούνται στα υδάτινα οικοσυστήματα από τέτοια έργα είναι μεγάλες, παρόλο που χαρακτηρίζονται μικρά. Αρκεί να σκεφτούμε ότι πολλά από αυτά τα ποτάμια της ορεινής ζώνης του Αχελώου αποτελούν ποτάμια οικοσυστήματα περιοχών που είναι ενταγμένες σαν Ειδικές Ζώνες Διατήρησης (ΕΖΔ) ή σε  Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του NATURA  2000, αλλά και ενταγμένες στο Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων....] Ολόκληρη η εισήγηση ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου