Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Κώστας Φωτεινάκης: H Επιστολή των GREEN10 και η Περιβαλλοντική υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ Commission

[Διαβάστε ΕΔΩ  ΕΔΩ στα αγγλικά την Επιστολή των GREEN10]


H Επιστολή των GREEN10 και η Περιβαλλοντική υποβάθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ Commission

του Κώστα Φωτεινάκη

Μεταφράσαμε στα Ελληνικά και δημοσιεύουμε την επιστολή των GREEN10, την ομάδα των δέκα κορυφαίων Περιβαλλοντικών οργανώσεων σε επίπεδο Ε.Ε. που αναφέρεται στη νέα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ Commission, τη συγχώνευση βασικών Επιτροπών σε δύο, και κυρίως στην «προϊστορία» των δύο βασικών νέων Επιτρόπων.

Η επιστολή των GREEN10 ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Commission κ.Γιούνκερ για τη συγχώνευση των χαρτοφυλακίων των  Επιτροπών α) Περιβάλλοντος, Αλιείας και Θαλασσίων υποθέσεων και β) Κλιματικής αλλαγής και ενέργειας.

Οι GREEN10 φωτογραφίζουν, χωρίς να κατονομάζουν αλλά και χωρίς να αναφέρονται με λεπτομέρειες στο ιστορικό των δύο Επιτρόπων:
  • Τον πολιτικό από τη Μάλτα, Καρμένου Βέλα, στον οποίο ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο  Περιβάλλοντος, το οποίο συγχωνεύτηκε με το Αλιείας που πρώην Επίτροπος ήταν η Μαρία Δαμανάκη και οι Θαλάσσιες Υποθέσεις. Ο Καρμένου Βέλα, εκλέγεται βουλευτής από το 1976 ενώ παράλληλα είχε πλήθος επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων και στη βιομηχανία του τζόγου ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται στο real estate και τις κατασκευές. Στην επιστολή τους οι GREEN10 δεν αναφέρουν όλα τα ανωτέρω αλλά υπογραμμίζουν ότι «το περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο δίνεται σ' έναν Επίτροπο που έχει υποστεί διεθνή κριτική, καθώς δεν κατάφερε στο παρελθόν να εφαρμόσει τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των πτηνών, την οποία θα είναι πλέον σε θέση και να τροποποιήσει.»
  • Τον Ισπανό Μιγκέλ Αρίας Κανέτε, στον οποίο ανατέθηκε το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας και της Κλιματικής Αλλαγής. Ο Επίτροπος είναι μέτοχος σε δυο πετρελαϊκές εταιρείες και συγκεκριμένα τις Ducor SL και Petrologis Canarias SL και συμμετέχει σε επενδυτική εταιρεία που δραστηριοποιείται στην  εμπορευματική εκμετάλλευση των ακτών. Η επιστολή των GREEEN10 αναφέρει ότι «Η συγκεκριμένη επιλογή Επιτρόπου σε θέματα κλίματος και ενέργειας με τους γνωστούς δεσμούς που έχει με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εγείρει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων». Η σύγκρουση συμφερόντων προφανώς είναι τα «προσωπικά» συμφέροντα του Επιτρόπου με εκείνα των Ευρωπαίων πολιτών και του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα ο Επίτροπος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μιγκέλ Αρίας Κανέτε είχε καταγγελθεί στην προεκλογική περίοδο των Ευρωεκλογών το 2014, από την εκπρόσωπο των Ισπανών Σοσιαλιστών Έλενα Βαλεντσιάνο, ότι ως υπουργός Γεωργίας, Τροφίμων και προστασίας του Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Ραχόι, μεροληπτούσε για να βοηθηθεί επιχειρηματικά εταιρεία που πουλούσε μεταλλαγμένα τρόφιμα, σε χώρες της Ε.Ε., χωρίς να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επί του προϊόντος, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Τόσο από την επιστολή των GREEN10, όσο και από τις πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί (εφ.ΠΟΝΤΙΚΙ, ξένα ΜΜΕ) για τα «έργα και τις ημέρες» των δύο Επιτρόπων, το Ευρωκοινοβούλιο οφείλει να αξιολογήσει αρνητικά την ανάθεση των δύο χαρτοφυλακίων στους Καρμένου Βέλα και Μιγκέλ Αρίας Κανέτε και να μη συναινέσει στο διορισμό τους.

Η Ε.Ε. με την απόφασή της α) να υπερφορτώσει και να συγχωνεύσει χαρτοφυλάκια που έχουν άμεση σχέση με το περιβάλλον β) να επιλέξει δύο αναξιόπιστους "περιβαλλοντοκτόνους" Επιτρόπους και γ) να δρομολογήσει τις διαδικασίες  για την υπογραφή μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. της Διατλαντικής εταιρικής σχέσης εμπορίου και επενδύσεων, γνωστής ως TTIP, φαίνεται ότι υποχωρεί και υποβαθμίζει το περιβαλλοντικό Ευρωπαϊκό κεκτημένο. 

Κώστας Φωτεινάκης

Πρόεδρος των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece
------------------------
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Βρυξέλλες 11 Σεπτεμβρίου 2014,
Ref 14/089

Προς τον κ. Jean-Claude Juncker
Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής/ Commission


Θέμα: Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβαθμίζει το περιβάλλον

Αγαπητέ πρόεδρε Γιούνκερ,

Επικοινωνούμε μαζί σας εκ μέρους των Green10, τη συμμαχία των κορυφαίων περιβαλλοντικών ΜΚΟ σε επίπεδο Ε.Ε., που υποστηρίζεται από περισσότερους από 20 εκ. Ευρωπαίους πολίτες με δράση και στα 28 κράτη μέλη, προκειμένου να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία, σε σχέση με την προοπτική της Ε.Ε.μετά την ανακοίνωση της νέας ομάδας επιτρόπων.

Τόσο η δομή της νέας Επιτροπής/ Commission, όσο και οι συνοδευτικές επιστολές αλλά και η επιλογή των Επιτρόπων, όλα αποκαλύπτουν μια σοβαρή υποβάθμιση στα περιβαλλοντικά θέματα και μια οπισθοχώρηση στις δεσμεύσεις της ΕΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διαχείριση των πόρων, την ποιότητα του αέρα, την προστασία της βιοποικιλότητας και του κλίματος.

Κάτι τέτοιο θ' αποτελούσε προδοσία των συμφερόντων των Ευρωπαίων πολιτών η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων νοιάζονται για το περιβάλλον. Το ειδικό Ευρωβαρόμετρο 416 της 8ης Σεπτεμβρίου του 2014 δείχνει ότι παρά την οικονομική κρίση, το 98% των πολιτών που ερωτήθηκαν απάντησαν πως το περιβάλλον είναι γι' αυτούς σημαντικό και πως πρέπει να γίνουν περισσότερα προς την κατεύθυνση της προστασίας του.

Θα σήμαινε επίσης συρρίκνωση των φιλοδοξιών της Ε.Ε. σ' ένα από τα λίγα θέματα με τέτοια ευρεία συναίνεση πολιτών σε σχέση με τη χρησιμότητα ύπαρξης της ΕΕ. Ενώ τέλος, θα υποβαθμίσει την παγκόσμια θέση της Ευρώπης ως πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικολογικής κρίσης, αλλά και της μετάβασης σε μια πράσινη οικονομία.

Συγκεκριμένα οι ανησυχίες μας είναι πως:


  • Η μετάβαση από έναν Επίτροπο αποκλειστικά για θέματα περιβάλλοντος σ' ένα με διευρυμένες πολιτικές ευθύνες και σε άλλους τομείς ουσιαστικά δείχνει σαφή υποβιβασμό των περιβαλλοντικών θεμάτων στην ευρύτερη πολιτική ατζέντα. Κάτι τέτοιο ενισχύεται από την παντελή έλλειψη αναφοράς στο περιβάλλον στις ευθύνες των Αντιπροέδρων.
  • Οι εντολές προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, Αλιείας και Θαλασσίων υποθέσεων δείχνουν τάση απορρύθμισης, καθώς ζητούν επανεξέταση όλων των έως τώρα σημαντικών πρωτοβουλιών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Δεν αναφέρεται επιπλέον πουθενά η ανάγκη θέσπισης νέων στόχων της Ε.Ε., πόσο μάλλον την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών.
  • Επιπλέον στις οδηγίες προς τους Επιτρόπους ζητείται εξέταση του ενδεχομένου αλλαγής της νομοθεσίας της Ε.Ε. για την προστασία του περιβάλλοντος και προεξοφλώντας τ' αποτελέσματα της εν εξελίξει διαδικασίας, προτείνεται ν' αποφασιστεί αποδυνάμωση των κανονισμών προστασίας της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη. Κάτι τέτοιο είναι ακόμα πιο ανησυχητικό, αφού το περιβαλλοντικό χαρτοφυλάκιο δίνεται σ' έναν Επίτροπο που έχει υποστεί διεθνή κριτική, καθώς δεν κατάφερε στο παρελθόν να εφαρμόσει τη νομοθεσία της Ε.Ε. για την προστασία των πτηνών, την οποία θα είναι πλέον σε θέση και να τροποποιήσει.
  • Η συγχώνευση των χαρτοφυλακίων κλιματικής αλλαγής και ενέργειας, καθώς και η τοποθέτηση του αντίστοιχου Επιτρόπου σε θέση κατώτερη από αυτήν του Αντιπροέδρου σε θέματα ενέργειας, θα μπορούσε να υπονοεί πως η προστασία του περιβάλλοντος θεωρείται υποδεέστερη της αγοράς της ενέργειας.
  • Επίσης η συγκεκριμένη επιλογή Επιτρόπου σε θέματα κλίματος και ενέργειας με τους γνωστούς δεσμούς που έχει με τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων εγείρει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων.
  • Η μετατόπιση της ευθύνης για τις σχέσεις με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων  - του οποίου δουλειά είναι η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών από τις βλαβερές χημικές ουσίες- από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος στη Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων δείχνει μια σαφή τάση αλλαγής της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων, βάζοντας τα συμφέροντα των επιχειρήσεων πάνω από την προστασία της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος και ουσιαστικά απομάκρυνση από τους στόχους του κανονισμού REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals)
  • Το γεγονός ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, η διαχείριση των πόρων και η πράσινη οικονομία δεν άπτονται των θεμάτων του Αντιπροέδρου, ουσιαστικά υποδηλώνει μια Επιτροπή που θα λειτουργεί με βάση ένα ξεπερασμένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τις βιομηχανίες και προτάσσει θέσεις εργασίας του παρελθόντος κι όχι του μέλλοντος, ενώ φυσικά είναι παντελώς αποκομμένη από τα όρια και τους περιορισμούς του σύγχρονου κόσμου.
  • Η υπόσχεσή σας να μην εγκρίνεται καμιά νομοθετική πρωτοβουλία η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις προτεραιότητές σας, σε συνδυασμό με την ουσιαστική απουσία οποιωνδήποτε περιβαλλοντικών προτεραιοτήτων, υποδηλώνει το de-facto αποκλεισμό αποφάσεων της Ε.Ε. που αφορούν περιβαλλοντικά θέματα.
Πιστεύουμε ότι αυτές μας οι ανησυχίες πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να εγκρίνει αυτή την Επιτροπή, καθώς αυτή η Επιτροπή θα κληθεί ν' ανταποκριθεί στις ανάγκες και προσδοκίες των σύγχρονων αλλά και επερχόμενων Ευρωπαίων πολιτών.

Angelo Caserta, Regional Director, BirdLife Europe

Εκ μέρους του συμβουλίου των Green10:
Wendel Trio, Director – Climate Action Network (CAN) Europe
Anelia Stefanova, Director – CEE Bankwatch Network
Jeremy Wates, Secretary-General – European Environmental Bureau
Magda Stoczkiewicz, Director – Friends of the Earth Europe
Mahi Sideridou, Managing Director – Greenpeace European Unit
Genon K. Jensen, Executive Director – Health & Environment Alliance
Christian Baumgartner, Director, Naturefriends International
Jos Dings, Director – The European Federation for Transport and Environment (T&E)
Tony Long, Director – WWF European Policy Office

Μετάφραση: Χριστιάνα Βλαχάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου