Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: "Να μην την εκφυλίσουμε όπως την Εργατική Πρωτομαγιά" | Θα κάνουμε κάτι για τις εκπομπές ρύπων και για την κλιματική αλλαγή ή "πέρα βρέχει"; | Πτολεμαΐδα 3 και 5


Ο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/Naturefriends Greece έχουν καταθέσει τις θέσεις τους για το φυσικό και το ανθρωπογενής περιβάλλον στη συνάντηση που είχαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ.Τσιρώνη και με το Υπόμνημα που κατέθεσαν προς τα συναρμόδια Υπουργεία, 17 Μαρτίου 2015 [ΕΔΩ].

Στη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5 Ιουνίου 2015,  οι ΦτΦ/ΝFGR προβάλλουν το θέμα της 21ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (COP21 Paris 2015) που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, 30 Νοεμβρίου με 12 Δεκεμβρίου 2015.

H βασική θέση των ΦτΦ/NFGR είναι ότι "Αν η αλλαγή του κλίματος είναι παγκόσμια πρόβλημα, οι λύσεις είναι τοπικού χαρακτήρα", δηλαδή ότι χρειάζονται να προγραμματιστούν και να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης σε Ευρωπαϊκό, Εθνικό, Περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. 

Η Ελλάδα πρέπει να απεξαρτηθεί με προγραμματισμό από τα ορυκτά καύσιμα, να αποσύρει το παράλογο και αντιοικολογικό αίτημα για την "Ένταξη της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 3 που κατασκευάστηκε το 1960/5 στο καθεστώς των μονάδων του άρθρου 33 της Οδηγίας 2010/75/ΕΕ που θα παρατείνουν τη λειτουργία τους μέχρι το 2030. Σημειωτέον ότι η Πτολεμαΐδα 3 θα έπρεπε να αποσυρθεί το 2016".

Επαναλαμβάνουμε ορισμένες από τις "Θέσεις των ΦΙΛΩΝ της ΦΥΣΗΣ για την Ενέργεια με αναφορά στην κοινωνία και τη φύση", 21 Οκτωβρίου 2013:
  • Διεκδικούμε προοδευτική και με σχέδιο απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα – άρα όχι σε νέα εργοστάσια λιγνίτη της ΔΕΗ. Συμφωνούμε με τις επιταγές της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ για την παραγωγή ενέργειας χωρίς άνθρακα το 2050. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της μετάβασης από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, θα πρέπει α) να έχει εξοικονομηθεί ενέργεια και να έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικοί ενεργειακοί πόροι από ΑΠΕ β) να υπάρξει σχεδιασμός αντιμετώπισης της ανεργίας και άλλων κοινωνικών προβλημάτων, που ενδεχομένως προκύψουν, στις περιοχές Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Φλώρινα, Μεγαλόπολη, με τον περιορισμό της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [θέση α/α 12]
  • Υιοθετούμε γενικά την πρόταση των Naturefriends International για το «Σταμάτημα όλων των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων στην παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όπως και στην ανέγερση εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από κάρβουνο, λιγνίτη ή λιθάνθρακα και ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας φιλικής προς το κλίμα.» (NFI, Χάρτα για το κλίμα, 2008). [θέση α/α 13]
Από τις ανωτέρω διαχρονικές θέσεις προκύπτει και η διαφωνία μας για την κατασκευή του νέου εργοστασίου παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη "Πτολεμαΐδα 5" που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.



[απόσπασμα από την ανακοίνωση που θα κυκλοφορήσει 5 Ιουνίου 2015]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου