Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 | Η θέα της Ακρόπολης η χλωρίδα της περιοχής αλλά και οι άνθρωποι που μας ακολούθησαν έδωσαν προστιθέμενη αξία στην εκδήλωσή μας

 [Πρώτη αναμνηστική φωτογραφία στο ύψος του Ηρωδείου]


Την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 μέσα σ' ένα εξαιρετικό κλίμα καιρού και ανθρώπων πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη-ξενάγηση στο λόφο του Φιλοπάππου.

Ξεκινήσαμε από το σταθμό του Μετρό "Ακρόπολη" συνεχίσαμε την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, περπατήσαμε το πλακόστρωτο Πικιώνη το οποίο είναι έργο τέχνης. Με επιμονή του Δημήτρη Πικιώνη φυτεύτηκαν αυτοφυή δέντρα και θάμνοι του Αττικού τοπίου (χαρουπιές, ελιές κλπ.).

Στη συνέχεια συναντήσαμε το σημείο που λέγεται ότι ήταν η φυλακή του Σωκράτη.

Λαξευμένο μέσα στο βράχο φιλοξένησε τον πλέον διάσημο φιλόσοφο της ανθρωπότητας. Παρακάτω σταθήκαμε στον Άγιο Δημήτριο Λουμπαρδιάρη, βυζαντινός ναός που αναστηλώθηκε και αυτός μαζί με όλη την ανάπλαση της περιοχής.

Στην Κοίλη, απομεινάρια ενός αρχαίου δρόμου που συνέδεε την Αθήνα με τον Πειραιά, κάναμε μια μικρή στάση για να περιηγηθούμε τον χώρο.

Ανεβήκαμε στο Λόφο της Πνύκας. Ο λόφος παλιότερα ήταν χέρσος. Φυτεύτηκε αργότερα με δέντρα και θάμνους που υπάρχουν στην Αττική όπως ελιές, αγριελιές, πεύκα, σκίνα, πικροδάφνες, αμυγδαλιές, ροδιές, κυπαρίσσια, θυμάρι, δεντρολίβανο, χαρουπιές, μυρτιές και άλλα.

Η θέα ήταν καταπληκτική. Όλη η Αττική, δεν χορταίνει το μάτι να βλέπει. Το Ποικίλο όρος, η Πάρνηθα, η Πεντέλη, ο Υμηττός και τα πιο κοντινά, η Ακρόπολη, ο Άρειος Πάγος, η Πνύκα, το Αστεροσκοπείο, ενδιάμεσα ο Λυκαβηττός, το Αττικό Άλσος.

Σε όλη τη διαδρομή είδαμε βλάστηση με υψηλά και χαμηλά δέντρα και θάμνους.

Η επιστροφή έγινε μέσω της Αποστόλου Παύλου.

Η θέα της Ακρόπολης η χλωρίδα της περιοχής αλλά και οι άνθρωποι που μας ακολούθησαν έδωσαν προστιθέμενη αξία στην εκδήλωσή μας.

Ευχαριστούμε θερμά τους παρακάτω για την εξαιρετική εθελοντική ξενάγηση αλλά και όλους τους φίλους που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης:
Χαρίκλεια Χάρις, αρχιτέκτονας/Μικρογεωγραφίες
Κώστας Φωτεινάκης, πρόεδρος των Φίλων της Φύσης
Σοφία Δημητρίου, πρόεδρος του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ.
Μαρτίνος Γκαίτλιχ, περιβαλλοντολόγος-βιολόγος
Στέλλα Μαρκαντωνάτου & Άκης Παπασαράντης, Κίνημα Πολιτών για το λόφο Φιλοπάππου
Νίκος Παπαδόπουλος, ζωγράφος
Γιάννης Γερογιάννης, εκπαιδευτικός
Καίτη Κόρκου ερασιτέχνης, φωτογράφος

Ακολουθεί φωτογραφικό ρεπορτάζ από την Καίτη Κόρκου

 Ξεκινάμε. με τις σημειώσεις ανά χείρας ...


Στο πλακόστρωτο του Δημήτρη Πικιώνη 

Για τη βιοποικιλότητα στο Λόφο Φιλοπάππου

 Οι αγώνες των κατοίκων της περιοχής "ΛΟΦΟΙ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ" για την προστασία, την ελεύθερη επισκεψιμότητα του Λόφου

 Στο πλακόστρωτο του Δημήτρη Πικιώνη - στο ύψος του Αρχαίου Δήμου Κοίλης

Μπροστά μας ο "Ασύρματος" η συνοικία που γυρίστηκε η ταινία "Συνοικία το ¨Ονειρο", ο αρχαίος Ελαιώνας και στο βάθος το Όρος Αιγάλεω -  Ποικίλο.
ΕΔΩ το σπίτι του φιλόσοφου Επίκουρου.


Πνύκα - εδώ το πνεύμα οραματίστηκε, σχεδίασε και δημιούργησε την Ακρόπολη ακριβώς απέναντι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου