Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τι σημαίνει η φύση για σας; Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός φωτογραφίας NATURE@work | Συμμετοχές μέχρι 15 Αυγούστου 2017


Η φύση εργάζεται σκληρά για να μας προστατεύει και να μας στηρίζει στην καθημερινή μας ζωή — γεγονός το οποίο συχνά αγνοούμε. Η φύση διαδραματίζει ζωτικό ρόλο· παρέχει καθαρό αέρα, καθαρό πόσιμο νερό, ρούχα, τρόφιμα και πρώτες ύλες με τις οποίες χτίζουμε τα σπίτια μας. Άλλα οφέλη της φύσης δεν είναι τόσο γνωστά, όπως για παράδειγμα ο ρόλος που παίζει στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Για να αναδείξει τον σημαντικό αυτό ρόλο της φύσης στη ζωή μας, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) σας καλεί να καταδείξετε τα οφέλη της φύσης στον άνθρωπο μέσα από τη συμμετοχή σας στον διαγωνισμό φωτογραφίας «NATURE@work». 
 
 [Περισσότερα για το διαγωνισμό ΕΔΩ]
 
Ο ετήσιος διαγωνισμός φωτογραφίας του ΕΟΠ έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους σχετικά με διάφορα περιβαλλοντικά ζητήματα και ο φετινός διαγωνισμός επικεντρώνεται στη φύση κατά την εργασία. Ξέρατε ότι οι χώροι πράσινου εντός και γύρω από τις πόλεις βοηθούν στο να μας προστατεύσουν από τις πλημμύρες, απορροφώντας το πλεόνασμα του νερού των πλημμυρών; Ή μήπως γνωρίζατε ότι τα δέντρα στα αστικά πάρκα μειώνουν τη θερμοκρασία στις αστικές περιοχές κατά τη διάρκεια του καύσωνα; Η εγγενής ομορφιά και η πλούσια ποικιλομορφία της φύσης αποτελεί επίσης πηγή έμπνευσης, όχι μόνο για την τέχνη, αλλά και για τον σχεδιασμό των μηχανών, των κατοικιών και πολλών καινοτόμων λύσεων.

Ήδη από τη δεκαετία του '70 η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε να προστατεύει τη φύση και τη βιοποικιλότητα.en Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 25η επέτειο από τη θέσπιση μιας από τις βασικότερες πράξεις της ΕΕ για την προστασία της φύσης, την Οδηγία για τους οικοτόπους. Με την Οδηγία αυτή, η ΕΕ δημιούργησε το μεγαλύτερο συντονισμένο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το Natura 2000, το οποίο καλύπτει το 18 % της χερσαίας έκτασης της ΕΕ και άνω του 6 % των θαλάσσιων περιοχών της. Οι προσπάθειες αυτές υποστηρίζονται από το πρόγραμμα LIFE, το χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ για έργα που αφορούν το περιβάλλον, την προστασία της φύσης και τις δράσεις για το κλίμα. Η ΕΕ δραστηριοποιείται επίσης στην εξεύρεση λύσεων βασιζόμενων στη φύση για τη στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ευημερίας μας.en

Ο διαγωνισμός φωτογραφίας «NATURE@work» είναι ανοικτός σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες άνω των 18 ετών, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν φωτογραφίες με οποιοδήποτε από τα ακόλουθα τρία θέματα:
  • NATUREprovides (Η φύση παρέχει): Μπορείτε να αποτυπώσετε σε μια φωτογραφία τα πολυτιμότερα για σας οφέλη της φύσης;
  • NATUREprotects (Η φύση προστατεύει): Έχετε προσέξει πώς η φύση γύρω σας — στην ύπαιθρο ή η στην πόλη σας— σας προστατεύει;
  • NATUREprotects (Η φύση εμπνέει): Έχετε εντοπίσει κάτι γύρω σας που είναι εμπνευσμένο από τη φύση;
Οι νικητές σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες θα λάβουν ένα χρηματικό έπαθλο. Ο ΕΟΠ και οι εταίροι του μπορούν να προβάλλουν όλες τις συμμετοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μπορείτε να υποβάλετε τις φωτογραφίες σας έως τις 15 Αυγούστου.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη συμμετοχή και τους κανόνες του διαγωνισμού διατίθενται στον ιστότοπο www.eea.europa.eu/competitionen

Οι περσινοί νικητές του διαγωνισμού φωτογραφίας «My City»: (http://www.eea.europa.eu/highlights/milan-uhersky-brod-nicosia-takeen)
 
ΠΗΓΗ EΟΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου