Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

Αναλύσεις - Εκδόσεις - Ενημερώσεις - Συμπεράσματα για τις δασικές πυρκαγιές υπάρχουν... | ΤΙ δεν υπάρχει?


Για το θέμα των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό νότο, υπάρχουν εκατοντάδες αναλύσεις, εκδόσεις, ενημερώσεις, συμπεράσματα κ.λπ.

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκατοντάδες συσκέψεις Πολιτικής Προστασίας  στα Δημαρχεία των 325 Δήμων  της χώρας κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου - 31 Οκτωβρίου). Στις συσκέψεις συμμετέχουν (ή οφείλουν να συμμετέχουν) ο οικείος Δήμος, η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία, οι Σύλλογοι κ.ά.

Δεκάδες πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες πραγματοποιούνται στα Πανεπιστήμια της χώρας με θέμα την πρόληψη, την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών καθώς και για τις συνέπειες στην οικονομία, στην παραγωγή, στο περιβάλλον και γενικότερα στην κοινωνία.

Παρ΄ όλα αυτά, και παρά το γεγονός της δραματικής εμπειρίας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 στην Πάρνηθα, Πελοπόννησο, Εύβοια κ.ά. οι δασικές πυρκαγιές στην  Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό νότο επαναλαμβάνονται κάθε καλοκαίρι και σε πολλές περιπτώσεις προκαλώντας θανάτους κατοίκων και πυροσβεστών (το καλοκαίρι του 2017 στην Πορτογαλία πέθαναν 63 άνθρωποι).

Με αυτή την ανάρτηση απλά θέτουμε το ερώτημα: Αφού έχουμε τόσα πολλά και αξιόπιστα δεδομένα για τις δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας και στην Ευρώπη γιατί δεν μπορούμε να τις προλάβουμε ή να τις περιορίσουμε;

Για το θέμα των δασικών πυρκαγιών, την ενημέρωση - εκπαίδευση των κατοίκων και την πολιτική προστασία θα επανέλθουμε. Για την ώρα αφιερώστε δέκα λεπτά για να πάρετε μια "γεύση" από τα πολύτιμα "εργαλεία" που έχουμε στη διαθεσή μας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.



Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας: Οδηγίες Προστασίας - Φαινόμενο Καταστροφή [ΕΔΩ

Η Ζωή Μας με τις Δασικές Πυρκαγιές: Η Άποψη της Επιστήμης.
Μια συνεισφορά στο διάλογο Επιστήμης - Πολιτικής

Μια έκδοση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δασών / European Forest Institute, 2009 [ΕΔΩ]



Δασικές Πυρκαγιές Ελλάδας 1983 - 2008
Μια κοινή έκδοση του WWF - ΕΘΙΑΓΕ που έγινε από τη συγγραφική ομάδα: 
Κωνσταντίνα Τσαγκάρη, Γιώργο Καρέτσο και Νίκο Προύτσο.

Από την εισαγωγή επιλέγουμε το παρακάτω απόσπασμα:
"...η κατάσταση για τα μεσογειακά δάση χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς πολλά από αυτά γειτνιάζουν με αστικές ή τουριστικές περιοχές και δέχονται ισχυρή πίεση από τη μεταβολή των χρήσεων γης (Lekakis 1993). Συχνά δε, η κλίση του εδάφους, η διάβρωση και η μείωση της διαθεσιμότητας σπερμάτων καθιστά δύσκολη τη διαδικασία φυσικής αναγέννησης ή την αποκατάσταση με αναδασώσεις..."

Διαβάστε τη συγκεντρωτική έκθεση για την Ελλάδα και για τις εννέα περιοχές της χώρας μας ΕΔΩ


Συμπεράσματα Έρευνας: «Ο χάρτης των πυρόπληκτων περιοχών της Ελλάδας (1984 – 2014)»
Έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού

Αναδεικνύονται οι πιο πυρόπληκτες περιοχές της επικράτειας το διάστημα (1984 – 2014) καθώς και οι εκτιμώμενες αιτίες που προκάλεσαν τις πυρκαγιές στις περιοχές αυτές.

Περισσότερα ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου