[Green Care: For Human Therapy, Social Innovation, Rural Economy, and Education, 2013 | Για το βιβλίο του Δρ. Χρήστου Γαλλή και τα περιεχόμενα κλικάρετε ΕΔΩ | Το περιβάλλον και οι επιπτώσεις στην υγεία είναι θέμα προτεραιότητας για το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece]
---------------------
Η Πράσινη Φροντίδα (Green Care) σε θεραπευτικά αγροκτήματα και δασικά περιβάλλοντα άρχισε από την Ευρώπη και σήμερα είναι μια παγκόσμια τάση στη δημόσια υγεία ατόμων με ειδικές ανάγκες και νοητικά-ψυχικά προβλήματα αλλά και όσων επιθυμούν μια καλή σωματική και ψυχική υγεία και ποιότητα ζωής. Ο τακτικός Ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Δρ Χρήστος Γαλλής ήταν και είναι από τους πρωτεργάτες στην ανάδειξη της Πράσινης Φροντίδας ως ουσιαστικό μέρος της Δημόσιας Υγείας τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Μετά από πρόσκληση της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων) Θεσσαλονίκης το 2013 έδωσε διάλεξη και παρουσίασε τη θεωρία, τις εφαρμογές, και τη διεθνή πρακτική της Πράσινης Φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Σήμερα η ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου ίδρυσε μια πρότυπη νεόκτιστη μονάδα την «Ελπίδα Ζωής», όπου 30 άτομα με χρόνια νοητική υστέρηση, που έχουν την ανάγκη φροντίδας ειδικών όλο το 24ωρο, θα διαμένουν μόνιμα έχοντας την φροντίδα ειδικών μέσα και από δράσεις Πράσινης Φροντίδας.
Ο Δρ Χρ. Γαλλής, αφιλοκερδώς, παρείχε τις γνώσεις του τόσο στην επιλογή, τον χωρικό σχεδιασμό και τη φύτευση των φυτών όσο και στην επιλογή των ζώων του θεραπευτικού κήπου-αγροκτήματος «Ελπίδα Ζωής». Επιπλέον, έδωσε στο ειδικό προσωπικό της «Ελπίδας Ζωής» πρακτικές οδηγίες καθημερινών δράσεων και ενεργειών και την επιστημονική μεθοδολογία για τη θεραπευτική χρήση του αγροκτήματος της «Ελπίδα Ζωής» από τους διαμένοντες. Κύριος σκοπός αυτής της δράσης είναι η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των διαμενόντων. Τελικός στόχος του Δρα Γαλλή, είναι τα επόμενα χρόνια τουλάχιστον ένας από τους 35 διαμένοντες να θεραπευτεί και να μπορεί να επανέλθει στην κοινωνία χωρίς την ανάγκη καθημερινής φροντίδας ειδικών. Η επιστημονική φιλοδοξία είναι το τελικό αποτέλεσμα στην «Ελπίδα Ζωής» να είναι το πρότυπο για ανάλογες δράσεις στην Ελλάδα.
Τα εύσημα για την ίδρυση της “Ελπίδας Ζωής” ανήκουν στην σπουδαία και ακούραστη κ. Νατάσα Μπέγκα, Πρόεδρο της ΕΛΕ- ΠΑΠ Ιωαννίνων και στους άξιους συνεργάτες της.
ΠΗΓΗ: Περιοδικό ΔΗΜΗΤΡΑ, τ.17 του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού (σελ.31)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου