Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Ο Σύλλογος ΡΟΗ-Πολίτες υπέρ των Ρεμάτων "Για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής" | ΣΥΝΑΥΛΙΑ για τα ποτάμια


[Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece υιοθετεί την ανάλυση καθώς και τις προτάσεις του Συλλόγου "ΡΟΗ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ" για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα, και καλεί τα μέλη και τους φίλους του στη ΣΥΝΑΥΛΙΑ για τα ΠΟΤΑΜΙΑ που θα γίνει για να στηριχτεί ο Σύλλογος "ΡΟΗ"]
----------------------------

ΡΟΗ, ΠΟΛΙΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΡΕΜΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗ ΜΑΝΔΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ,16/11/2017

Εμείς, o Σύλλογος Πολιτών υπέρ των Ρεμάτων ΡΟΗ, σήμερα θρηνούμε τους νεκρούς στην Μάνδρα και εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς των άτυχων ανθρώπων, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ήταν μεγάλης ηλικίας και εγκλωβισμένοι σε υπόγεια. Το κακό όμως θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί και για όλα αυτά υπάρχουν ευθύνες.

Οι ανορθολογικοί τρόποι επεμβάσεων οδήγησαν στην συγκεκριμένη πλημμύρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε:
  • Τις μορφολογικές αλλοιώσεις και τη μείωση του εύρους της κοίτης από διάφορες πιέσεις (οικιστικές, εμπορικές, βιομηχανικές, κλπ) είτε νόμιμες, είτε παράνομες, είτε γκρίζες
  • Τη διακοπή της συνέχειας των ρεμάτων λόγω κατάληψης της κοίτης και αυθαιρεσιών
  • Την κάλυψη της κοίτης των ρεμάτων που περνούν μέσα από αστικούς ιστούς (εξυπηρέτηση κυκλοφορίας και άλλες χρήσεις)
  • Την τσιμεντοποίηση και τις διευθετήσεις με δραστικές αλλαγές της φυσικής κοίτης
  • Η αποψίλωση της λεκάνης απορροής από φυσική βλάστηση λόγω πυρκαγιών
  • Τις τμηματικές οριοθετήσεις που έχουν ως βάση μικροσυμφέροντα
  • Την μη ολιστική αντιμετώπιση του ρέματος ως ένα ενιαίο οικοσύστημα και την ένταξη του στο γενικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο, που πρέπει να έχουν όλες οι περιοχές, ιδιαίτερα αυτές που έχουν αυξημένη πλημμυρική πιθανότητα, όπως η Μάνδρα Αττικης.
Για να μην θρηνήσουμε αύριο άλλους νεκρούς στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας, στην Πικροδάφνη, στον Ποδονίφτη και αλλού, χρειάζεται να κάνουμε κάποιες επιλογές. Το νερό δίνει ζωή. Το νερό δεν παίρνει ζωές.

Η σύγχρονη διεθνή προσέγγιση στο ζήτημα των ρεμάτων όχι μόνο αντίκειται πλέον στη λογική της τσιμεντοποίησης – εγκιβωτισμού, αλλά ενισχύει την αποκάλυψη των κλειστών ρεμάτων (daylighting) και την οικο-μηχανική επέμβαση (Bioengineering). Στις πόλεις και τους οικισμούς, η συγχρονη πρακτική δίνει στα ρέματα το χώρο που χρειάζονται για πλημμύρα που γίνεται μια φορά στα 50 ή 100 χρόνια, εντάσσοντας τα ρέματα, κατά το δυνατό, ως φυσικά στοιχεία στη πόλη. Τα αντιπλημμυρικά έργα πρέπει σχεδιάζονται σε όλη τη λεκάνη απορροής και όχι μόνο στη πόλη, όπου τα τσιμέντα και τα συρματοκιβώτια πρέπει να είναι η τελευταία και σπάνια λύση.

Τι χρειάζεται να γίνει;
  • Έλεγχος ρεμάτων και έγκαιροι καθαρισμοί φερτών και διάνοιξη ροών.
  • Απομάκρυνση όποιων επικινδύνων στοιχείων για την ελεύθερη ροη τους
  • Τα αντιπλημμυρικά έργα να γίνονται με σειρά ιεράρχησης ανάλογα με την επικινδυνότητα τους. Στις μελέτες για τα ρέματα πρέπει να εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές λύσεις, με προτεραιότητα στις πιο οικολογικές και όλες να αξιολογούνται οικονομικά και ως προς το αντιπλημμυρικό αποοο τέλεσμα για τις πόλεις και τις περιουσίες. Δεν πρέπει να φτιάχνονται έργα μικρής σημασίας πριν από τα πιο σημαντικά. Συνοπτικός πίνακας της σειράς ιεράρχησης και της αιτιολόγησης της να βρίσκεται στο διαδίκτυο και να είναι εύκολα προσβάσιμος στο κοινό.
  • Ετοιμότητα άμεσης επέμβασης για την κυκλοφορία των οχημάτων
  • Μελέτες και έργα προστασίας και βελτίωσης ολιστικής λογικής και οχι εργολαβικής αντίληψης
  • Σεβασμός και προστασία των ρεμάτων και οχι ενθάρρυνση της αυθαίρετης κατασκευής με τη συνεχή νομιμοποίηση τους
  • Άμεση απομάκρυνση κτισμάτων και εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία

Τα ρέματα χρειάζονται ελεύθερο τον φυσικό τους χώρο. Αν δεν τον προσφέρεις βάζεις κατοίκους και περαστικούς σε παγίδα θανάτου. Οι επιλογές μας σκοτώνουν. Ας κάνουμε τις σωστές, αλλά σωστές με τη διατήρηση της υφιστάμενης κατάστασης των αυθαίρετων καταλήψεων στα ρέματα δεν υπάρχουν.

Φίλιππος Δραγούμης

1 σχόλιο:

  1. Ο Ερασίνος είναι ένας ποταμός που τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί ο όγκος του νερού λόγω δημιουργίας της Αττικής οδού. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα , αλλά και μία στιγμιαία βροχή κάνει το ποτάμι αδιάβατο για πολλές ώρες και άλλες φορές σε έντονα φαινόμενα και ημέρες. Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν κάνει πολλά διαβήματα διαμαρτυρίας προς τον Δήμο δίχως αποτέλεσμα. Ελπίζω να δωθεί λύση στο πρόβλημα πριν θρηνήσουμε θύματα . Παρακαλώ κάθε αρμόδιο φορέα Δήμο, Περιφέρεια, Υπουργείο Εσωτερικών να προβούν σε άμεση λύση δημιουργώντας ένα γεφύρι ώστε να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της περιοχής που η ζωή τους συχνά βρίσκεται σε κίνδυνο. Με εκτίμηση Γιώργος Λάβδας κάτοικος της περιοχής. Κιν 6944787727.

    ΑπάντησηΔιαγραφή